Advertentie

Krewinkel stapt op als burgemeester van Heerlen

Ralf Krewinkel stapt op als burgemeester van Heerlen. Dat heeft hij donderdagavond laten weten. Aanleiding is het uitlekken van zijn sollicitatie naar de burgemeesterspost in buurgemeente Kerkrade.

28 februari 2019
Krewinkel.1.JPG

Ralf Krewinkel stapt op als burgemeester van Heerlen. Dat heeft hij donderdagavond laten weten. Aanleiding is het uitlekken van zijn sollicitatie naar de burgemeesterspost in buurgemeente Kerkrade.

Beroering

In de Heerlense politiek ontstond over die sollicitatie veel beroering omdat Krewinkel al een jaar ziek thuiszit en in die tijd solliciteerde. Krewinkel stond tweede op de voordrachtslijst. De gemeenteraad van Kerkrade droeg woensdag de huidige burgemeester van Beesel, Petra Dassen, als nieuwe eerste burger voor.

Luidsprekers

Maar omdat de besloten voordrachtsvergadering via luidsprekers elders in het raadhuis kon worden gevolgd, lekte Krewinkels naam uit. Krewinkel houdt het voor gezien, want 'gelet op de ontstane situatie en politieke realiteit wil ik Heerlen niet belasten met verder gedoe', schrijft hij. De Limburgse gouverneur Theo Bovens zegt dat er en onderzoek komt naar het uitlekken van de naam van Krewinkel.

Geheim

'Ik betreur de commotie die is ontstaan rondom mijn persoon', schrijft Krewinkel in zijn verklaring. 'Het beeld dat is ontstaan dat ik stiekem solliciteerde is voor mij onverteerbaar. Een sollicitatieprocedure is geheim en dat maakte het voor mij onmogelijk om de situatie te bespreken.' Krewinkel meldde zich een jaar geleden ziek om zijn ernstig zieke zoontje te kunnen bijstaan. Hij was van plan om op 1 april weer aan het werk te gaan.

Roemer

In maart werd voormalig SP-boegbeeld Emile Roemer waarnemend burgemeester van Heerlen. Hij zou aanblijven totdat Krewinkel zou terugkeren. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stef
De Commissaris is de eerste die de kandidaten selecteert.

Hij bepaalt wie wel of niet door mag.



Bovens heeft dus een vies spelletje gespeeld.

Tijd dat de minister gaat ingrijpen.
Jan
Belachelijk om voor zoiets op te moeten stappen. Overigens, hoe treurig ook dat zijn zoontje zo ziek is, die ziekmelding klopt ook niet. Regel dan zorgverlof.
Dick de Cloe
De commissaris noemt een aantal kandidaten die hij geschikt acht voor deze burgemeestersvacature. Maar de vertouwenscommissie kan kandidaten toevoegen of weglaten en beslist uiteindelijk zelfstandig met welke kandidaten een gesprek wordt gevoerd.
Anna van Gorp / beleidsmedewerker gemeente
Krewinkel had ongetwijfeld een goede, waarschijnlijk persoonlijke, reden om naar een kleinere gemeente dan Heerlen te solliciteren. Maar hij had zijn kandidatuur, zeker toen hij in de tweede ronde kwam, wel vertrouwelijk moeten bespeken met de Heerlense fractievoorzitters. Dat gebrek aan openheid breekt hem waarschijnlijk meer op dan de sollicitatie zelf.
Inge Gephart / Gemeentemens
Inderdaad @Annavangorp. Krewinkel solliciteerde gewoon stiekem en dat had helemaal niet gehoeven. De sollicitatieprocedure is geheim voor de vertrouwenscommissie. De kandidaat kan het bespeken met wie hij maar wil.
Advertentie