Advertentie

Kritiek op benoeming Borghouts bij ABP

De Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) vindt dat Harry Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, niet geschikt is als voorzitter van het bestuur van het ambtenarenpensioenfonds ABP.

21 april 2009

Betrouwbaarheid
De bond heeft dit laten weten in een brief aan Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op de pensioenfondsen. De NBP beroept zich op wettelijke bepalingen die eisen stellen aan deskundigheid en betrouwbaarheid van bestuurders. De bond wijst erop dat de provincie Noord-Holland miljoenen euro's had weggezet bij Landsbanki, de IJslandse bank die failliet ging. Bovendien kwam Borghouts volgens de NBP in opspraak als voorzitter van de Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen.

 

Interim
Borghouts maakt deel uit van het ABP-bestuur en is sinds 1 april interim-voorzitter van dit pensioenfonds, in afwachting van de benoeming van een nieuwe voorzitter.

 

Deskundigheid
Het ABP-bestuur liet maandag in een verklaring weten dat de competentie van Borghouts om als interim-voorzitter te functioneren voor het bestuur op geen enkele wijze ter discussie staat. 'Zijn deskundigheid en ruime ervaring als bestuurder en ABP-bestuurder zijn, naast zijn kennis van de publieke sector en ABP, onder andere de redenen waarom hij door het bestuur tot interim-voorzitter gekozen is', aldus de verklaring.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Teun Juk
Volkomen terecht dat de heer Borghouts geen voorzitter van het ABP moet worden. Hij heeft in het dossier IJsselmeerziekenhuizen blijk gegeven over te weinig stuurmanskunst te beschikken. Ik moet begrijpen dat hij al bestuurslid was bij het ABP en dus medeverantwoordelijk is voor het beleid waardoor het ABP door het ijs is gezakt.
Als ABP gerechtigde vertrouw ik hem mijn pensioen niet toe.
Kortom, de verkeerde man op de verkeerde plaats.
Hans Krol / ]
Als ABP-klant ontving ik afgelopen week een schrijven ondertekend door de heer Harry Borghouts, voorzitter Bestuur ABP. De heer B. bericht dat de dekkingsgraad het afgelopen jaar [als gevolg van de kredietcrisis] is gedaald van 140% naar 90%. Zoals bekend verdampten milarden euro's en is op beleggingen 11,5% verloren. Ter vergelijking: het dekkingspercentage bij Pensioenfonds Hoogovens/Corus is dankzij een defensiever beleggingsbeleid nog altijd 105%.
In oktober 2008 werd bekend dat de provincie Noord-Holland 78 miljoen provinciaal kasgeld in deposito had gegeven bij Icesave, waarvan nota bene 50 miljoen euro geleend geld van de Nederlandse Waterschapsbank N.V. De koele reactie van de Commissaris van de Koningin ,de heer Borghouts, was "Er is volstrekt volgens de regels gehandeld" . (Haarlems Dagblad, 15 november 2008) Ammehoela!
Vanaf de eerste week van juli 2008 zijn talrijke signalen en waarschuwingen afgegeven dat de IJslandse banken als Landsbanki en Kauphting met internetspaarekeningen vroeg of laat onvermijdelijk in liquiditeitsproblemen zouden komen en daarmee niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Veel particulieren en gemeenten hebben de site van het Internationaal Monetair Fonds van 4 juli geraadpleegd en hun geld tijdig teruggehaald. Bij IJsland staat onder Financial Sector Policies: "the banking sector still faces SIGNIFICANT RISKS".
Men leze tevens de volgende alinea's waarin wordt gewezen op risico's ten aanzien van liquiditeit, solvabiliteit etc.
Bestuursvoorzitter B.Heemskerk van de RABObank waarschuwde bovendien in het Financieele Dagblad (FD) en in het tv-programamma NOVA dat buitenlandse toetreders op de spaarmarkt misbruik maakten van het depositogarantiestelsel.
Ik citeer een ANP-bericht van 7 juli 2008: "Sommige buitenlandse toetreders bieden volgens Heemskerk onrealisistisch hoge rentes. 'Banken waarvan ik de naam soms niet eens ken, bieden 5 procent of meer. Dat doen ze alleen omdat ze elders geen geld meer kunnen lenen. Het gaat hierbij onder meer om banken als het IJslandse Landsbanki en enkele Turkse aanbieders'" . Al die signalen waren voor de treasurer van de provincie N.H. geen aanleiding de deposito's in IJsland te stoppen, noch voor de bestuurders, die
het in de zomermaanden vermoedelijk al druk genoeg hadden met besognes van Flevoland tot China met de Olympische Spelen.
Dat na alle miskeunen - recent de mislukte mediation in Den Helder, - een CdK als goedbetaalde bijbaan het voorzitterschap van het ABP op zich neemt vervult mij met serieuze zorgen ten aanzien van de toekomst van dit pensioenfonds.
Hans Krol (Heemstede)
Advertentie