of 60775 LinkedIn

'Krimpscholen met één leraar bemannen'

De ChristenUnie wil dat plattelandsscholen in een krimpgebied desnoods door één leraar bemand wordt. Ze zien dit liever dan een fusie of sluiting. Vooral christelijke scholen zijn hiervan de dupe volgens de christelijke partij.
3 reacties

 

Niet sluiten

Hij wil zo veel mogelijk voorkomen dat meer scholen in krimpregio's dicht moeten omdat ze te klein zijn. ,,Ik zag onlangs een documentaire over een Franse school. Eén docent deed daar alles. Dat is niet de ideale situatie, maar het kán.''

Fuseren is niet altijd de oplossing, zegt Slob. ,,Van bijzondere scholen zoals christelijke scholen blijft dan soms niets meer over. Terwijl er voor ouders wel iets te kiezen moet blijven.''

Volgens een woordvoerder van de ChristenUnie blijft er door het dalende scholierenaanbod jaarlijks 10 miljoen euro over. Dat kan volgens Slob dus worden gebruikt om de leerkrachten op de kleine scholen bij te staan.

 

Jonge gezinnen

,,Of het nu Limburg is, Groningen of Drenthe, je ziet in krimpgebieden jonge gezinnen wegtrekken. Onderwijs is daarbij een cruciale factor. De boodschappen kun je één keer per week doen, maar je kinderen moet je elke dag naar school brengen. In Nederland is het niet gewoon dat je daarvoor hele afstanden aflegt. Verdwijnt een school, dan dus ook die gezinnen.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wesendonck op
de zoveelste uitzondering voor religieuze waandenkers, het wordt gewoonte.
Door Corso op
De ChristenUnie, een ongelukkig compromis tussen God en Marx.
Door Hannes Minkema (docent en onderzoeker) op
Ik gun ieder kind (en iedere ouder) een school in de buurt. Maar niet op basis van religieuze discriminatie. Als twee scholen in de buurt krimpen, en ze komen onder een bepaald afgesproken niveau, dan hoeven ze alléén te fuseren als het om openbare scholen gaat. Beroept de school zich op god, dan wil Arie Slob dat dat niet hoeft, en dat er nota bene schaars belastinggeld gebruikt moet worden om de protestantse kindertjes maar weg te kunnen houden bij de katholieke of moslimkindertjes.

Dat is een absurd standpunt. Een van de kerk gescheiden staat dient scholen en leerlingen gelijk te behandelen voor de wet. Ook artikel 23 biedt geen enkele reden om bijzonder onderwijs, op welke grondslag dan ook, anders te behandelen dan openbare.

Is er in een bepaald dorp te weinig animo voor een gereformeerde of katholieke of islamitische school, jammer dan. Dan houden we dezelfde opheffingsnormen aan als bij een openbare school, of een Montessorischool, of een Daltonschool, of een Vrije School. Te klein is te klein.

Niets staat ouders in de weg om zelf het godsdienstonderricht van hun eigen kinderen te (laten) verzorgen. Daarvoor is de staat niet verantwoordelijk.

Het absurde is dat klassen elders in het land tot boven de 30 leerlingen moeten worden vergroot, om belastinggeld vrij te spelen zodat ultrakleine schooltjes van 5 kinderen per leerjaar maar 'behouden' kunnen blijven. Vijf kinderen per klas, dat willen alle ouders wel!