of 59250 LinkedIn

Koningin Beatrix kondigt troonsafstand aan

Koningin Beatrix doet afstand van de troon. Dat maakte zij deze week bekend in een toespraak. Prins Willem Alexander zal haar op 30 april opvolgen.
10 reacties

Koningin Beatrix doet afstand van de troon. Dat maakte zij bekend in een toespraak, die eerder op maandag werd opgenomen.

Nieuwe generatie

,,Dit lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enkele jaren overweeg, te nemen'', zei zij. Ze draagt haar ambt niet over omdat het haar zo zwaar valt, zo zei zij. ,,Verantwoordelijkheid voor ons land moet in handen van nieuwe generatie liggen.''

 

Geen afscheid

Beatrix zei dat ze plaats maakt, maar geen afscheid neemt van het Nederlandse volk dat ze ,,nog dikwijls hoopt te kunnen ontmoeten''. ,,Dank voor de vele jaren dat ik uw koningin mocht zijn'', besloot zij haar toespraak.

 

Lees hier de hele toespraak

 

Lees meer over de abdicatie in het BB-dossier: Troonsafstand koningin Beatrix

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door woning (kroning) op
tijd om de republiek uit te roepen, al verwacht ik dat er met wimlex een hoop te lachen valt.
Door Respect! op
Goh, dat zal even wennen zijn. Ze heeft het goed gedaan onze Koningin in al die jaren!!

En inderdaad, als al die mensen die zich alleen maar zorgen maken om geld en totaal geen aansluiting meer hebben bij intermenselijke relaties eens even hun eigen egoistisch landje gaan bouwen waar ze elkaar de koppen in kunnen slaan, omdat ze vinden dat zij het meeste recht hebben op geld en dat de enige manier is om zich rijk te voelen, dan kan de rest verder met een vredig leven waarbij respect en traditie voor en van mens en cultuur nog diep geworteld zit.
Ik kijk uit naar een nieuw mooi voortgezet Koningrijk!
Door linda op
Jammer, al die negatieve berichten over de koningin. Wij mogen trots zijn op ons koningshuis. Al dat soort onzin over: "Wie moet er betalen voor deze overdrachtsonzin?" Met een president heb je dit elke vier jaar. Herbenoeming van Obama gezien? Je bent dan met het voorbereiden van de verkiezingen alleen al drukker dan met regeren.
Bovendien is ons koningshuis de stabiele factor naar het buitenland toe. Voor degenen die bang zijn dat het koningshuis geld kost, het levert ook geld op. Bij buitenlandse reizen gaat er vaak een handelsdelegatie mee. Het opent deuren die anders gesloten zouden blijven.
Door johannes (adviseur) op
Dit zou een natuurlijk moment zijn om een diepgaande discussie over de positie van het koningshuis te voeren. Partijen die voorstander zijn van een federaal Europa zullen dan met de billen bloot moeten omdat in een federaal Europa geen plaats meer is voor een koningshuis.
Een federaal Europa heeft alleen kans van slagen indien de "president" door de Europeanen gekozen kan worden.
Ik daag partijen als D'66, de VVD en de PvdA uit om die discussie nu al te willen voeren. Dat schept ook duidelijkheid richting de kroonprins. en zijn gezin.
Er zal op enig moment een keuze moeten worden gemaakt tussen een verenigd Europa en het koningshuis.
Door Thij Lamers op
Ze zal bedoelen: dank voor de jaren dat ik een torenhoog salaris mocht onvangen over de rug van de mensen die er echt voor werkten en die ik te min vond om te leren kennen.
Wie betaalt trouwens die overdrachtsonzin. Ik mag hopen dat wij voor dit geintje niet hoeven op te draaien in deze slechte tijd. Dus... de beste oplossing opheffen die handel. Nou zij stopt met werken is het ideale moment aangebroken. Willem lijkt zo wie zo toch te dom hiervoor.
Door Hans Keuken (wethouder) op
Wie beweert dat een republiek goedkoper functioneert heeft het mis. Alleen al de verkiezing/herverkiezing van de president kost zoveel extra geld dat het pensioen voor de afgetreden vorst(in) en de nazaten daarmee voor jaren is gedekt. Een bijkomstig voordeel van de monarchie is de politieke neutraliteit. Dat is mij meer waard dan het beetje pensioen waar men dan overvalt, wat men overigens ook zeker heeft verdiend.
Door Jantje op
Moet Bea dan ook rond komen van alleen AOW met een klein pensioen?
Door oppie (toeoozicht) op
Mooi, dat hebben we dan ook weer gehad.
Gelijk even de republiek uitroepen op 30 april.
Scheelt nogal in de overhaed van alle nazaten.
Door Hans de Bruijn op
Ik ben republikein (repoubliek kost ook geld - snap ik!) maar hoeveel gaat dit de brave belastingbetaler nog kosten?
Haar grootmoeder leefde nog 15 jaar na abdicatie en haar vader en moeder net 25 jaar, gerekend vanaf 1980.
Dsat kost ons belastingbetalers nog wat!
Door Hans Keuken (Wethouder) op
Ik dank koningin Beatrix voor haar geweldige inzet in de afgelopen dertig jaar. Ze was een samenbindende factor binnen onze veelkleurige natie. Geen enkele president had haar kunnen evenaren. Ik wens de nieuwe aanstaande koning veel wijsheid toe en ik hoop dat hij de opleiding die hij van zijn moeder heeft ontvangen in praktijk zal brengen.