of 64707 LinkedIn

'Klokkenhuidershuis strookt niet met grondwet'

Het Huis voor klokkenluiders strookt volgens minister Plasterk niet met de grondwet. Als gaat samenwerken met de ombudsman overtreedt die de regels dat de ombudsman zich alleen met bestuursorganen mag bemoeien.
1 reactie

Het onderbrengen van het Huis voor Klokkenluiders bij de Nationale ombudsman strookt niet met de Grondwet, zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De ombudsman mag zich alleen met bestuursorganen bezighouden en het Huis gaat zich ook bemoeien met andere organisaties en het bedrijfsleven. 

Onzuiver
Het is volgens Plasterk ook 'onzuiver' om advies en onderzoek onder één dak te brengen.

Zeven partijen waaronder SP, PvdA en D66 willen zo'n Huis voor Klokkenluiders om mensen die misstanden aan de kaak stellen te adviseren en te beschermen en ook om onderzoek te doen. Er is al wel een Adviespunt voor Klokkenluiders. De resultaten daarvan zijn nog niet eens helemaal in kaart gebracht en daarom vindt Plasterk de plannen voor het Huis ook nog eens te vroeg.
 

Zelfstandig bestuursorgaan

Een van de indieners van het plan, Ronald van Raak van de SP, wees er woensdag op dat de Raad van State eerder geen strijdigheid met de Grondwet heeft bespeurd. Het CDA en de VVD stellen voor het Huis als zelfstandig bestuursorgaan in te voeren, zodat het allemaal anders komt te liggen en grondwettelijke bezwaren zouden kunnen worden ondervangen.
 
Symphatiek 

Plasterk, die woensdag in deze kwestie niet optrad als minister maar als adviseur aan het parlement, vindt het initiatief voor het Huis op zich 'sympathiek'. ,,Het doel wordt door het kabinet onderschreven.''

Komende dinsdag wordt er over het voorstel en voorgestelde aanpassingen gestemd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mijn mening op
Plasterk misschien bang voor het eigen hachje? Wat betreft (massa)oplichting en pedofilie mag de Gerondwet wel heel snel aangepast worden...ten nadele van die plegers. Want het is een zooitje in NL wat dat betreft...en zo te merken doet geen enkele minister moeite om daarin verandering in aan te brengen ter verbetering. Steeds meer mensen bedienen zich van praktijken die niet door de beugel kunnen. Zelfs ministers doen eraan mee doordat men beleidswijzigingen doordrukt ten nadele van vele mensen, maar die volgens eigen zeggen voor sociale verbetering moeten zorgen. Die bloedzuigers moet men als eerste aanpakken, vastzetten en kaalplukken. Want dat blijken de grootste oplichters die hele mensenmassa's benadelen met hun sociale SPROOKJES! De Grondwet wordt wel aangepast als er veranderingen doorgevoerd moeten worden die ten nadele zijn voor een zeer grote groep mensen, maar zoals je merkt: als het ten nadele van hooggeplaatsten is...dan volgt er protest en wordt het aan alle kanten tegengewerkt. Dát is het grootste probleem.