of 60715 LinkedIn

'Landerd had vergunning geitenstal moeten stoppen'

Het college van Landerd had meer moeten doen om ten tijde van de Q-koorts er voor te zorgen dat ambtenaren niet klakkeloos vergunningen voor de bouw van geitenstallen afgaven.
Reageer
Het college van Landerd had meer moeten doen om de vergunningen voor de bouw van een geitenstal ten tijde van de Q-koorts tegen te houden. Ook de provincie Noord-Brabant had moeten optreden. Een enquêtecommissie uit de gemeenteraad concludeert dat woensdag in een onderzoek.
Q-koortsepidemie
De omstreden vergunning voor de geitenstal in het dorpje Zeeland werd in 2010 verleend op het hoogtepunt van de Q-koortsepidemie die juist de gemeente Landerd zwaar had getroffen. 
Het college was tegen de bouw van de geitenstal, maar heeft dat onvoldoende binnen de organisatie uitgedragen waardoor ambtenaren niet in de gewenste lijn handelden en de vergunning 'geruisloos' werd verleend zonder dat het college er erg in had, bevestigt de commissie. ,,De aanvraag werd nimmer als een bijzondere gezien.''

Ernstige fout
,,Van de gemeente had een nadrukkelijker opstelling verwacht mogen worden. De verantwoordelijkheid van bestuurders voor de gezondheid van de bevolking had ingevuld kunnen worden door nieuwe of ongebaande wegen te bewandelen. Handreikingen van de provincie zijn niet onderzocht. In het licht van de omstandigheden kunnen we spreken van een ernstige fout.'' 

Eerder ingrijpen
,,De commissie is van mening dat in deze zaak andere afwegingen gemaakt hadden kunnen en moeten worden'', aldus de slotzin van de conclusie. De provincie Noord-Brabant had eerder (medio 2009) kunnen ingrijpen, een actievere houding kunnen nemen en een stap meer kunnen zetten, aldus commissieleden woensdagavond in een toelichting.

Grote verontwaardiging

De bouw van de stal leidde pas vorig jaar tot grote verontwaardiging. Op verzoek van de provincie legde de minister van Binnenlandse Zaken de bouw uiteindelijk stil. De gemeenteraad van Landerd bespreekt het rapport maandagavond.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.