Advertentie

Koepels: Maak haast met nieuw kabinet!

Om de enorme klimaatambities van de grond te krijgen is een gezamenlijk beleid van overheden, visie en daadkracht nodig. Daar is een nieuw kabinet hard bij nodig, schrijven de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen in een gezamenlijke verklaring voorafgaand aan Prinsjesdag.

20 september 2021
Den-Haag-torentje.jpg

Om de enorme klimaatambities van de grond te krijgen is een gezamenlijk beleid van overheden, visie en daadkracht nodig. Daar is een nieuw kabinet hard bij nodig, schrijven de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen in een gezamenlijke verklaring voorafgaand aan Prinsjesdag.

Aanpak

Uit de uitgelekte plannen in de Miljoenennota blijkt al dat het kabinet miljarden extra gaat uittrekken voor het behalen van de klimaatdoelen en de aanpak van de forse woningbouwopgave. Volgens de VNG, het IPO en de Unie van Waterschappen is er haast geboden bij duidelijkheid over hoe die opgave wordt ingevuld. ‘Om de enorme vraag naar woningen, de strijd tegen klimaatverandering en de transitie naar duurzame energie te realiseren, is het nodig deze slim te combineren met een gezamenlijke aanpak in de regio. Die samenwerking werkt alleen onder de juiste voorwaarden en met goede financiële afspraken.’

 

Teleurstellend

In Den Haag kunnen weliswaar miljarden worden uitgetrokken voor het behalen van al die doelen, maar juist in de regio komen juist thema’s als energie, wonen en economie samen. Maar om al die opgaven gezamenlijk aan te pakken zijn vooral een duidelijke koers en degelijke afspraken nodig, betogen de decentrale overheden. En daarmee wil het volgens hen niet erg vlotten. Vooral het feit dat de formatie van een nieuw kabinet nu al een half jaar gaande is noemen de gemeenten, provincies en waterschappen ‘teleurstellend’.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Het zal wat worden met dat klimaatbeleid!! Een politiek systeem waarin de macht van de vleeslobby zo groot is dat de regering de bevolking niet eens durft te vragen om minder vlees te eten, kan geen klimaatprobleem oplossen. Op zo ongeveer alles wat Nederland beter kan maken, rust een politiek taboe: immigratie, minder vlees eten, overbevolking, consuminderen etc. Misschien komt er een nieuw kabinet binnenkort, misschien ook niet. Zonder verandering van de politieke cultuur in Den Haag, waarbij onderwerpen uit de taboesfeer worden gehaald, zal er geen effectief klimaatbeleid komen. De Kaagjes, de Jettentjes en al dat soort politici die in debatten andere politici met vooringestudeerde drogredenen de maat nemen, zullen uit het politieke landschap moeten verdwijnen.
Ab / beleidsmedewerker
De Duitse politici durven hun kiezers ook niet te vragen om minder worst te eten en diesel te rijden. De Groenen laten hun politici in tv spotjes zelfs worsten eten om de kiezer te paaien. En dan is het aandeel alternatieve energie in Duitsland al vele malen groter dan in Nederland! Namelijk 40%. In Nederland nu maar 11%. Kan je nagaan hoeveel windmolens en zonneparken er in Nederland nog moeten bijkomen!! En dat terwijl Nederland 520 inwoners per vierkante km heeft en Duitsland maar 232. En dan hebben we mevrouw Kaag (inderdaad Peter) die in haar HJ Schoo lezing een ware lofzang zingt over de voordelen van immigratie. Het zal een succes worden met mevrouw Kaag,
B. Janssen / Ambtenaar
Om dan ook maar mee te doen aan het wedstrijdje "verpissen" alsof Kaag het politieke kwaad zelf is? Wat te denken van onze plucheplakker Rutte. Iedereen wordt om hem heen weggestuurd omdat hij al tien jaar totaal visieloos regeert. Sorry maar in de politieke malaise delen alle partijen en politici. En eerlijk dat is een afspiegeling van wat wij zelf zijn een tot op het bot verdeeld landje, met een bijna sympathieke triple B-dame die zelf geen boer is maar wel tot over de oren in de vleeslobby zit. Een klimaat-ontkenner en wappie die een schokkend aantal jongeren zonder enig historisch besef zo gek heeft gekregen om op hem te stemmen "om dat ze niks meer mogen". En zo kan je nog even doorgaan met het weinig verheffende clubje dat onze volksvertegenwoordiging vormt, maar helaas ook de afspiegeling van onze samenleving is: jij, ik, je buurman, de voetbaltrainer van je zoon of dochter. De 3e dinsdag van september is er weer één om triest van te worden en het perspectief is niet bijster. En daar zijn wij zelf verantwoordelijk voor!!
Ab / beleidsmedewerker
@Bimie Je hebt groot gelijk hoor. Maar D66 heeft een hoger hypocrisie gehalte. Ik vind dat de VVD er minder doekjes om windt voor wie zij opkomen, voor werkgevers en kapitaal. Dat jongeren er vaak tegen hun eigen belang op stemmen, vind ik niet slim.
Advertentie