Advertentie

Kritiek van Geert Dales

Reactie op het interview met Geert Dales in de serie 'Een jaar later' uit Binnenlands Bestuur 25

27 juni 2008

Ruim drie jaar heeft de ambtelijke organisatie van Leeuwarden met veel plezier samengewerkt met oud-burgemeester Geert Dales. Het was altijd doelgericht, stevig en soms hilarisch. De sfeer en cultuur waren gewoon goed. Wat jammer dat hij het nodig vond alsnog kritiek te uiten op de organisatie: ‘toch ontstond daar gedoe en gezeur over… dat kwam uit de raad, dat kwam uit de ambtelijke organisatie’. Een wonderlijke opmerking en in schril contrast met de werkelijkheid. Allerlei medewerkers hebben zich ingezet om de regelingen op gebied van huisvesting, dienstautogebruik en andere faciliteiten ruimhartig toe te passen. Die zaken zijn ook openbaar naar de raad verantwoord. Het door Dales ervaren ‘gedoe en gezeur’ kan hij zeker niet de organisatie verwijten.

 

De medewerkers verdienen beter; menigeen heeft veel gegeven om zijn temperament en ongeduld bij te houden. Zijn opmerking is ook in tegenstelling met de tekst die hij zelf naar de organisatie stuurde, direct na het door hem genoemde interview met de Leeuwarder Courant van eind mei 2005. Dales schreef het volgende: ‘Ik hoor van diverse kanten dat bij sommigen de indruk is ontstaan dat mijn kritiek in de Leeuwarder Courant van vrijdag ook zou slaan op het ambtelijk apparaat van de gemeente Leeuwarden.

 

Om ieder misverstand te voorkomen hecht ik eraan te benadrukken dat ik bij het uitspreken van mijn woorden op geen enkel moment ambtenaren van de gemeente in mijn gedachten heb gehad. Integendeel. Mijn mening over wat er door de medewerkers van de gemeente tot stand wordt gebracht is bekend. Niet voor niets geef ik van tijd tot tijd blijk van mijn waardering voor wat er tot stand wordt gebracht. Soms mondeling, soms schriftelijk, maar altijd gemeend. Als er ook maar bij één medewerker het beeld is ontstaan dat mijn kritiek op het bestuurlijk klimaat (en beschadigende mediaberichtgeving) de medewerkers van de gemeente betreft, betreur ik dat en wil ik dat hierbij onmiddellijk wegnemen. Het ging over andere zaken en wie mijn woorden goed leest zal dat ook zien.’ Mijn tip met een knipoog voor Geert Dales: vervang Leeuwarder Courant door Binnenlands Bestuur en stuur de tekst nog eens.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie