Advertentie

Lamp valt in zwembad Dordrecht

Een losgeraakte lamp is in het zwembad gevallen. Het ongeluk doet denken aan het drama van 2011 toen een peuter gedood werd door een losgeraakte box.

24 januari 2013

In een zwembad in Dordrecht is in de nacht van woensdag op donderdag een lamp in het wedstrijdbad gevallen. Omdat het tijdens de nachtelijke uren gebeurde, vielen er geen gewonden.

Grote gevolgen
,,Maar laten we er niet omheen draaien, als er wel mensen in het bad waren geweest, hadden de gevolgen groot kunnen zijn’’, zei een woordvoerder van de gemeente donderdag. Het wedstrijdbad van het zwembad aan de Sportboulevard is tot nader order gesloten. Het bad gaat op z’n vroegst weer op zaterdag open. Het ging volgens de woordvoerder om een ,,vrij grote lamp''.

Roestvorming 

Het incident doet denken aan dat in een zwembad in Tilburg in 2011. Daar viel een geluidsbox naar beneden. Een 5 maanden oud kindje overleed doordat de box op haar en haar moeder in het zwembad viel. De moeder raakte zwaargewond. Het ongeluk kon gebeuren door roestvorming. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Heselmans / materiaalkundige
Door het ministerie van VROM (nu Binnenlandse Zaken), TNO en het inmiddels failliete NCC, en gesponsord door de Europese rvs-lobby, zijn in 2004 totaal mislukte richtlijnen uitgegeven. In deze richtlijnen wordt toepassing van ondeugdelijke materialen (roestvrijstaal, rvs) gedoogd. Het is in strijd met de wet om ondeugdelijke materialen in bouwconstructies of ophangconstructies te gedogen (woningwet, bouwbesluit). Door overtreding van deze wet ontstaat instortingsgevaar, en dat heeft sinds 1985 al vele malen daadwerkelijk plaatsgevonden. Met vele doden en gewonden tot gevolg. Door deze VROM-richtlijnen kan zo'n ongeval als in Dordrecht nog steeds gebeuren, en daarom moeten deze richtlijnen onmiddellijk worden ingetrokken! Let wel: in 2010 zijn in Dordrecht loodzware lampen op grote hoogte opgehangen aan rvs boutjes, en men wist, dat deze ondeugdelijk zijn, namelijk spontaan kunnen scheuren. Of de verantwoordelijke bouwer had dit moeten weten. Maar meestal gaat het al fout bij de bestekken, met dank aan de VROM richtlijn 2004, gesponsord door de Europese rvs-lobby. En wat vindt de minister hier van? Stientje van Veldhoven (D66), ga weer eens kamervragen stellen! Nu is het goed afgelopen, maar dat maakt het niet minder ernstig!
Advertentie