of 60715 LinkedIn

Korte kieslijst kan Forum zetels kosten

De relatief korte kieslijst die Forum voor Democratie in de verschillende provincies heeft ingediend, kan de partij zetels kosten. Zo lijkt het erop dat ze in Flevoland minstens één zetel gaan verliezen, omdat de kandidaten op zijn.

De relatief korte kieslijst die Forum voor Democratie in de verschillende provincies heeft ingediend, kan de partij zetels kosten. Zo lijkt het erop dat de partij in Flevoland minstens één zetel gaat verliezen, omdat de kandidaten op zijn. Volgens de partij is er niets aan de hand.

Streng

Forum voor Democratie werd in Flevoland de grootste partij met 8 zetels. Op de kieslijst staan weliswaar 10 namen, maar drie kandidaten staan ook op de kieslijst in Noord-Holland en zijn daar ook verkozen. Kandidaten mogen wel op meerdere kieslijsten staan, maar kunnen niet in twee verschillende Provinciale Staten zitting nemen. Bovendien moeten Statenleden in hun provincie wonen. Volgens de Kiesraad is die eis streng: binnenkort volgt de toelatingsprocedure van de provinciale Commissie Geloofsbrieven die zal controleren of de beoogde Statenleden daadwerkelijk in de provincie woonachtig zijn.

 

Lijstuitputting

Als er geen kandidaten meer zijn voor het aantal zetels dat een partij heeft gewonnen, wat de Kiesraad ‘lijstuitputting’ noemt, dan kan een partij niet alsnog een nieuwe kandidaat voordragen. De zetel zal volgens een restzeteltelling onder de resterende partijen worden verdeeld. Maar volgens de Kiesraad geldt dat niet als er lijstuitputting ontstaat doordat kandidaten niet worden toegelaten of hun zetels niet willen innemen. Dan blijven de betreffende zetels leeg. Volgens Henk Otten, FvD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, kan zijn partij alle veroverde Statenzetels bezetten. Een in Flevoland verkozen kandidaat-Statenlid verhuist gauw naar die provincie om die zetel te kunnen innemen, zei hij tegen het ANP. Het is nog niet duidelijk om welke van de drie kandidaten het gaat.

 

Bewegingsruimte

Ook in andere provincies heeft Forum weinig bewegingsruimte. In Friesland heeft Forum 6 zetels, maar slechts 9 kandidaten. In Drenthe zijn er ook 6 zetels, en 8 kandidaten. In Groningen zijn er 7 kandidaten voor 5 zetels. In Utrecht heeft Forum 14 mensen op de lijst om 6 zetels te vullen, maar 5 van hen wonen niet in de provincie, en staan ook op andere lijsten. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door eeuwige ambtenaar (luis in de pels) op
LPF 3 treedt aan. Lijst zal wel weer gevuld zijn met gelukzoekers. Die komen niet alleen uit het buitenland meneer Baudet
Door Henk Donkers op
Het lijkt mij erg verstandig om ons allemaal te houden aan vooraf bij iedereen bekende regels. Zeker als het verkiezingen betreft. Dat mag alleeen maar volgens strikte regels vanwege het vertrouwen. Ik weet dat veel afrikaanse landen daar wat soepeler in zijn maar daar zit de stembus ook vaak al halfvol bij opening van het stemlokaal.
Moeten we in Nederland toch niet willen.
Door Reiziger (Ambtenaar) op
Ja hoor niet linksom dan rechtsom dwarszitten normaal ook niet moeilijk maar nu ineens op de regels gaan zitten. Gewoon de kans geven mensen te plaatsen.
Door p op
@DNZDKNV
Betekent de volgende keer langere lijsten.

Niet alleen is regeren vooruitzien (x ongeschikt) maar ook leren van eerdere fouten...