Advertentie

Later wellicht toch EK-schermen op terras

Op 14 juni bespreken het Veiligheidsberaad en minister Grapperhaus opnieuw of mensen in de horeca op schermen naar de laatste EK-wedstrijden mogen kijken. Het gaat niet om grote schermen in parken en pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven verboden. 'Vijfduizend mensen op grote pleinen moet je niet willen', zegt voorzitter Hubert Bruls. Enkele burgemeesters in het beraad willen (kleine) schermen zoals televisies op terrassen gelijk al toestaan.

31 mei 2021
oranje-shutterstock-1922326943.jpg

Op 14 juni bespreken het Veiligheidsberaad en minister Grapperhaus opnieuw of mensen in de horeca op schermen naar de laatste EK-wedstrijden mogen kijken. Het gaat niet om grote schermen in parken en pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven verboden. 'Vijfduizend mensen op grote pleinen moet je niet willen', zegt voorzitter Hubert Bruls. Enkele burgemeesters in het beraad willen (kleine) schermen zoals televisies op terrassen gelijk al toestaan.

Geen hossende mensen

Om schermen op terrassen op te tuigen moet het volgens Bruls over twee weken wel goed gaan met de coronacijfers. Alleen als het aantal besmettingen verder blijft dalen, zou het kunnen. Ook is de openbare orde van invloed. De burgemeesters willen geen massa's hossende mensen op de been. 'We zetten alles op een rijtje', aldus Bruls. Mogelijk kunnen voetbalfans vanaf de kwart- of halve finales samen naar de EK-wedstrijden kijken op terrassen.

Sluitingstijden

Schermen en 'live-entertainment' zijn bij de eerste twee wedstrijden sowieso niet mogelijk omdat die pas om 21.00 uur beginnen. Kroegen moeten vanwege de coronamaatregelen om 22.00 uur sluiten. Dan moeten de cafés in de rust alle bezoekers naar huis sturen en dat kan weer problemen opleveren voor de openbare orde.

Minister biedt opening

Bij de derde wedstrijd (op 21 juni) wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in principe ook geen schermen toestaan. 'Dat is het uitgangspunt', maar hij geeft aan wel bereid te zijn hierover later verder te spreken. In principe wil hij pas schermen overwegen als stappen 4 en 5 van het openingsplan op 30 juni zijn ingegaan. Hij trekt hierin een lijn voor heel Nederland.


Halsema

Ook het Veiligheidsberaad wil in het land geen onderscheid maken en adviseerde het kabinet vorige week de schermen overal te verbieden. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zette het onderwerp daarentegen voor maandag opnieuw op de agenda. Zij is een voorstander van kleine schermen, omdat (jonge) mensen toch samen gaan kijken. Zij denkt dit makkelijker te kunnen handhaven als kleine groepjes mensen samen op terrassen naar het Europees kampioenschap mogen kijken.

Groepsvorming
Tijdens de eerste wedstrijden zagen de meester burgemeesters dit niet zitten om coronabesmettingen in de eindfase niet te laten oplopen. Bij schermen ontstaat groepsvorming en mensen houden dan niet meer 1,5 meter afstand, stellen zij. Bovendien moeten er dan allerlei uitzonderingen gaan gelden op de coronamaatregelen, zoals meer mensen toestaan op het terras en latere sluitingstijden.

Liever reguleren

De burgemeesters die voor schermen zijn, willen dit omdat zij bang zijn dat mensen toch wel (binnen dan wel buiten) gaan samenklonteren. Dan dit liever reguleren, zeggen zij. 'Bij de wedstrijd NAC-NEC zagen we al dat mensen hun laptop en andere schermen meenamen om daarop samen naar de voetbalwedstrijd te kijken. Dan is de les altijd: organiseer het', aldus burgemeester Paul Depla van Breda. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie