of 63908 LinkedIn

'Laat Albert Heijn taken stadsdelen uitvoeren'

Dat stelt politicoloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is kritisch over de nieuwe structuur van de nieuwe bestuurslagen.
19 reacties

Breng de bulk van de taken die deelgemeenten en stadsdelen uitvoeren, zoals het afgeven van paspoorten en rijbewijzen, onder bij Albert Heijn. Dan heb je helemaal geen nieuwe, kostbare bestuurslaag nodig. Bovendien is de vestigingsdichtheid van deze supermarkt veel beter dan gemeentekantoren.

Beter en goedkoper

Dat stelt politicoloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart betekenen voor Amsterdammers en Rotterdammers dat ze ook leden kiezen voor de nieuwe bestuurscommissies en gebiedscommissies; voorheen respectievelijk stadsdelen en deelraden. Van Schendelen heeft niet veel op met de komst van de nieuwe bestuurslaag, omdat het in zijn ogen allemaal veel beter en goedkoper kan. ,,Ik ben buitengewoon kritisch over de contouren van deze nieuwe structuur. Als je nu eens gaat wegstrepen waar deelgemeenten voor zijn'', zegt Van Schendelen.

Paperassen

,,Het afgeven van de paperassen kan Albert Heijn regelen en het afgeven van vergunningen, wat toch vaak klachtenaffaires zijn, kunnen bij het stadhuis worden ondergebracht. Het verkrijgen van een vergunning voor het kappen van een boom of aanbouw aan je huis is door Den Haag al zo vergemakkelijkt dat dat niet veel werk meer inhoudt’’, zegt de politicoloog. Schades in wijken en buurten kunnen burgers zelf oppakken, vindt Van Schendelen. ,,En geef de mensen daar een klein bedrag als ze een reële schade melden.’’ Hij ziet een nieuw businessmodel voor buurt- en sportverenigingen ontstaan. Waar die vroeger wat geld verdienden aan oud papier, kunnen ze dat nu verdienen met een schouw door de buurt.

Maximaal twee termijnen

Collega-politicoloog André Krouwel (Vrije Universiteit in Amsterdam) geeft de nieuwe bestuurslaag in Amsterdam en Rotterdam maximaal twee termijnen. Daarna is het gedaan met de nieuwe wijk- en buurtbesturen. Krouwel stoort zich vooral aan het feit dat de nieuwe bestuursstructuur is verkocht als een heilig middel; om mensen op allerlei manieren weer meer bij het besturen van de stad te betrekken. Krouwel: ,,Met alle respect, maar dat is geouwehoer. Politiek gaat om de afweging van belangen; dat je als partij een ideologische afweging maakt en daar zit dan het verschil in met een andere partij. We kunnen niet alleen maar naar burgers luisteren, want die hebben vaak tegenstrijdige belangen die niet verenigbaar zijn. Ze willen meestal zo min mogelijk belasting betalen, maar wel een hoog voorzieningenniveau hebben. En dat gaat nu eenmaal niet samen.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
De kwaliteit van de Erasmus Universiteit gaat er ook al niet op vooruit.
Door Luppo ( inwoner provinvie Groningen) op
Laten we het rijks- en gemeentelijk beleid dan maar meteen wegzetten bij Google en consorten. Die weten beter wat er leeft bij de inwoners, dan onze politieke lijders. De academische wetenschap zijn we dan ook niet meer nodig, want sillicon valley weet wat goed voor ons is en waar we behoefte aan hebben.
Nee, beste mensen, ik word niet goed van sommige berichtgeving en ontwikkelingen......
Door Henk Eleveld (interim manager - adviseur) op
Merkwaardig. Of dit de politicologie goed doet?

1. deelgemeenten en stadsdelen deden natuurlijk veel meer dan paspoorten verstrekken
2. paspoorten uitdelen is geen suiker verkopen
3. grote gemeenten werken duurder dan kleine
4. bestuurlijk zicht op uitvoerende taken in grote gemeenten vraagt om een zekere mate van kleinschaligheid
5. benieuwd hoe deze deskundigen betrokkenheid van steeds beter geïnformeerde burgers bij hun woon- en leefomgeving vorm denken te geven; dat is iets meer dan technocratie met een democratisch sausje.
Door Henk op
Geweldig idee. Dan doen we ook het volgende:
- de Jumbo gaat huwelijken doen
- c1000 doet de uitkeringen
- de bouwvergunningen komen voortaan van De plus
- lidl doet de overlijdensgevallen
- aldi en hema doende eerste hulppost en ambulance
u roept wij draaien......
Door Marjorie Teunis op
Zo van Schendelen heeft de oplossing??? Van een politicoloog verwacht ik wel iets meer doordenkniveau. Ik ben van mening dat de samenleving meer betrokken moet worden bij politieke/bestuurlijke besluiten. Dat ze in zijn opinie alleen maar lastig zijn en voor het eigen belang gaan, tekent de denkwijze van van Schijndel. Dat mensen mondiger zijn geworden, mag de bestuurlijke pret niet drukken. Dat het bestuur/de politiek op de oude voet blijft doorgaan, is blijkbaar bijzaak. We moeten met z'n allen iets veranderen en als dit systeem niet werkt of gedateerd raakt, dan zoeken we een eigentijdse oplossing. Als politicoloog verwacht ik overigens ook geen belangensverstrengeling. Paspoort bij de Albert Heijn? Als dat al iets was, waarom niet bij de Jumbo, Lidl of Aldi. Is dit de enorm hoge pet die u op heeft van de gemeenteambtenaren?
Of ging het in dit artikel puur om een proefballomnnetje? Heeft u zich ergens verkiesbaar gesteld en is dit dan de manier om de publiciteit te zoeken?
Door Leon op
Op 1 april presenteert de heer Van Schendelen zijn plannen in de Ridderzaal te ´s Gravenhage. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (Vrolijke burger) op
Goed idee en zet vooral die overbetaalde polititici met opgeblazen ego's van die deelgemeentes maar achter de kassa. Dan hebben ze eindelijk een keer echt contact met het publiek. Geef ze dan ook het lage salaris dat bij de kassamedewerker hoort. Dan merken ze ook dat je er rustig 16 jarige voor in kunt zetten. In Vlaanderen noemen we dit soort politieke ideeën gewoon stierenpoep, hier wordt het bullshit genoemd.
Door Ronald van Eerten op
Alweer flink wat jaren geleden was er het (een?) experiment in de gemeente Zoetermeer om het paspoort af te halen bij het postkantoor (ja, dat waren kantoren, anders dan de naam doet vermoeden, je heel veel zaken ook afhandelen met gekwalificeerd personeel) Helaas, er werd ergens een artikel in de wet gevonden dat dat helemaal niet kon. Einde oefening. Er is een heel dicht netwerk van kantoren waar heel veel administratieve zaken worden afgehandeld: de postagentschappen (misschien heten ze nu anders maar dat doet er niet toe) Kortom, conclusie ligt voor de hand.
En de waterschap"verkiezingen" zijn afgeschaft omdat er weinig te kiezen was. Kortom conclusie ligt voor de hand.
Door JC op
Kijk dat is innovatie! Buiten de kaders om durven denken. Ik weet niet of het direct de beste oplossing is (er zullen vast wat haken en ogen aan zitten) maar ik zie het wel zitten om mijn gemeentezaken en documenten bij de AH te regelen.
Door Nobby (animal cop) op
Van Schendelen roept niets nieuws. Tien jaar geleden wilde PostNL dit ook al. Ik zie er overigens niets in. Paspoorten en rijbewijzen hoef je maar een keer per 10 jaar aan te vragen, dit in tegenstelling tot je dagelijkse boodschappen. Ik zie veel meer in de formule van digitaal aanvragen en dan - net als de apotheek - thuis afleveren.

Vacatures

Van onze partners