of 62236 LinkedIn

'Leeftijdscontrole alcohol moet overal hetzelfde zijn'

De Christenunie wil dat er 1 erkend systeem komt voor leeftijdscontrole voor alcoholverkoop in de horeca, de supermarkten en slijterijen. De partij stelt een initiatiefwet op.
4 reacties

Alle supermarkten, slijterijen en cafés moeten een door de overheid erkend systeem gaan gebruiken om de leeftijd te controleren van klanten die alcohol en tabak willen kopen. De ChristenUnie komt met een initiatiefwetsvoorstel waarin dat wordt geregeld.

Handhaving schiet tekort
Jongeren onder de 18 mogen sinds begin dit jaar geen alcohol en tabak meer kopen. Maar volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie schiet de handhaving van die leeftijdsgrens nogal tekort. Er bestaan systemen waarbij iemands leeftijd, via een camera, op afstand kan worden gecontroleerd. Als de klant dan onder de 18 blijkt te zijn, blokkeert de kassa. Winkels moeten zulke systemen gaan gebruiken, omdat die volgens Voordewind veel effectiever zijn dan controles door bijvoorbeeld kassières.

Kinderlijk eenvoudig
Hij kondigde zijn wetsvoorstel zaterdag aan naar aanleiding van een uitzending van het radioprogramma Argos over de gebrekkige leeftijdscontrole. De handhaving moet snel verbeteren, vindt Voordewind, want het is volgens hem voor jongeren onder de 18 nog kinderlijk eenvoudig om alcohol en tabak te kopen. ,,De rekening mag niet bij de belastingbetaler neergelegd worden of bij de gemeente. Zoals bedrijven hun brandveiligheid op orde moeten hebben, zouden ook de horeca en supermarkten hun handhaving sluitend moeten krijgen'', aldus het Kamerlid.

VVD is tegen
Regeringspartij VVD zal het voorstel van de ChristenUnie niet steunen. Volgens het liberale Kamerlid Arno Rutte zijn ondernemers zelf verantwoordelijk voor het controleren van de leeftijd van klanten die alcohol of tabak willen kopen. ,,Het is onacceptabel om ondernemers nodeloos op kosten te jagen met een verplicht leeftijdsverificatiesysteem'', aldus Rutte.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
Opvoeding en achtzaamheid der ouders. En, ouders, als je een kratje bier hebt vergeten: haal het zelf of anders jammer dan.
Daar is niets gristelijks aan. Gewoon opletten
Door Willem op

Ik zie het al voor me: dan helpt mijn zoon van 17 met de boodschappen, o.a. dat zware kratje bier, en dan blokkeert de kassa. Wat een gedoe, meneer Voordewind. Big brother is watching you voor een toch al overdreven paternalistische maatregel. Als ouder maak ik zelf wel uit of mijn kind alcohol mag gebruiken en hoe hij daarmee om moet gaan. Of krijg ik straks het uitgeklede bureau Jeugdzorg op m'n dak omdat ik mijn zoon thuis af en toe een biertje laat drinken?
Door CU 666 op
Kassa's met irisscan maar dan veel eenvoudiger, de marxistische ChristenUnie maakt het mogelijk.
Door Wiebe Pannekoek (opleider) op
Hr Voordewind vergeet en passant alle artikel 18 bedrijven (duizenden winkels die ook zwakalcohol mogen verkopen) en duiizenden paracommerciele horecagelegenheden o.a. sportclubs.

Vacatures

Van onze partners