of 58952 LinkedIn

‘Laat handhavers verkeersboetes uitdelen’

Handhavers zouden verkeersboetes moeten kunnen uitdelen, aldus de Haagse wethouder Richard de Mos (Groep De Mos) en op meer domeinen moeten kunnen worden ingezet. Daarvoor moet de wet aangepast worden en daar gaat de gemeente Den Haag voor lobbyen bij het rijk. 'Wat de gemeente kan doen, moet de gemeente ook zelf doen', aldus De Mos.

Wat de gemeente kan doen, moet de gemeente ook zelf doen, aldus de Haagse wethouder Richard de Mos (Groep De Mos). Handhavers zouden bijvoorbeeld verkeersboetes moeten kunnen uitdelen. Daarvoor moet de wet aangepast worden en daar gaat de gemeente Den Haag voor lobbyen bij het rijk.

Uitbreiding aantal handhavers

Het leefbaar houden van de stad is voor het Haagse college een prioriteit. Tegelijkertijd constateert het bestuur dat de Nationale Politie zich steeds meer richt op (zware) criminaliteit. Veiligheid is wel een randvoorwaarde voor de kernthema’s (mobiliteit, duurzaamheid, groei van de stad en iedereen doet mee) van de Haagse coalitie, met grote inzet op huiselijk geweld, ondermijning en het tegengaan van radicalisering. Omdat extra handhavers bijdragen aan die veiligheid kiest het bestuur er daarom voor tijdens deze collegeperiode het aantal handhavers uit te breiden met 25, waarmee er in totaal 200 handhavers in gemeentelijke dienst zijn. ‘We zouden graag zien dat de bevoegdheden van handhavers worden uitgebreid in het toezicht op leefbaarheid. Denk aan handhaven van verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom, door rood licht of zonder licht rijden of hinderlijk en agressief gedrag in het verkeer’, laat De Mos via zijn woordvoerder weten.

Inzet op meerdere domeinen
Ook moeten handhavers flexibeler op meerdere domeinen ingezet kunnen worden. ‘De insteek daarbij is: dat wat de gemeente zelf kan doen, doen we zelf. Daarnaast is een aanpassing van de huidige wet- en regelgeving nodig. Daarom starten we een lobby richting het rijk om die aanpassing tot stand te brengen.’ Of die lobby gaat slagen is de vraag. In een recent interview met Binnenlands Bestuur gaf Rienk Hoff, directeur Handhaving en Toezicht van de gemeente Amsterdam, aan dat ook hij zijn 350 boa’s op meer domeinen wil inzetten. ‘Wij vroegen het ministerie daar flexibeler mee om te kunnen gaan, maar ze zijn er nog steeds op aan het studeren. Ik denk dat er een onderstroom meespeelt: angst voor een nieuwe gemeentepolitie. Die vorm van structuurdenken doet geen recht aan de dagelijkse problematiek waar wij mee te maken hebben.’

 

Meer erkenning voor handhavers

Wethouder De Mos pleit ook voor meer erkenning voor de mannen en vrouwen die dagelijks op pad zijn in de stad. ‘Wij hebben deze handhavers keihard nodig om de leefbaarheid in de stad op peil te houden. Denk aan een schone stad, denk aan een stad waar het veilig is. Zij spreken ook mensen aan die bijvoorbeeld een biertje teveel op hebben, vuil van balkons naar beneden gooien, het niet zo nauw nemen met het aanbieden van huisvuil. Die handhavers zijn gewoon goud in onze handen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. de Niet (fin. adviseur) op
De politie is vrijwel onzichtbaar geworden op straat. Sterker nog, er wordt gewoon een patatje gehaald bij een zaak zonder papieren (waarschijnlijk een witwaszaakje). Gemeenten en waterschappen hebben dringend BOA's nodig met uitgebreide bevoegdheden om de hufterigheid op straat aan te kunnen pakken. Die hufterigheid neemt evenredig toe met het verdwijnen van toezicht. De gewone burger, toerist, bedrijfsleider of bedienend personeel, merkt dat. Elke dag weer. Dat BiZa - Justitie zo krampachtig reageert is niet in orde want niet probleemoplossend.