of 63000 LinkedIn

Landelijke regeling voor Right to Challenge

Het kabinet moet voor het einde van het jaar komen met een landelijke regeling voor het Right to Challenge. Een motie van de ChristenUnie (CU), VVD, CDA en D66 met deze strekking is vrijdag met 148 stemmen aangenomen in de Tweede Kamer.

Het kabinet moet voor het einde van het jaar komen met een landelijke regeling voor het Right to Challenge. Daarnaast moet in overleg met gemeenten worden bevorderd dat burgers het recht ook benutten. Een motie van de ChristenUnie (CU), VVD, CDA en D66 met deze strekking is vrijdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met 148 stemmen aangenomen in de Tweede Kamer.

Slimmer en beter

Het Right to Challenge geeft burgers het recht om taken van gemeenten over te nemen als ze denken dat ze dat slimmer, beter, goedkoper of anders kunnen doen. ‘Burgers willen via burgerinitiatieven en coöperaties zeggenschap hebben over en betrokken zijn bij belangrijke thema's in hun eigen woon- en leefomgeving, zoals leefbaarheid, zorg, wonen, energie, duurzaamheid en voedsel’, aldus initiatiefnemer Segers (CU) in zijn motie, die mede is ondertekend door VVD, CDA en D66.

 

Regeerakkoord

In het regeerakkoord wordt ruimte gegeven aan het Right to Challenge, memoreert Segers in zijn motie. Momenteel hebben zo’n honderd gemeenten het Right to Challenge: het recht om taken van de gemeente over te nemen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dit aantal in 2022 hebben verdubbeld. 

 

Lokale invulling

‘Dit is precies wat we wilden’, stelt Thijs Harmsen van het Netwerk Right to Challenge. ‘We wilden een lichte landelijke regeling, waarbij er volop ruimte is voor lokale invulling. Een Right to Challenge in Ameland is echt wat anders dan een Right tot Challenge in Amsterdam.’ Het netwerk ondersteunt gemeenten bij het ‘inregelen’ (ook juridisch) van het Right to Challenge (R2C) en het inbedden ervan in de ambtelijke organisatie.


Waarborgen

Dat er een landelijke regeling komt, is van belang, stelt Harmsen. Het geeft burgers meer waarborgen. Om onder meer te voorkomen dat door collegewisselingen een streep door de al ingediende en in gang gezette plannen gaat. Of dat de mogelijkheid tot een Right to Challenge helemaal niet meer mogelijk is.     

 

Lees in het komende nummer van Binnenlands Bestuur meer over de ervaringen van gemeenten en burgers met het Right to Challenge.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Thomas Hessels (Projectleider Right to Challenge) op
In het artikel staat niet vermeld dat de Minister-President voorafgaande aan de stemming over de motie Segers heeft gemeld dat er niet sprake zal zijn van een wet.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners