of 59761 LinkedIn

‘Laat handhavers verkeersboetes uitdelen’

Handhavers zouden verkeersboetes moeten kunnen uitdelen, aldus de Haagse wethouder Richard de Mos (Groep De Mos) en op meer domeinen moeten kunnen worden ingezet. Daarvoor moet de wet aangepast worden en daar gaat de gemeente Den Haag voor lobbyen bij het rijk. 'Wat de gemeente kan doen, moet de gemeente ook zelf doen', aldus De Mos.

Wat de gemeente kan doen, moet de gemeente ook zelf doen, aldus de Haagse wethouder Richard de Mos (Groep De Mos). Handhavers zouden bijvoorbeeld verkeersboetes moeten kunnen uitdelen. Daarvoor moet de wet aangepast worden en daar gaat de gemeente Den Haag voor lobbyen bij het rijk.

Uitbreiding aantal handhavers

Het leefbaar houden van de stad is voor het Haagse college een prioriteit. Tegelijkertijd constateert het bestuur dat de Nationale Politie zich steeds meer richt op (zware) criminaliteit. Veiligheid is wel een randvoorwaarde voor de kernthema’s (mobiliteit, duurzaamheid, groei van de stad en iedereen doet mee) van de Haagse coalitie, met grote inzet op huiselijk geweld, ondermijning en het tegengaan van radicalisering. Omdat extra handhavers bijdragen aan die veiligheid kiest het bestuur er daarom voor tijdens deze collegeperiode het aantal handhavers uit te breiden met 25, waarmee er in totaal 200 handhavers in gemeentelijke dienst zijn. ‘We zouden graag zien dat de bevoegdheden van handhavers worden uitgebreid in het toezicht op leefbaarheid. Denk aan handhaven van verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom, door rood licht of zonder licht rijden of hinderlijk en agressief gedrag in het verkeer’, laat De Mos via zijn woordvoerder weten.

Inzet op meerdere domeinen
Ook moeten handhavers flexibeler op meerdere domeinen ingezet kunnen worden. ‘De insteek daarbij is: dat wat de gemeente zelf kan doen, doen we zelf. Daarnaast is een aanpassing van de huidige wet- en regelgeving nodig. Daarom starten we een lobby richting het rijk om die aanpassing tot stand te brengen.’ Of die lobby gaat slagen is de vraag. In een recent interview met Binnenlands Bestuur gaf Rienk Hoff, directeur Handhaving en Toezicht van de gemeente Amsterdam, aan dat ook hij zijn 350 boa’s op meer domeinen wil inzetten. ‘Wij vroegen het ministerie daar flexibeler mee om te kunnen gaan, maar ze zijn er nog steeds op aan het studeren. Ik denk dat er een onderstroom meespeelt: angst voor een nieuwe gemeentepolitie. Die vorm van structuurdenken doet geen recht aan de dagelijkse problematiek waar wij mee te maken hebben.’

 

Meer erkenning voor handhavers

Wethouder De Mos pleit ook voor meer erkenning voor de mannen en vrouwen die dagelijks op pad zijn in de stad. ‘Wij hebben deze handhavers keihard nodig om de leefbaarheid in de stad op peil te houden. Denk aan een schone stad, denk aan een stad waar het veilig is. Zij spreken ook mensen aan die bijvoorbeeld een biertje teveel op hebben, vuil van balkons naar beneden gooien, het niet zo nauw nemen met het aanbieden van huisvuil. Die handhavers zijn gewoon goud in onze handen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Thijs Flamand op
eens
Door thijs flamand (burger) op
En die salarissen volgen echt wel . Dit is ook niet echt het item . Ophouden met zeuren over lekker gemakkelijk en goedkoop . Wees blij dat ze er zijn en dat je ze kunt trainen . Beter betalen is daarnaast niet verboden . Ik denk dat veel handhavers hun werk leuk vinden . Ik doe ook veel dingen waar ik niet financieel betr van word maar wel menselijkwijs . Don''t we all ? Dat mag nooit een verwijt of teken van stupiditeit worden ..
Door thijs flamand (burger) op
Klinkt reaktionair. Iedereen ziet ze overal scheuren in hun Mercedesssen en BMW's . Haagdijk :zoveel haar groeit hier nou ook weer niet . Iedereen weet dat het de witwasserij van Breda is . Drugs , wapens , teelt , pak alles maar af wat er te pakken valt . Hard tegen hard .
Durf er wat om te verwedden dat de doodsteker van Breda onlangs ook wat gebruikt had , want naturel durven ze het niet .
Door thijs flamand (burger) op
Om even een knuppel in de ren te laten lopen : van mij mogen ze wel een Tazer hebben . In het tijdperk van Ik mezelf en nergens een ander .

Door thijs flamand (burger) op
Ik ben heel blij met handhaving / meer zicht op problemen , mer parkeer controle,een veilige regulator van een hoop ellende .
Door Alexander (oud ambtenaar/oud raadslid) op
Laten wij eerst kijken wat de salarisverschillen tussen een politieagent en een boa zijn. Dit is wat gemakkelijk en lekker goedkoop. Een raspoliticus deze man, voor een dubbeltje op de eerste rij. De handhavers zijn ''goud in onze handen'' ? Prima beloon ze daar naar !
Door Spijker (n.v.t.) op
Meer inzetten op zwaardere criminaliteit, cyber- criminaliteit, economische delicten/oplichting e.d. lijken betere opties. Door BOA's te veel bevoegdheden te geven o.a. ook via het uitdelen van verkeersboetes gaan we steeds meer toe naar oude wijn in nieuwe zakken, namelijk een tweede vorm van politie of wel gemeentepolitie. Het is verder niet ondenkbeeldig dat deze boa-politie gaat worden gebruikt voor het dekken van financiële tekorten bij gemeenten. Bovendien is er het gevaar dat Nederland een soort van politiestaat gaat worden. Derhalve eerst nadenken alvorens wijzigingen aan te brengen in de huidige organisatiemodellen.
Door doeterniettoe (-) op
Het lijkt vrij logisch om de geweldsmiddelen voor BOA's dan ook uit te breiden: zij zullen dan nog vaker dan nu geconfronteerd worden met mensen die agressief zijn. Bijvoorbeeld de wapenstok, pepperspray en taser zodat het dodelijke geweldsmonopolie inderdaad een monopolie voor de politie blijft.

Verder helemaal eens met Criticus: de gemeentes vullen nu met eigen middelen het gat in dat door het Rijk bewust geschapen is. Er zijn zelfs ideeën om BOA's weer onder de politie te laten vallen.
Door Criticus op
En zo wordt het Rijk door gemeenten bedient. het Rijk nationaliseert eerst, bezuinigt flink op de politie en bepaalt de prioriteiten (vooral niet lokaal). Gemeenten gaan klagen en willen meer bevoegdheden en dragen vervolgens zelf de kosten die eerst bij het Rijk lagen.
Het Rijk kan zich in de handen wrijven: weer een succesvolle bezuiniging! Gemeenten betalen het zelf....
Door Hans (afdelingsmanager) op
De meeste handhavers die ik ken, pakken alleen het laaghangende fruit of zijn zo geïnstrueerd: auto's zonder parkeerbonnetje, kinderen die door een winkelstraat naar school fietsen en dan beboet worden. Het opleidingsniveau van de gemiddelde handhaver is ook niet al te best.