Advertentie

Korpschef Bouman: Eén politie is slagvaardiger

De 25 regionale politiekorpsen en het KLPD zijn op 1 januari opgegaan in de Nationale Politie. Die bestaat nu nog uit 10 regionale eenheden, 43 districten en 168 basisteams.

03 januari 2013

De bestrijding van zowel kleine als zware criminaliteit is gebaat bij één politieorganisatie. Dat zegt donderdag Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie. ,,Eén politie is slagvaardiger en flexibeler’’, betoogt hij op de dag van de ceremoniële start van de Nationale Politie. ,,Tijdens grote crisissituaties - zoals de brand in Moerdijk of de Amsterdamse zedenzaak - kan een politiekorps meteen extra agenten, specialisten en middelen inzetten.''

Nationale Politie
De 25 regionale politiekorpsen en het KLPD zijn op 1 januari officieel opgegaan in de Nationale Politie. Die bestaat nu nog uit 10 regionale eenheden, 43 districten en 168 basisteams.

Sneller en doeltreffender
Bouman zegt dat de nieuwe politieorganisatie er niet van vandaag op morgen staat. ,,Maar Nederland ondervindt op afzienbare termijn dat bijvoorbeeld probleemloos aangifte doen voortaan vanzelfsprekend is. Met één korpsleiding kan de politie zulke ambities sneller en doeltreffender waarmaken. Daar heeft de burger profijt van.'' Volgens Bouman is er één politieorganisatie nodig, omdat die alert reageert en snel communiceert. En dat is volgens de korpschef nodig in een tijd met internet en mobiele telefonie.

Politie.nl
Maar op korte termijn verandert er mogelijk minder dan mensen verwachten. ,,De benamingen van de voormalige 26 korpsen op politiebureaus en voertuigen verdwijnen bijvoorbeeld uit het straatbeeld. En er is nu een digitaal loket voor heel de Nederlandse politie: de website politie.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie