of 60264 LinkedIn

Leeuwarden beschuldigd van misstanden

Een mail met een opsomming van onverkwikkelijke zaken als angstcultuur, intimidatie en oneigenlijk gebruik van gemeentelijk bezit. Die werd dit weekend anoniem aan het college en de raadsfracties van Leeuwarden verstuurd.

Een anonieme brief waarin er weinig heel wordt gelaten van een afdeling buitendienst van de Gemeente Leeuwarden. Er zou een angstcultuur heersen, werknemers geïntimideerd worden en auto’s en materiaal oneigenlijk gebruikt. De beschuldigende mail met als afzender ‘klokkenluiders Leeuwarden' werd dit weekend bezorgd bij alle raadsfracties en het college. De aantijgingen komen enkele dagen nadat Binnenlands Bestuur Leeuwarden tot best bestuurde decentrale overheidsorganisatie 2015 uitriep.

Domper

Het moet op zijn minst een kleine domper op de feestvreugde zijn geweest, zo kort na de prijsuitreiking van best bestuurde gemeente. In de klokkenluidersbrief wordt gewag gemaakt over grote misstanden binnen de gemeente. De zaken die erin genoemd worden zijn niet mis; onvrede, intimidatie, diefstal en aanbestedingen in de buitendienst zouden volgens de klokkenluiders opvallend vaak gegund worden aan dezelfde partijen. De gemeentesecretaris neemt de kwestie serieus, maar wijst erop dat het om slechts een segment van de buitendienst zou gaan.

Klokkenluidersregeling
‘We houden vanochtend een bijeenkomst waar ook een aantal vertrouwenspersonen bij zijn,’ vertelt gemeentesecretaris Reindert Hoek. ‘Dat willen we even afwachten voordat we verder actie ondernemen.’ Hoek vindt het belangrijk dat medewerkers met kritiek bij de gemeente terecht kunnen. ‘Daarom hebben we ook al sinds 2003 een klokkenluidersregeling.’ Toch wil de gemeentesecretaris het ook niet groter maken dan het is. ‘De gemeente Leeuwarden telt 1200 medewerkers, dan speelt er wel eens wat al is dit wel in een heftige vorm. Het is in elk geval een signaal dat er onrust op een afdeling is, dat moet zo snel mogelijk opgelost worden.’


Niet leuk

Raadsleden maken zich zorgen naar aanleiding van de mail. ‘Dit is niet leuk om te horen, en dan ook nog anoniem,’ zegt D66-fractievoorzitter Hilde Tjeerdema in de Leeuwarder Courant. ‘Ik ben heel benieuwd of het om onmin tussen personen of om een structureel probleem gaat.’ Zij zegt het onderzoek van de gemeentesecretaris te willen afwachten.

Sfeer

Wyb Feddema van Gemeentebelangen zegt in die krant: ‘Het is anoniem en dat is vervelend. Kennelijk is de sfeer dusdanig dat dit niet anders kon. Als je niet weet wie het zegt, weet je ook niet waar je moet beginnen. Wij hebben niet eerder gehoord van misstanden bij deze dienst en zeker niet in deze omvang. Ik hoop dat het klokkenluidersprotocol goed gaat werken en dat duidelijk wordt wat er aan de hand is.’ Feddema kan zich niet herinneren dat het protocol eerder uit de kast werd gehaald. ‘En ik loop al aardig lang mee.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gaat je niets aan (beerput) op
weet het oud bericht, maar je hoort geen vervolg op dit verhaal en of er iets is aan gedaan.
Wyb Feddema man dan noem je er ook een, dit verhaal is geheel op deze persoon ook van toepassing.
En dan nog die culturele hoofdstad 2018, man dat geld was al verdwenen in de zakken van die hard stonden te juichen op tv, en nu moet er geld bij,gemeenschaps geld wel te verstaan.
Soos medewerkers worden gerondseld voor 2018 met dwang doe je het niet dan korten ze je op je uitkering.
Zo van ik ben de baas en je doet wat ik zeg, woef, echt kwaaier kun je mij niet krijgen,ze doen alsof ik mijn hele leven thuis in de soos heb gezeten, en dan moet ik iets terug doen voor de samenleving, fck you, geef dan ook die 40+ jaren belastingen even terug en mijn militaire dienst tijd beter vergoed.
Tevens die sameleving is dat hechte vriendjes clubje waar men het over heeft in dit artikel, en iets terug doen voor de samen leving is iets terug doen met behoud van uitkering voor die zelfde winst gevende bedrijfjes die de publieke pot leeg graaien.
Vraag een doorsnee lwd'er zul je zien dat ze allemaal het zelfde zeggen omdat ze het al zo vaak hebben zien gebeuren, schoon ship LWD er uit met die lui, een ambtenaar die ook nog een eigen bedrijf heeft, en dan ook nog durven te zeggen dat er geen belangen verstrengeling is, hoe dom denk je dat de mensen zijn, kan er genoeg opnoemen die hun positie als ambtenaar misbruiken en Wyb Feddema is geen uitzondering (he WYBJE wees nu een kerel en zeg het gewoon rat!!), idd huidige burgemeester die een vriendje werk verzorgt met lwd geenschaps gelden, en zo kunnen we wel doorgaan, genoeg lwd ambtenaren die verrot zijn tot op het bot.
Door fan van klokkenluiders (makkelijke meelopers zijn er genoeg) op
Klokkenluiders zijn helden die nodig zijn,risico durven te nemen ,niet liegen en zoiets echt niet zo maar even ondernemen hier is vaak lang over nagedacht en ze doen het ook voor anderen een prima zaak er wordt bij de gemeenten nu zoveel in de doofpot gestopt.
Door Het bokJe (zit thuis in afwachting van ???) op
Klokkenluiders genieten bescherming. Nog zo'n leugen getoverd uit de hoge hoed
Door JHAGM sneuf van Toetellaere (bd) op
Open haarden van burgemeesters worden gratis gestookt met hout dat door de plantsoenendienst netjes wordt thuisbezorgd. Als de buitendienst met klangjarige toestemming de opbrengst van een oud ijzer- pot gebruikt voor lief en leed, komt de Rijksrecherche, volgt er ontslag voor medewerkers.Alle feiten met wil ik onder ede bevestigen met getuigen.Mijn baas srak vroeger: Groten stelen en kleine stelen, maar groten het meest.
Door Daan Vermeer op
Vanaf nu melden bij de overheid dat is het beste en het meest betrouwbare anders wordt het in de doofpot gestopt.Zij doen er uiteindelijk wel wat positiefs mee voor de burgers en zo krijgen ze een beter beeld van klachten.Er moet ook een speciaal meldpunt komen vind ik zeker in verband met de vrijheid van de decentralisatie.De burger heeft rechten.
Door Nog een ex-werknemer (Ex buitendienst ) op
Het verhaal is zo waar. 3.5 jaar heb ik t volgehouden. Ben er weg getreiterd door de hogere hand. Collega's durfden niet eens meer met mij te praten. En meerdere meldingen die gedaan zijn, zijn waar. Weet nog meer dingen. En heb de situatie besproken met een vertrouwenspersoon maar die konden ook weinig doen. Ben er 2 x uit geweest door depressie veroorzaakt Hoe ik behandeld werd daar. Uiteindelijk heb ik voor mijzelf en mijn gezin moeten kiezen en hadden ze gewonnen. Helaas...ik zou graag in contact willen komen met de klokkenluiders zodat ik hun verhaal kan ondersteunen en bevestigingen! !
Door secretaris ver. PEL (secretaris) op
Dit was dus "de best bestuurde gemeente" van Nederland?? Ja, ja...Hier is simpelweg al jaren een vast netwerk aan de macht.
Door Jacob op
Klokkenluiders liegen nooit en zijn sinds de decentralisatie meer dan ooit nodig.
Door W.F.Willems (pensioen) op
Daar moet dus staan : ik loop al veel te lang mee, want het hoofdkenmerk van deze kapper is : zeuren over alles.
Door Opmerker op
Men zegt wel eens: wêr smook is, is fjoer. Ik hoop dat de gemeentesecretaris objectief mag handelen.