Advertentie

'Laat Albert Heijn taken stadsdelen uitvoeren'

Dat stelt politicoloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is kritisch over de nieuwe structuur van de nieuwe bestuurslagen.

02 maart 2014

Breng de bulk van de taken die deelgemeenten en stadsdelen uitvoeren, zoals het afgeven van paspoorten en rijbewijzen, onder bij Albert Heijn. Dan heb je helemaal geen nieuwe, kostbare bestuurslaag nodig. Bovendien is de vestigingsdichtheid van deze supermarkt veel beter dan gemeentekantoren.

Beter en goedkoper

Dat stelt politicoloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart betekenen voor Amsterdammers en Rotterdammers dat ze ook leden kiezen voor de nieuwe bestuurscommissies en gebiedscommissies; voorheen respectievelijk stadsdelen en deelraden. Van Schendelen heeft niet veel op met de komst van de nieuwe bestuurslaag, omdat het in zijn ogen allemaal veel beter en goedkoper kan. ,,Ik ben buitengewoon kritisch over de contouren van deze nieuwe structuur. Als je nu eens gaat wegstrepen waar deelgemeenten voor zijn'', zegt Van Schendelen.

Paperassen

,,Het afgeven van de paperassen kan Albert Heijn regelen en het afgeven van vergunningen, wat toch vaak klachtenaffaires zijn, kunnen bij het stadhuis worden ondergebracht. Het verkrijgen van een vergunning voor het kappen van een boom of aanbouw aan je huis is door Den Haag al zo vergemakkelijkt dat dat niet veel werk meer inhoudt’’, zegt de politicoloog. Schades in wijken en buurten kunnen burgers zelf oppakken, vindt Van Schendelen. ,,En geef de mensen daar een klein bedrag als ze een reële schade melden.’’ Hij ziet een nieuw businessmodel voor buurt- en sportverenigingen ontstaan. Waar die vroeger wat geld verdienden aan oud papier, kunnen ze dat nu verdienen met een schouw door de buurt.

Maximaal twee termijnen

Collega-politicoloog André Krouwel (Vrije Universiteit in Amsterdam) geeft de nieuwe bestuurslaag in Amsterdam en Rotterdam maximaal twee termijnen. Daarna is het gedaan met de nieuwe wijk- en buurtbesturen. Krouwel stoort zich vooral aan het feit dat de nieuwe bestuursstructuur is verkocht als een heilig middel; om mensen op allerlei manieren weer meer bij het besturen van de stad te betrekken. Krouwel: ,,Met alle respect, maar dat is geouwehoer. Politiek gaat om de afweging van belangen; dat je als partij een ideologische afweging maakt en daar zit dan het verschil in met een andere partij. We kunnen niet alleen maar naar burgers luisteren, want die hebben vaak tegenstrijdige belangen die niet verenigbaar zijn. Ze willen meestal zo min mogelijk belasting betalen, maar wel een hoog voorzieningenniveau hebben. En dat gaat nu eenmaal niet samen.''

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Goed idee en zet vooral die overbetaalde polititici met opgeblazen ego's van die deelgemeentes maar achter de kassa. Dan hebben ze eindelijk een keer echt contact met het publiek. Geef ze dan ook het lage salaris dat bij de kassamedewerker hoort. Dan merken ze ook dat je er rustig 16 jarige voor in kunt zetten. In Vlaanderen noemen we dit soort politieke ideeën gewoon stierenpoep, hier wordt het bullshit genoemd.
Leo / beleidsmedewerker
Op 1 april presenteert de heer Van Schendelen zijn plannen in de Ridderzaal te ´s Gravenhage. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.
Marjorie Teunis
Zo van Schendelen heeft de oplossing??? Van een politicoloog verwacht ik wel iets meer doordenkniveau. Ik ben van mening dat de samenleving meer betrokken moet worden bij politieke/bestuurlijke besluiten. Dat ze in zijn opinie alleen maar lastig zijn en voor het eigen belang gaan, tekent de denkwijze van van Schijndel. Dat mensen mondiger zijn geworden, mag de bestuurlijke pret niet drukken. Dat het bestuur/de politiek op de oude voet blijft doorgaan, is blijkbaar bijzaak. We moeten met z'n allen iets veranderen en als dit systeem niet werkt of gedateerd raakt, dan zoeken we een eigentijdse oplossing. Als politicoloog verwacht ik overigens ook geen belangensverstrengeling. Paspoort bij de Albert Heijn? Als dat al iets was, waarom niet bij de Jumbo, Lidl of Aldi. Is dit de enorm hoge pet die u op heeft van de gemeenteambtenaren?

Of ging het in dit artikel puur om een proefballomnnetje? Heeft u zich ergens verkiesbaar gesteld en is dit dan de manier om de publiciteit te zoeken?
henk
Geweldig idee. Dan doen we ook het volgende:

- de Jumbo gaat huwelijken doen

- c1000 doet de uitkeringen

- de bouwvergunningen komen voortaan van De plus

- lidl doet de overlijdensgevallen

- aldi en hema doende eerste hulppost en ambulance

u roept wij draaien......
H.D. Eleveld / directeur / interim-manager
Merkwaardig. Of dit de politicologie goed doet?



1. deelgemeenten en stadsdelen deden natuurlijk veel meer dan paspoorten verstrekken

2. paspoorten uitdelen is geen suiker verkopen

3. grote gemeenten werken duurder dan kleine

4. bestuurlijk zicht op uitvoerende taken in grote gemeenten vraagt om een zekere mate van kleinschaligheid

5. benieuwd hoe deze deskundigen betrokkenheid van steeds beter geïnformeerde burgers bij hun woon- en leefomgeving vorm denken te geven; dat is iets meer dan technocratie met een democratisch sausje.
spiedend oogje
Laten we het rijks- en gemeentelijk beleid dan maar meteen wegzetten bij Google en consorten. Die weten beter wat er leeft bij de inwoners, dan onze politieke lijders. De academische wetenschap zijn we dan ook niet meer nodig, want sillicon valley weet wat goed voor ons is en waar we behoefte aan hebben.

Nee, beste mensen, ik word niet goed van sommige berichtgeving en ontwikkelingen......
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De kwaliteit van de Erasmus Universiteit gaat er ook al niet op vooruit.
August Biels / gewezen ambtenaar
2006, Gemeente de Bilt. Aantal jonge ambtenaren bespreken het idee om het uitbrengen van waardepapieren/id-papieren van de gemeente onder te brengen bij De Postkantoren.



What's new....
Rick / Ondernemer
Rinus van Schendelen heeft de bekende klok horen luiden... De stadskantoren blijven gewoon bestaan, dat staat los van de nieuw te vormen gebiedscommissies. Gebiedscommissies gaan over participatie van bewoners. Zie ook http://www.rotterdam.nl/watiseengebiedscommissie Ik zou als ik de heer van Schendelen was mijn titel politicoloog inleveren.
Rick / Ondernemer
zie ook



Ik wil dat de gemeente gewoon zorgt voor de basisvoorzieningen in mijn wijk. Hoe gaat dat als de gebiedscommissies er zijn?

De gemeente zorgt nog steeds voor basisvoorzieningen in uw wijk. Zo moet de buitenruimte netjes zijn, moet het veilig zijn en zijn er voorzieningen voor zwakkeren en mensen die het door omstandigheden (tijdelijk) moeilijk hebben. Ook de dienstverlening via de stadskantoren (uitgifte van paspoorten, aanvraag van parkeervergunning, etc.) blijft op het niveau dat u van uw gemeente mag verwachten.



Tegelijkertijd zien we de roep om een efficiënter publiek bestuur in ons land, ook bij gemeenten. Steeds meer inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties vragen om een transparantere overheid met een ‘plattere’ organisatiestructuur. Goede initiatieven van bewoners zelf moeten meer kans krijgen. Om die reden worden gebiedscommissies ingesteld. De leden van de commissies kunnen de ideeën uit de gebieden vertalen naar concrete gebiedsplannen en deze voorleggen aan het stadsbestuur.



http://www.rotterdam.nl/veelgesteldevragengebied …
faber
@august biels: welke postkantoren? Waar zijn die gebleven? Juist, in de supermarkten (als ze er nog zijn tenminste).



Overigens heb ik het idee dat niet iedereen weet wat het tegenwoordig inhoudt om bijvoorbeeld id-kaarten (maar dan ook: paspoorten en rijbewijzen) uit te geven maar vooral ook: in voorraad te houden. Maar goed, in principe kan een dergelijk document overal worden uitgedeeld als ze er maar liggen en er iemand is om het te overhandigen: scholen, benzinestations, snoepwinkels, de febo. Alles kan.
Jos / Adviseur
Van Schendelen heeft wel vaker domme dingen geroepen. Die man heeft gewoon last van een grote behoefte aan narcistische zelf-exposure. Van sommige mensen moet je je afvragen waarom ze ooit tot hoogleraar zijn benoemd. Van Schendelen is er een van!
Willem Kamps
Top! Dan maken we de manager van de AH meteen maar de wethouder, hebben we daar ook geen omkijken meer naar.
Ronald / Gemeente ambtenaar
ah geen nieuw bestuurslaag?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Laten we Van Schendelen en zijn Erasmusuniversiteit onderbrengen bij de JUMBO.
Anneke / ambtenaar
OK, en dan wordt ergens ingebroken. Voorraad id's en paspoorten kwijt. Wie draait op voor die schade? En papieren die al klaar liggen en worden meegenomen? Identiteitsfraude? Er is in de grote steden kennelijk een probleem, de oplossing wordt uitgesmeerd over heel Nederland. En als er problemen komen is niemand verantwoordelijk. Klinkt bekend...
K. de Beer / organisatie adviseur
Van Schendelen roept niets nieuws. Tien jaar geleden wilde PostNL dit ook al. Ik zie er overigens niets in. Paspoorten en rijbewijzen hoef je maar een keer per 10 jaar aan te vragen, dit in tegenstelling tot je dagelijkse boodschappen. Ik zie veel meer in de formule van digitaal aanvragen en dan - net als de apotheek - thuis afleveren.
JC
Kijk dat is innovatie! Buiten de kaders om durven denken. Ik weet niet of het direct de beste oplossing is (er zullen vast wat haken en ogen aan zitten) maar ik zie het wel zitten om mijn gemeentezaken en documenten bij de AH te regelen.
Ronald van Eerten / cultureel adviseur (o.a.)
Alweer flink wat jaren geleden was er het (een?) experiment in de gemeente Zoetermeer om het paspoort af te halen bij het postkantoor (ja, dat waren kantoren, anders dan de naam doet vermoeden, je heel veel zaken ook afhandelen met gekwalificeerd personeel) Helaas, er werd ergens een artikel in de wet gevonden dat dat helemaal niet kon. Einde oefening. Er is een heel dicht netwerk van kantoren waar heel veel administratieve zaken worden afgehandeld: de postagentschappen (misschien heten ze nu anders maar dat doet er niet toe) Kortom, conclusie ligt voor de hand.

En de waterschap"verkiezingen" zijn afgeschaft omdat er weinig te kiezen was. Kortom conclusie ligt voor de hand.
Advertentie