of 58952 LinkedIn

Leger blijft op Marineterrein in Amsterdam

Defensie blijft op het Marineterrein in Amsterdam. Dat hebben de gemeente en het Rijk afgesproken, meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
2 reacties

Defensie blijft op het Marineterrein in Amsterdam. Dat hebben de gemeente en het Rijk afgesproken, meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Internationale veiligheidssituatie

Aanvankelijk had de marine op 1 juli weg moeten zijn van het terrein in hartje Amsterdam, maar op 19 juni kreeg de gemeente te horen dat het Rijk een groot deel toch voor gebruik door Defensie wilde houden. De belangrijkste redenen zijn de veranderde internationale veiligheidssituatie en de zichtbare aanwezigheid van militairen in Amsterdam. Het Marineterrein is ideaal omdat het afgesloten kan worden en goed bereikbaar is.

 

Ontwikkeling gewijzigd

Volgens het stadsbestuur is in nader overleg afgesproken dat de beoogde ontwikkeling van het terrein wordt gewijzigd. Doel was om van het gebied een internationaal toonaangevend nieuw stuk stad te maken met een mix van kennisinstellingen, werken, wonen en recreëren. Het is nog niet duidelijk hoe dat nu verder gaat, aldus het college. 'De gemeente Amsterdam en het Rijk blijven met elkaar in gesprek en onderzoeken samen of het mogelijk zal zijn alsnog tot een aangepaste ontwikkeling te komen die zowel ten goede komt aan de stad als aan Defensie.'

 

350 jaar in handen marine

Het 14 hectare grote terrein ligt vlakbij Amsterdam Centraal Station. De hoofdstad kreeg het in 2013 terug nadat het ongeveer 350 jaar in handen was geweest van de marine. Het terrein op het eiland Kattenburg werd afgestoten omdat Defensie een miljard euro aan bezuinigingen moest treffen.

(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erik op
Ook de laatste alinea is wel zeer onzorgvuldig: in 2013 werd een bestuursovereenkomst gesloten tussen Defensie en de gemeente. Dat is wat anders dan "terugkrijgen".
Door P. Pardoen op
Wat een rare kop, blijkbaar weet de bedenker ervan niet wat het verschil is tussen defensie en het leger.