Advertentie

Krakers We Are Here moeten pand Amstelveen uit

De uitgeprocedeerde vluchtelingen van We Are Here moeten het door hen gekraakte pand in Amstelveen uit. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam bepaald. De groep spande een kort geding aan om de voorgenomen ontruiming te voorkomen, maar ze kregen dit keer geen gelijk.

25 juni 2018

De uitgeprocedeerde vluchtelingen van We Are Here moeten het door hen gekraakte pand in Amstelveen uit. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam bepaald. De groep spande een kort geding aan om de voorgenomen ontruiming te voorkomen, maar ze kregen dit keer geen gelijk.

Vergiskraken
De voorzieningenrechter woog in zijn beslissing de verstoring van de openbare orde mee, mede door de zogenoemde 'vergiskraken' die de groep eerder pleegde. Die deden veel stof opwaaien. 'Het geeft onrust en gedoe. Mensen worden in hun woonbelangen geschaad en dit soort acties trekt tegenacties en reacties aan van derden.' We Are Here kraakte op 5 juni het kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen. De gemeente liet direct weten dat de krakers niet welkom waren en de eigenaar van het pand deed aangifte. Burgemeester Bas Eenhoorn kondigde vorige week aan dat de groep het gebouw maandag om 12.00 uur moest verlaten.


Geen uitzondering

De vluchtelingen zaten eind april ook al op de rechtbank om de ontruiming van de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost te voorkomen. Tijdens die zitting oordeelde dezelfde rechter dat ze nog iets langer mochten blijven. Volgens de rechter kan hij niet elke keer een uitzondering maken. 'Deze kraak is onderdeel van een breder patroon waarbij deze groep al krakend door de agglomeratie Amsterdam trekt.'

Alternatief

Hoewel ze zelf zeggen van niet, is er volgens hem wel een alternatief. De advocaat van de Staat zei dat de ongeveer zestig krakers terechtkunnen in de opvang aan de Havenstraat in Amsterdam. 'Dat die opvang buitengewoon beperkt is en vele schaduwzijden kent, wil ik aannemen'', zei de rechter. ,,Dat neemt niet weg dat dit de wijze is waarop de samenleving is ingericht. Die dienen wij met z'n allen, ook de rechter, te respecteren.'

Nachtopvang

'Dit zal velen aan het hart gaan, wie weet ben ik daar ook één van', zei de rechter. Hij sloot af met: 'Als persoonlijk woord, het ga u allen zeer goed.' De ongeveer zestig illegale vluchtelingen van We Are Here hebben besloten dat ze naar de nachtopvang in de Havenstraat in Amsterdam gaan. Hoewel de groep aanvankelijk de opvang aan de Havenstraat niet als een optie zag, zegt een woordvoerder namens de groep dat de uitgeprocedeerde vluchtelingen het nu toch willen proberen. 'We willen een oplossing.' (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Kraken is strafbaar. Fijn dat de rechter dat nu ook snapt. Het doet er niet toe wie er kraakt.
H. Wiersma / gepens.
Deze uitgeprocedeerde economische asielzoekers moeten gewoon z.s.m. naar hun thuisland, zo nodig met behulp van financiële strafmaatregelen voor de thuislanden die niet meewerken.

Wanneer gaat Harbers hier eens echt werk van maken?

rekenaar / medewerker
Ik vraag me af of de rechter het heeft gesnapt. Uit de toelichting blijkt niet zozeer dat de krakers moeten vertrekken omdat kraken strafbaar is, maar vanwege de reacties op het kraken. Appeleren aan de onrust door derden veroorzaakt, krijgt meer accent dan de strafbaarheid van kraken en de uitgeprocedeerde status. De uitlatingen van de rechter met een zeer persoonlijk accent, lijken me in een dergelijke delicate kwestie behoorlijk ongepast.
johannes / ambtenaar
deze mensen hebben geen enkele status, dus uitzetten.
Advertentie