of 64740 LinkedIn

Korte kieslijst kan Forum zetels kosten

De relatief korte kieslijst die Forum voor Democratie in de verschillende provincies heeft ingediend, kan de partij zetels kosten. Zo lijkt het erop dat ze in Flevoland minstens één zetel gaan verliezen, omdat de kandidaten op zijn.

De relatief korte kieslijst die Forum voor Democratie in de verschillende provincies heeft ingediend, kan de partij zetels kosten. Zo lijkt het erop dat de partij in Flevoland minstens één zetel gaat verliezen, omdat de kandidaten op zijn. Volgens de partij is er niets aan de hand.

Streng

Forum voor Democratie werd in Flevoland de grootste partij met 8 zetels. Op de kieslijst staan weliswaar 10 namen, maar drie kandidaten staan ook op de kieslijst in Noord-Holland en zijn daar ook verkozen. Kandidaten mogen wel op meerdere kieslijsten staan, maar kunnen niet in twee verschillende Provinciale Staten zitting nemen. Bovendien moeten Statenleden in hun provincie wonen. Volgens de Kiesraad is die eis streng: binnenkort volgt de toelatingsprocedure van de provinciale Commissie Geloofsbrieven die zal controleren of de beoogde Statenleden daadwerkelijk in de provincie woonachtig zijn.

 

Lijstuitputting

Als er geen kandidaten meer zijn voor het aantal zetels dat een partij heeft gewonnen, wat de Kiesraad ‘lijstuitputting’ noemt, dan kan een partij niet alsnog een nieuwe kandidaat voordragen. De zetel zal volgens een restzeteltelling onder de resterende partijen worden verdeeld. Maar volgens de Kiesraad geldt dat niet als er lijstuitputting ontstaat doordat kandidaten niet worden toegelaten of hun zetels niet willen innemen. Dan blijven de betreffende zetels leeg. Volgens Henk Otten, FvD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, kan zijn partij alle veroverde Statenzetels bezetten. Een in Flevoland verkozen kandidaat-Statenlid verhuist gauw naar die provincie om die zetel te kunnen innemen, zei hij tegen het ANP. Het is nog niet duidelijk om welke van de drie kandidaten het gaat.

 

Bewegingsruimte

Ook in andere provincies heeft Forum weinig bewegingsruimte. In Friesland heeft Forum 6 zetels, maar slechts 9 kandidaten. In Drenthe zijn er ook 6 zetels, en 8 kandidaten. In Groningen zijn er 7 kandidaten voor 5 zetels. In Utrecht heeft Forum 14 mensen op de lijst om 6 zetels te vullen, maar 5 van hen wonen niet in de provincie, en staan ook op andere lijsten. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
@Petra, voor een bestuurder vind ik het toch net even anders dan voor een volksvertegenwoordiger

En voor de rest zien we wel hoe ze als partij zich opstellen in deze
Door Petra op
@D. Burger: heeft het Forum al gevraagd om ontheffing van bepaalde regels?

@Bertold: ik weet meerdere wethouders en ik dacht zelfs een burgemeester die niet wonen in de gemeente waarvoor ze werken.....
Door Bertold op
Mevrouw Sylvana Simons is al bijna 1 jaar lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Toch woont ze nog steeds niet in de hoofdstad. Voor haar zijn de "spelregels" wel aangepast?
Door p op
herinner mij ook nog een statenlid dat met de verkeerde kleur! pen (of was het een potlood) z'n stemformulier had ingevuld.
Kostte uiteindelijk desbetreffende partij een EK zetel...
Door D.Burger (financieel adviseur) op
Het Forum van de Democratie is hard op weg om het Schorum van de Democratie te worden. Als de regels je niet uitkomen, mag je er van afwijken. Dat is Nederland anno 2019 en het levert nog stemmen op ook. Toch voorspel ik je dat over 5 jaar weer een andere partij opstaat die veranderingen beloofd, net als Fortuyn, Wilders en nu Baudet. Het zal dan gaan om iemand met een Obama achtige uitstraling die echt iets gaat doen aan die hoge benzine- en alcoholaccijnzen, het Ziekenfonds weer terug wil en Europa inruilt voor het Noord- en Oostzee Pact. Kun je moeilijk op tegen zijn, toch?
Door WandererOfWorlds op
@Geert : "Helaas is dit risico", hoezo HELAAS?
Beter ware geformuleerd: GELUKKIG..... ;-)
En wie dit niet zag aankomen heeft echt de afgelopen 3 jaar de andere kant op gekeken in zijn selfmade bubble.
Ben geen fan van Baudet cs.; beweging en uitspraken doen mij denken aan de jaren dertig van de vorig eeuw in een land niet zo heel ver hier vandaan.... De vergelijking hieronder met een Afrikaans land vind ik prachtig. Misschien zijn we wel een bananenrepubliek in wording (of zijn we dat al....?)....
Succes aan allen om de komende 4 jaar er een fatsoenlijke klus van te maken!
Door Geert (projectmanager) op
Helaas is dit risico, dat van tevoren door de betreffende partij is aangegaan, niet meer te repareren door een verandering van regels. Dat is net als bij een sport: je verandert de regels niet tijdens het spel!
In de regelgeving is ook geen coulance voorzien. Misschien een voorziening in de kieswet opnemen? Om maar eens op een oude zegswijze terug te grijpen: als het kalf is verdronken, dan dempt men de put!
Door Reiziger (Ambtenaar) op
Ja hoor niet linksom dan rechtsom dwarszitten normaal ook niet moeilijk maar nu ineens op de regels gaan zitten. Gewoon de kans geven mensen te plaatsen.
Door Richard (Lobbyist) op
Ben benieuwd of dit dan ook zetels gaat kosten in de Senaat. De PS leden stemmen immers voor de Senaatszetels.
Door Kiezer (Stemmer) op
Hieronder roept nu al iemand dat er soepel met de regels (kieswet) moet worden om gegaan.
Natuurlijk moet dat niet gebeuren.
Dezelfde persoon zal waarschijnlijk moord en brand schreeuwen als een andere partij dan zijn favoriet op zo’n manier bevoordeeld zou worden. Dus, regels zijn regels.O46EB