of 61441 LinkedIn

Leges Wob afgeschaft

Gemeenten mogen voortaan alleen nog een vergoeding vragen voor kopieerkosten en leverkosten van een Wob-verzoek. Leges berekenen mag niet meer, aldus een voorstel van minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer
3 reacties
Gemeenten mogen voortaan alleen nog een vergoeding vragen voor kopieerkosten en leverkosten van een Wob-verzoek. Leges berekenen mag niet meer, aldus een voorstel van minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten
Alle bestuursorganen mogen een Wob-aanvrager alleen nog maar kosten voor kopiëren en andere kleinigheden in rekening brengen. Dat was al zo voor de Rijksoverheid, maar voor bijvoorbeeld gemeenten waren daar nog geen regels voor. Sommige gemeenten vragen nu geld voor het verzamelen van informatie, maar dat is volgens het kabinet in strijd met de openbaarheid van bestuur.

'Redelijke proporties'
In de brief staan verder juist beperkende maatregelen. Zo wil de minister 'oneigenlijk' gebruik van de wet inperken, waarbij het onduidelijk is wat er precies met 'oneigenlijk' bedoeld wordt en wie dat bepaalt. Ook wil hij grote wob-verzoeken tot 'redelijke proporties' terugbrengen.

Journalisten
Ook zou een bestuursorgaan dan langer de tijd moeten krijgen om over het verzoek te beslissen. Eerder liet Donner al weten 'oneigenlijk' Wob-gebruik door journalisten aan te pakken. Ook daar zijn ambtenaren volgens hem nu te veel tijd aan kwijt.

Lees hier de Kamerbrief van Donner

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet Westland op
Leges bedragen ten hoogste de kostprijs, dus verandert er niets. De leverkosten zijn gebaseerd op dezelfde elementen.
Door Michiel Jonker op
@Joschke
Nee, nu doe je te paranoïde. We zijn een bananenrepubliek, maar zo banaan zijn we ook weer niet. Nederlandse burgemeesters en ministers hechten namelijk erg aan hun serieuze status, en zullen zich dus niet belachelijk willen maken door het in rekening brengen van het eigenhandig kopiëren van stukken. Ik zie het al voor me: "Minister van Kopieerzaken"...

Dit "afschappen van WOB-leges" is gewoon een suikertje van Donner om de slecht smakende pil voor de Tweede Kamer en het publiek te verzoeten. Sigaar uit eigen doos, want de rechter had allang bepaald dat er alleen kopieerkosten e.d. in rekening mogen worden gebracht.

De koppenmaker van Binnenlands Bestuur is daar ingetuind. Inhoudelijk was een betere kop geweest: "Donner gaat door met beperking WOB". Maar ja, dat is geen nieuws, want deze minister luisterde al eerder niet naar argumenten.
Door Joschke op
En dan we net of de burgemeester, of de minister de stukken zelf copieerde zodat diens salaris meegenomen kan worden in de kostenberekening.

Slim, heel slim...