Advertentie

Leger was graag betrokken geweest bij Project X

Als Defensie in was gezet tijdens Project X waren er geen rellen geweest in Haren, zo schrijven verenigingen van Defensie-personeel GOV/MHB in een brief aan de informateurs.

27 september 2012

Als het aan Defensie had gelegen waren er geen rellen geweest in Haren. Dat zeggen de verenigingen van Defensie-personeel GOV/MHB in een brief aan de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp. Het is niet de eerste keer dat Defensie aangeeft ook in Nederland een aanwinst te kunnen zijn.

Inzet leger

In het Dagblad van het Noorden liet de burgemeester van Haren, Rob Bats, weten dat er ‘zelfs bedacht is het leger in te zetten.’ Volgens een woordvoerder van de gemeente behoorde de inzet van het leger vrijdagavond tot de mogelijkheden, ‘maar is het op geen enkel moment een serieuze overweging geweest.’

Veiligheidsregio’s onbekend met Defensie

Vanuit Defensie komt wel vaker de klacht dat het leger niet genoeg als optie gezien wordt. In Binnenlands Bestuur 17 van dit jaar was al te lezen dat veiligheidsregio’s niet gauw aan de inzet van het Defensie denken. Volgens Freek Drenth, Defensievertegenwoordiger bij Amsterdam-Amstelland, komt dat vooral vanwege de onbekendheid met het militaire bedrijf. ‘De veiligheidsregio zag de noodzaak niet van samenwerking met ons. Ze konden toch alles zelf?’ Het gaat hier niet alleen om de ‘gewelddadige’ tak van het leger, ook in andere gevallen kan het leger helpen, zoals bij brand of forensisch onderzoek.

Budget veiligstellen

Met de brief willen de verenigingen de informateurs er van overtuigen dat verdere bezuinigingen op Defensie onverantwoord zijn. Ze noemen dat het thema veiligheid hoog op de politieke agenda staat, en dat de krijgsmacht daar een belangrijke rol in kan spelen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Klaas
Terecht dat 'het leger' zegt dat ze in het kader van het Nederlandse veiligheidsbeleid te weinig wordt ingezet.

Het is zo langzamerhand van de gekke dat een relatief kleine harde kern van relschoppers voor miljoenen schade aanricht en goedwillende burgers zonder aanziens des persoons aanvalt en zwaar lichamelijk letsel toebrengt.

Samenwerking tussen 'leger' en 'politie' op het terrein van de nationale veiligheid is dan ook geen slecht idee en verdient het om grondig onderzocht te worden.



Klaas
Maarten
En zo is het maar net! Het leger verdedigt de vrijheid waar ook ter wereld, maar in onze eigen achtertuin laten we reltuig (waar menig terrorist nog wat van kan leren) hun gang gaan. Het moet toch niet veel gekker worden. Inzet leger en marechaussee (a la gendarmerie) per direct regelen!
Niek / jurist
De vorming van de veiligheidsregio's en de Nationale Politie, zal de inschakeling van het leger in de weg staan. Competentiedrift, haantjesgedrag en stoerdoenerij winnen het dan van logica en efficiente besteding van belastinggelden. Maar ook het leger kan niet doen wat bij de hooligans nodig is omdat de rechtstaat zich daar nu eenmaal tegen verzet. Creatieve juridische oplossingen (kostenverhaal) vergen een lange adem. Veel beter is om in een Hufterwet de strafmaat en het kostenverhaal duidelijk neer te leggen zonder dat rechters daar in de praktijk de mantel der liefde overheen kunnen trekken. Normaal ben ik er niet zo'n voorstander van maar hier past een minimumstraf, gedragscorrectie en kostenverhaal ook bij de slapjassen die er op af komen en er niets te zoeken hebben.
John Brouwers / adviseur/eigenaar
Een paar opmerkingen;

De voorgaande opmerkingen zou ik heel serieusnemen.

Ik heb mij zitten ergeren aan de 2 heren, BM en Politie, die wel heel lang om de hete brei heen zaten te dansen, Mijnheer de Korpschef of Districtschef U had daar ruim van te voren aanwezig moeten zijn en niet om 20.45 uur.

Ik heb het gevoel dat u uw medewerkers (MEers) in de kou hebt laten staan. U bent verantwoordelijk voor hun welzijn en dat is niet gebeurd, ik vind dat verwijtbaar gedrag. Maar het gaat al jaren zo bij de politie! maar owee als een diender een fout maakt!

Het leger inzetten, hoe goed ook bedoeld misschien, vind ik een enge zaak. Mogelijk in de tweede ring zoals bij Wijster, de Punt, BovenSmilde.

De burger kan naar mijn gevoel niet echt meer vertrouwen op de politie. Die mannen en vrouwen willen wel maar er zijn veel situaties waardoor zij niet kunnen en durven of binnen gehouden worden of kennelijk zoals in Haren geen leiding krijgen.

Regering let nou eens op; de burger begint volgens mij ongeduldig te worden en te morren, wij willen daadkracht van u en geen lachdebatten in de tweede kamer. We kunnen wel glimlachend vertellen dat wij het zo slecht niet doen in Europa of de Wereld, daar kopen we niets voor in geval van escalatie. Nogmaals het zijn mijn gevoelens. De regering moet zorgen voor een toereikend politieapparaat. Deze uitvoerende macht wordt uitgehold , de wetgevende macht laat duidelijk zien dat er een tweedeling is in de maatschappij (VVD en PVDA +links).

De rechtsprekende macht werkt zich het lep lazerus en zit soms ook met geboeide handen. De rechter moest juridisch de twee verdachte wel vrij spreken van de dood van het jongetje.

Laten we in godsnaam de Triaspolitica hooghouden, en niet wat volgens mij nu al decennia gaande is een verdeel en heers techniek toepassen. Dat is nog nooit lang goed gegaan. Militairen die niets te doen hebben is niet goed en zij kunnen inderdaad bij veel vredelievende taken de andere hulpverleners bijstaan.



Jan
Natuurlijk, het leger wil wel weer eens een echte veldslag meemaken!
Janssen / Boekhouder
Wat er gebeurde in Haaren is typerend voor de landelijke trend die al tientallen jaren duurt.

In een zwaar gereguleerde, gesocialiseerde en gecollectiveerde samenleving wordt bij afwijkend gedrag of dat wat niet de norm is, heel snel geroepen dat alles naar de afgrond gaat. Wij zijn met zo'n alle zo sociaal liberaal geworden dat:

- Het hoofd boven het maaiveld steken, zelfs nu nog steeds niet verstandig is.

- wij ons terugtrekken in onze huizen en vakanties

- wij een kort lontje hebben gekregen

- wij dociel zijn geworden

- wij angstig zijn (een kleine groepje mensen is al voldoende voor anderen om angst te hebben)

In dit tijdperk zijn de kernwaarden: praten, meedenken, gevoelens tonen, vooral de problemen van andere oplossen, veel delen of te wel: sociaal denken en collectief wezen. Samenlevingen gestoeld op deze gedachtegang, die halen het niet.

Op het moment dat het op individueel presteren aankomt, laten zien wat je kunt: dit wordt als negatief ervaren.

Wij zijn niet meer zelfredzaam of weerbaar. De zachte heelmeester runnen dit land. De nieuwe generatie gaat hier een zware prijs voor betalen.

Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Men laat het liever uit de hand eerst lopen dan gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn.

Bij vredesmissies krijgt men ook met aangebrand publiek van doen. Treurig genoeg komt dat hier ook veelvuldig voor.



Volgens mij zit er een psychologische weerzin daartegen. Het leger associeert men met oorlog en alles waar men liever niet aan wil denken.

Je geeft die militairen een outfit in blauw en het worden toegevoegde eenheden die beter met uitzinnig publiek kunnen omgaan en voor fysieke confrontatie geconditioneerd zijn.



Je ziet figuren die de M.E. uitdagen. M.E komt daar met opgeheven schild en stok een paar stappen op af en loopt dan weer terug. Niet zo gek dat de politie geen ontzag inboezemt.



Maar ja, als er dan stevige klappen vallen met ongelukkige uitkomsten voor de dader wordt de handhaver aan de meetlat gelegd. Net als bij die opgeklopte toestand rondom de dood van een inbreker. Wat in Haren gebeurde en het overlijden van de inbreker heeft de overeenkomst dat dingen groter gemaakt worden in media dan het is en nu de burger (slachtoffer) weer, als in de oude patronen, aan de meetlat gelegd wordt.



Het overmatig indekken van risico's in de handhaving bij tal van zaken betekent groot terreinwinst voor daders.
Advertentie