of 59185 LinkedIn

Leemhuis-Stout als waarnemer benoemd in Fryslân

Joan Leemhuis-Stout (VVD) is vandaag door de ministerraad benoemd als waarnemend commissaris van de Koning in Fryslân. De waarneming gaat op 13 september in. Dan gaat de huidige CdK aan de slag als burgemeester in Eindhoven.

Fryslân krijgt een waarnemend commissaris van de Koning. Joan Leemhuis-Stout (VVD) is vandaag door de ministerraad benoemd. De waarneming gaat op 13 september in en loopt af zodra een nieuwe commissaris is benoemd. De provincie had om een waarnemer gevraagd, omdat de huidige commissaris John Jorritsma per 13 september aan de slag gaat als burgemeester in Eindhoven.

Tijd nodig

Een nieuwe commissaris kan op zijn vroegst in december worden benoemd en begin 2017 geïnstalleerd. Provinciale Staten willen de inwoners van Fryslân betrekken bij het vaststellen van de eigenschappen van de nieuwe commissaris. ‘Een nieuwe commissaris vinden is een bijzonder moment. Dat moeten we goed doen en daar de tijd voor nemen. We willen de inwoners naar hun mening vragen. Dat kost tijd. Natuurlijk moet Fryslân wel een commissaris hebben. Daarom adviseren wij de minister om een waarnemer te benoemen’, stelde Johan Tjalsma eerder namens alle Statenfracties.

 

Waarborgen continuïteit

‘Om de continuïteit van het provinciaal bestuur te waarborgen’ heeft de ministerraad met een waarnemer ingestemd. Leemhuis-Stout (70 jaar) was van 1984 tot 1994 dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland. Van 1994 tot 1999 was commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, maar moest door de Ceteco-affaire vertrekken. Eind jaren negen werd bekend dat de provincie miljoenenleningen had verstrekt aan een noodlijdend handelshuis; Provinciale Staten wisten van niets. Nadat Leemhuis-Stout als CdK afscheid nam, is ze in onder meer Schiedam en Leidschendam-Voorburg waarnemend burgemeester geweest.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Verbaasde Burger (Kannniewaarzijn) op
Mrs. Ceteco naar Friesland. Nog een beetje investeren en een gokje wagen daar? Daar zijn ze goed in bij de VVD.
Door Frank van Oosten op
Fryslan boppe
Stront aan de koppe.

De ministerraad had echter stront in de ogen
Door Leemhuis weer op het schild te verhogen.

De baantjescarrousel draait als een tierelier
Wat de bevolking vindt, interesseert ze geen zier.

Door Henk Donkers op
Ik vind het onbegrijpelijk dat deze mevrouw nog in het openbaar bestuur op het hoogste niveau aan de bak komt.
Bij de ceteco-affaire heeft ze de PS, en niet in de laatste plaats de inwoners van Zuid Holland, volkomen onrechtmatig (bijna frauduleus) geschoffeerd met een schuld van uiteindelijk 40 miljoen euro. En toen het er op aankwam durfde ze zich in de vergadering van PS niet te verantwoorden voor het ronduit vernietigende onderzoeksrapport van Kees van Dijk. Nog voor het agendapunt aan de orde kwam trad ze af (zeg maar gerust: gevlucht) en liet de vergadering verder over aan haar vervanger. Daarna kreeg ze nog prachtige banen als voorzitter van de Nat. enegieraad en verdiende zo meer dan de minister.
Wat mij betreft moet er toch een punt zijn waarop je in het openbaar bestuur geen credits meer hebt. Je kunt toch niet zo maar alle minkukels de hand boven het hoofd blijven houden. Of is er echt helemaal niemand ander te vinden voor belangrijke banen. Dat wil ik niet geloven.
Door kid congo op
Bestuurlijke ervaring kan Leemhuis niet ontzegd worden, naamgrapjes achterwege laat.
Door marquis van carrabas (bd) op
heeft wel rijbewijs voor bezemwagen; Blok moet straks ook ergens heen of Jetta, ook een bijzondere bestuurlijke klucht.Maar bestuurlijke misdaad loont of is het stoethaspelen voor gevorderden?
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Iemand moet toch wel een godgloeiende t*f*shekel aan Friesland hebben om die provincie op te zadelen met zo'n stuntelend frauduleuze kneus....

Nou ja het is maar VVD....
Door Tom Theune op
Wat een onzin weer. Voor ca. 4 maanden een waarnemer benoemen. Voor die is ingewerkt, kan er alweer afscheid worden genomen. En dan nog wel Leemhuis, wier blazoen zwaar bezoedeld is door achterbaks gedrag in Zuid-Holland en Schiedam.

Wat is er mis om de gedeputeerde van de grote coalitiefractie die 4 maanden te laten waarnemen ? Of is het waarnemerschap meer een spionnerol voor Biza ? dat zou niet de eerste keer zijn !