of 59123 LinkedIn

Kwaliteit debat onder de loep

Koen Dortmans – zelf als programmamaker betrokken bij talloze maatschappelijke discussies organiseerde – onderzocht de kwaliteit van wat er op het podium gebeurt maar ook het effect van het werk achter de schermen. Hij promoveert op 26 februari aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Nederlandse burgers mogen steeds vaker meepraten over nieuwe ontwikkelingen in wetenschap en technologie. Zo liet minister Bussemaker (Onderrwijs en Cultuur, PvdA) burgers meedenken over de nationale wetenschapsagenda en waren er eerder publieke debatten over megastallen en nanotechnologie. Maar wat is de kwaliteit van die debatten eigenlijk?

Koen Dortmans – zelf als programmamaker betrokken bij talloze maatschappelijke discussies organiseerde – onderzocht de kwaliteit van wat er op het podium gebeurt maar ook het effect van het werk achter de schermen. Hij promoveert op 26 februari aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dortmans voerde case studies uit bij meerdere publieke discussies, waar hij de kwaliteit van gebruikte argumenten bekeek aan de hand van verschillende argumentatietheorieën. Hij stelt vast dat discussies vaak ten onrechte vastlopen of van suboptimale kwaliteit zijn, en dat gespreksleiders een belangrijke rol hebben bij het voorkomen daarvan. Dortmans’ doel is dan ook om gespreksleiders en wetenschappers actief in het publieke debat bewuster te maken van hun rol in de kwaliteit daarvan.

Publieke debatten
Koen Dortmans (Someren, 1975) studeerde Natuurkunde en Filosofie aan de Radboud Universiteit en de Freie Universität Berlin. Na zijn werk als facilitator publieke debatten van theater LUX (Nijmegen) en onderzoeker aan de Radboud Universiteit vervolgde hij zijn loopbaan als docent filosofie, ethiek en professionele ontwikkeling en als onderzoeker bij Kenniscentrum Publieke Zaak, beide aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.