Advertentie

‘Lange rij namen op stemlijsten onbegrijpelijk’

'Ieder jaar maak ik deel uit van een stembureau. Al die jaren zie ik telkens de lange rijen met namen op de stemlijsten staan. Onbegrijpelijk welk nut dat heeft', vindt Henk de Haas. De Kiesraad denkt er echter anders over.

18 maart 2015

Wie na lang wikken en wegen eindelijk weet op welke partij hij gaat stemmen, staat in het stemhokje vaak voor de volgende uitdaging: de kandidaat kiezen. Soms staan er maar liefst vijftig namen op zo’n lijst. Onnodig, vindt stembureau-medewerker Henk de Haas.

Lange rijen namen op stemlijst
'Ieder jaar maak ik deel uit van een stembureau. Al die jaren zie ik telkens de lange rijen met namen op de stemlijsten staan. Woensdag opnieuw, maar dan voor de provinciale belangen en het waterschap. Het is onbegrijpelijk welk nut het heeft om, zoals bij het CDA het geval is, 47 namen op te geven voor de Provinciale Statenverkiezingen. De SP en GroenLinks spannen helemaal de kroon met elk vijftig namen. Twintig, hooguit dertig namen moet toch voldoende zijn?’, zo vraagt De Haas zich af.

Bovenste namen
Hij merkt bij het tellen van de stemmen dat over het algemeen altijd een van de bovenste namen worden gekozen. ‘Bij enkele uitzonderingen, heel marginaal, wordt een andere naam gekozen. Dus wat is het belang van die lange lijsten? In het stembureau verneem je telkens opnieuw dat de kiezers moeite hebben met zulke lange lijsten. Vaak moet je dat als lid van een stembureau aanhoren.’

Lange stemlijst heeft nut
De Kiesraad laat weten dat er een maximum is gesteld aan het aantal kandidaten. ‘Een nieuwe partij of een partij die voor de verkiezingen minder dan vijftien zetels had, mag maximaal vijftig kandidaten doorgeven. Voor partijen met meer dan vijftien zetels geldt een maximum van tachtig kandidaten’, zo vertelt een woordvoerder.

Compleet beeld
De Kiesraad ziet wel het nut in van een lange kieslijst. ‘De partijen willen een zo compleet mogelijk beeld geven van wie er gekozen kan worden en wie er bijvoorbeeld Statenlid kan worden. Denk hierbij ook aan de vele tussentijdse benoemingen, waardoor het aantal mensen dat Statenlid wordt op kan lopen. Ook willen ze laten zien door wie de partij vertegenwoordigd wordt in verschillende gedeeltes van de provincie. Een lange kieslijst is daarbij nuttig, om zo kiezers het complete beeld te geven van wie er mogelijk Statenlid kan worden. ’ 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees / burger
Democratie impliceert kiezen en dan moet er ook gekozen kunnen worden uit een niet al kleine hoeveelheid kandidatren.
Hennie Toonen / teamleider vth
Het nut waar de kiesraad het over heeft is beperkt. Het is meer windowdressing.
annelies
"Wie na lang wikken en wegen eindelijk weet op welke partij hij gaat stemmen, staat in het stemhokje vaak voor de volgende uitdaging: de kandidaat kiezen."

Wat een domme vooringenomenheid! Waarom gaat deze journalist er van uit dat mensen pas in het stemhokje naar de kandidatenlijsten kijken? Vanuit zijn eigen beperktheid?
Ton Walthaus
Het inperken van enige vorm van democratische vrijheid gaat overmindert voort. Dan hebben we ergens wat te kiezen en gaat men dat willen inperken.



Blijf met je ambtelijke handen van onze vrije keuze mogelijkheid af!
Jan
Ik ben er voorstander van dat je op partijen en niet op personen kunt stemmen. De stemmen op een partij worden dan van bovenaf verdeeld over de kandidaten die onder de partijnaam staan. Voorkeurstemmen zijn er dan niet meer. Laat de partij zelf maar bepalen in welke volgorde de kandidaten op de lijst staan.
Advertentie