Advertentie

Kwart agenten niet op straat, maar ziek of op cursus

Ze zijn ziek of op cursus, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws

17 november 2012

Ruim een kwart van de agenten en rechercheurs is niet inzetbaar voor politiewerk. Ze zitten ziek thuis of ze zijn op cursus. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na eigen onderzoek, gebaseerd op urenregistratie van alle 26 politiekorpsen in de eerste vier maanden van 2012.

Drie keer meer zieken dan landelijk gemiddeld

Wat volgens RTL vooral opvalt, is het hoge percentage zieke agenten. Elf procent is ziek en dat zou drie keer zo hoog zijn als het landelijke gemiddelde verzuimcijfer. De politie zegt geen goede verklaring te hebben voor het hoge verzuim.

D66 stelt vragen aan minister Opstelten

Oud-korpschef en D66-Kamerlid Magda Berndsen zegt geschokt te zijn door het hoge cijfer en gaat vragen stellen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. ,,Elf procent is ontzettend hoog. Je zou zo’n zes procent verwachten omdat het een zwaar beroep is met onregelmatige diensten, maar dit is bijna twee keer zo hoog.''

25 procent is beschikbaar voor opsporing

Uit de gegevens vanRTLblijkt verder dat gemiddeld zeventien procent van de tijd opgaat aan het volgen van vaardigheidstrainingen en opleidingen. 25 procent van de capaciteit gaat naar opsporing.

,,Elf procent is op zich een deugend percentage'', aldus een woordvoerder van de politie tegen het ANP. ,,Maar als je naar onze gehele branche kijkt, dus niet alleen naar de mensen op straat en de recherche, zitten we qua ziekteverzuim op zes procent.''

Weinig tijd voor winkeldiefstal

Detailhandel Nederland zegt veel te merken van de cijfers. ,,Winkeliers krijgen te horen dat er weinig tijd voor ze is. Het duurt vaak uren voordat de politie ter plaatse is, aangiften worden geweigerd. Ze krijgen vaak te horen dat er onvoldoende mensen zijn'', aldus adjunct-directeur Sander van Golberdinge tegen RTL.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
@Hannes, dat laag opsporingspercentage komt mede door het laag scholingsniveau welke nu als toelatingsnorm word geaccepteerd. Vroeger was dat minimaal MAVO. Tegenwoordig is dat VMBO. Het VMBO is in drie niveaus opgesplitst. Het wat betere niveau –VMBO TL – is vergelijkbaar met de vroegere tweede klas LTS. Als de leerlingen van het VMBO TL komen spreken ze nauwelijks Nederlands waardoor begrijpend lezen ook uitermate zwak is. Een onderzoeksrapportage geschreven door een kneus is niet prettig leesbaar. En hoe zou zo’n kneus in staat zijn om een onderzoeksrapportage (toevallig geschreven in ABN) begrijpend te lezen? Maar het kan nog veel erger als een kneus de rapportage van een kneus moet lezen. Door de enorme hoeveelheid taalfouten, stijlfouten en verkeerde woordkeuzes is het maken van een juiste interpretatie door zo’n laaggeschoolde opsporingsagent nagenoeg niet meer mogelijk. En dit is een van de voornaamste redenen dat advocaten het zo vaak voor elkaar krijgen om een officier van justitie tijdens het proces taalkundig te tackelen. Hierdoor kan een rechter niet anders dan de crimineel het voordeel van de twijfel te gunnen. Wat helaas dus leid tot een te lage straf in verhouding tot het gepleegde delict.



Onder de beter opgeleide agenten leiden o.a.de slechte gemeenschappelijke resultaten tot persoonlijke onvrede en op den duur uitval door ziekte (stress). Daarnaast wordt er van de beter opgeleide agent verwacht dat deze de gaten die de zwakker opgeleide agent laat vallen compenseert. En als dan de verhoudingen compleets scheef staan neemt de werkdruk onevenredig toe terwijl de beloning hetzelfde blijft. En ook onvrede zorgt voor een toename uitval.



De zwakker opgeleide agenten worden snel geïdentificeerd. Op straat leid dit al snel tot vervelende confrontaties en de zwakkere agent probeert dit een tijd te verbloemen door een soort NSB werkhouding aan te meten. Zich niet realiserend dat dit het maatschappelijk draagvlak richting politie juist ondermijnd. En onder collega’s vallen ze ook al gauw in een soort isolement. Binnen de meeste korpsen is een splitsing zichtbaar. Het groepje kneuzen en het kleinere groepje capabele agenten. De kneuzen voelen zich miskent en ook dit leid tot onvrede, stress en uitval. En veel van die kneuzen komen uit de knuffelportefeuille van wereldvreemde politici.



De kern van de oplossing ligt dus in de selectie en toelatingseisen.

Willem Kamps
Als burger heb ik inmiddels ook ervaren dat het erg lang duurt voordat er op een telefoontje of een mailtje wordt gereageerd. Via de telefoon krijg je de wijkagent uberhaupt niet te spreken en een (telefonisch) spreekuur is er niet. Het is dus of teruggebeld worden of teruggemaild. Mijn bericht werd na 18 dagen (!) beantwoord...
Bas / logicus
Het bericht geeft een onvolledig beeld. De helft van de politie werkt niet (lopen enkel in hun gala uniform mooi te zijn) en de andere helft werkt wel(de surveillance dienders). Onder de gala uniform dragers is het ziekte verzuim erg laag(onder de 3%). Zij houden zich voornamelijk bezig fout beleid te steunen en het maken van beoordelingen terwijl zij de straat voornamelijk kennen vanuit een boekje. Het werkelijke cijfer van uitval door ziekte is onder de werkende groep vele procenten hoger(meer dan 18%). Het maakt niet uit welke vragen je stelt aan de gala uniform dragers want hun antwoord zal vaag blijven. Koste wat kost ; de waarheid mag niet naar buiten. Hierdoor veranderd er niets en blijft de wond dooretteren.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Mijn vriendin was zaterdagmiddag winkelen in het stadscentrum. Van haar vriendin die mee is werd toe de portemonee uit haar tas gestolen. Ze zijn toen direct naar het politiebureau gegaan waar hen werd meegedeeld dat ze maar aangifte moesten doen via internet. Waarom tolereren wij in dit land nog steeds een ondermaatse (onderbezette) politie? We hebben meer dan 1/2 miljoen werklozen in dit land. Daar kunnen we toch wel een paar extra agenten uit recuteren?
Niek / jurist
Ik heb dat ooit moeten uitzoeken voor de wijkagenten. Hoeveel uur ze in feite beschikbaar zijn. Dat is schrikbarend laag. Maar 18 van de 36 uur. Heel veel tijd bij de politie gaat op aan ziekte, cursus, dienstsport, werkoverleg en briefing, administratief werk enzovoorts. De meeste agenten stuit dat ook tegen de borst; willen het liefst de straat op maar dat lukt dus niet.

Wat het ziek zijn betreft, vroeger was het een gerespecteerd beroep maar tegenwoordig moet iedereen in een uniform goed uitkijken om tijdens zijn dienst niet in elkaar getrapt te worden door mafkezen die in Nederland los mogen lopen. De zalvende woorden van minister Opstelten richten in de praktijk weinig uit. Als ook de rechters kruitvaatjes als Badr Hari loslaten, is er helemaal wat mis. Het barst van de figuren die zich nergens wat van aantrekken en denken boven de wet te staan. Pas na een spoor van vernieling in de maatschappij worden ze eens vastgezet. Bestuur en rechtelijke macht moeten daar een goed over nadenken. Nederland is nog steeds heel lief voor daders terwijl de slachtoffers aan hun lot worden overgelaten en ook financieel hard geraakt worden als ze door mishandeling buttenspel raken. Wat dat betreft moet er snel werk gemaakt worden van het Incassobureau Schadeverhaal Geweldsmisdrijven.
gerrie
In Nederland kweken we steeds meer kantoorpikken. Eindeloos zonder na te denken domweg klikken achter een stomme computer. Daar wordt een normaal mens echt ziek van, van al die administratie waar niks van klopt.
Sjoerd Visser
Tja...voreger LIEPEN ze op straat en bouwde men zo weerstand op en deed men constant lichamelijke opvoeding door het lopen op. Dat is heden ten dage HEEL anders. Daarnaast zijn de vele ontwikkelingen die op stapel staan ook een doorn in het oog van vele agenten. Tevens blijkt de bedrijfsvoering nog steeds niet te kloppen, en laat men agenten die de fout in zijn gegaan gewoon doorwerken (op een andere werkplek maar wel bij de politie). Dat geeft absoluut geen vertrouwen meer...dat neemt af. Bijgevolg zal er daardoor ook negatieviteit optreden dat kan doorwerken in de persoon, in diens houding en bijgevolg in zijn werk. Er zijn grote problemen en met regionalisering los je dat OOK NIET op. Dat schuiven met mensen en dat herindelen is alleen maar bedoeld dat het LIJKT dat men daarmee met een oplossing aankomt, maar eigenlijk komt men met meer problemen erbij !
Hannes Haganum / Overheidsdienaar
Nederland wordt inderdaad een land van bureautikkers, pennenlikkers, notaschrijvers en koffielukende vergadertijgers. Ik ben nog uit de tijd dat de wijkagent overal plotseling kon uitduiken en nog het ventiel uit je fiets haalde als je op de stoep fietste. Nu is een fietsende agent een bezienswaardigheid geworden en heeft hij of zij nauwelijks bevoegdheden. Ik zeg niets nadeligs over de functionarissen zelf, want ik ken wijkagenten die ik bewonder om hun betrokkenheid bij de stad. Ze zijn alleen erg schaars geworden. Niet voor niets kent Nederland een erg laag opsporingspercentage.
O. ten Hove
Wanneer een agent een aangifte weigert is hij strafbaar.
Advertentie