of 59345 LinkedIn

Leids mediafonds open voor aanvragen

Het Leids Mediafonds heeft de deuren geopend. Tot 1 oktober kunnen aanvragen worden ingediend voor financiering van journalistieke producties in Leiden en omgeving. De gemeente Leiden heeft daar een kwart miljoen euro voor uitgetrokken.

Het Leids Mediafonds heeft de deuren geopend. Tot 1 oktober kunnen aanvragen worden ingediend voor financiering van journalistieke producties in Leiden en omgeving. De gemeente Leiden heeft daar een kwart miljoen euro voor uitgetrokken.

Verdieping
Doel van het fonds is kwaliteitsjournalistiek te bevorderen, zodat inwoners, instellingen en bedrijven beter geïnformeerd worden over wat er speelt in Leiden en omgeving. Doordat traditionele verdienmodellen van lokale media steeds meer onder druk komen te staan, hebben deze steeds minder armslag om gemeenten te controleren. Intussen is de burger sinds de decentralisaties wel steeds meer afhankelijk van de lokale overheid. Onderzoek door de Universiteit Leiden in opdracht van de gemeente wees vorig jaar uit dat, hoewel er sprake is van voldoende kwantiteit in de Leidse lokale journalistiek, de mate van verdieping nog veel te wensen overlaat.

 

Onafhankelijkheid

De gemeente hoopt de onafhankelijkheid van het fonds te garanderen door geen ambtenaren of bestuurders zitting te geven in het bestuur van de stichting die de 250.000 euro beheert en over de toewijzing van de gelden gaat. Het fonds heeft een reglement waarin de onafhankelijke positie is vastgelegd en waarin criteria staan waarop aanvragen beoordeeld zullen worden. Het fonds organiseert twee keer per jaar een aanvraagronde: in het najaar, met sluitingsdatum 1 oktober, en in het voorjaar, met sluitingsdatum 1 april.

 

Eerste aanvragen

Inmiddels zijn de eerste aanvragen binnen bij het Leids Mediafonds. Bob Nieman, voorzitter van het vijfkoppige bestuur van het fonds, hoopt dat er komende maand nog veel aanvragen bij komen. ’We hebben vlak voor de zomer een kennismakingsbijeenkomst gehad met Leidse en regionale media. Daar bruiste het van de plannen. Ik reken er daarom op dat wij die de komende weken in de vorm van aanvragen zullen ontvangen.’

 

Eigen journalist

Er zijn inmiddels meerdere gemeenten die de mogelijkheden voor een mediafonds nagaan. Zo stelde Leefbaar Almere onlangs voor enkele tienduizenden euro’s in een fonds ter bevordering van de lokale journalistiek te storten. Ook zijn er verschillende gemeenten geweest die bij wijze van experiment zelf een journalist in dienst namen. Dat gebeurde onder meer in Heerenveen, Renswoude, Maastricht, Almere, Noordoostpolder en Oudewater. Met uitzondering van de laatste twee zijn overal die experimenten weer gestopt. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.