Advertentie

Klankbordgroep Schaliegas loopt leeg

Zowel de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland als de gemeenten Boxtel en Noordoostpolder maken geen deel meer uit van de Klankbordgroep Schaliegas. Na het telefonische verzoek van het ministerie een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen over de inhoud van het rapport voelen zij zich niet meer serieus genomen.

25 juni 2013

Behalve het ministerie van Economische Zaken zelf  zitten er geen vertegenwoordigers van het openbaar bestuur meer in de Klankbordgroep Schaliegas. De provincies Brabant, Limburg en Zeeland en de gemeenten Boxtel en Noordoostpolder zijn er allemaal uitgestapt.

Geheimhoudingsverklaring ondertekenen
Het ministerie had het gepresteerd de vertegenwoordigers in de klankbordgroep donderdag op te roepen voor maandag een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen alvorens zij een toelichting zouden krijgen op het concepteindrapport van de commissie die de mogelijke risico’s en gevolgen van winning van schaliegas en steenkoolgas onderzoekt . Daarbij was er geen mogelijkheid meer om inhoudelijk te reageren op het onderzoek. De communicatie hierover verliep telefonisch.

In strijd met afspraken
Dit alles was genoeg reden voor de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout om uit de klankbordgroep te stappen. ‘Deze aanpak is in strijd met de afspraken en maakt het ons onmogelijk onze rol in de klankbordgroep naar behoren te vervullen’ schrijft de provincie in een brief aan EZ. 'De samenleving is niet gebaat bij een sfeer van geheimzinnigheid.'

'Dit zagen we niet aankomen'
De provincie voelde zich overvallen door de werkwijze van het ministerie. ‘Dit zagen we absoluut niet aankomen', vertelt een woordvoerder. Op donderdag werd de provincie gebeld door het ministerie met het verzoek de geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. 'Er is nog gevraagd waarom dit moest en waarom de procedure werd veranderd, maar daar kregen we geen bevredigend antwoord op.’

Niet inhoudelijk meepraten
Het ging niet eens om geheimhouding over de inhoud van het conceptrapport, vertelt de woordvoerder. ‘We zouden tijdens de laatste bijeenkomst van de klankbordgroep een toelichting krijgen bij het rapport. Het rapport zelf zouden we niet eens te zien krijgen. De geheimhouding ging puur over de toelichting op het rapport en de informatie die wij tijdens die bijeenkomst zouden ontvangen.’ Verder zou de klankbordgroep informatie over de procedure krijgen en inhoudelijk niet mogen meepraten. 'Dat was niet conform de afspraken. Er moet natuurlijk wel wat te klinken zijn.’

Klankbordgroep monddood gemaakt
De volgende dag lag het document op de mat met het verzoek om deze voor maandag ondertekend terug te sturen. Daarop besloot GS van Brabant maandag na overleg met de provincies Limburg en Zeeland, de provincies die zij vertegenwoordigden, uit de klankbordgroep te stappen. De gemeenten Noordoostpolder en Boxtel sloten zich daar dinsdag bij aan. Eerder stapte Milieudefensie al uit de klankbordgroep. ‘Onze gedeputeerde is hierin principieel', aldus zijn woordvoerder. 'Wij zijn niet gebaat bij geheimzinnigheid. De klankbordgroep wordt zo monddood gemaakt en wij worden niet serieus genomen.’

Flevoland ondersteunt stap Noordoostpolder
De gemeenten Boxtel en Noordoostpolder namen met vergelijkbare bewoordingen afscheid van de klankbordgroep. Wethouder Peter van de Wiel van Boxtel zei dat de geheimhoudingsverklaring "de druppel" was na een reeks niet nagekomen afspraken en onbeantwoorde brieven. De provincie Flevoland werd formeel niet vertegenwoordigd door de gemeente Noordoostpolder, maar werd wel op de hoogte gehouden, vertelt een woordvoerder van de provincie. ‘Wij zijn geen voorstander van schaliegas en ondersteunen deze actie van de gemeente Noordoostpolder.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Valkenburg / Toezichthouder milieuzaken
Dit toont maar weer eens aan dat de heer Rotmans in zijn betoog over de fossiele energiemaatschappijen gelijk heeft. De minister van EZ zit op schoot bij de grote fossiele oliemaatschappijen. Hij luistert alleen naar hen, Als overheden worden verzocht om geheimhouding, dan heeft de minister veel te verbergen. Daarom geen winning van schaliegas in Nederland.
True
We moeten af van collectieve energievoorziening dus nee tegen schaliegas.
Pierre
We moeten af van die wiseguys op het ministerie! Bij klankbord denkt iedereen meestal aan gelijkwaardigheid en aan wil om naar elkaar te luisteren.Bij EZ vatten ze het begrip klankbord echter op zoals het klankbord boven de kansel in de kerk. Die is aangebracht zodat de predikant zich in een grote ruimte verstaanbaar kan maken. Maar deze heeft voor luisteren naar zijn dicipelen totaal geen functie -;)
En daar zit nu precies het probleem. EZ kan, net als vele andere minsteries, wel arrogant decreten afvaardigen, maar luisteren en omgevingsbewustheid is een ander verhaal!
Pierre
Afvaardigen..afkondigen/mededelen
D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Het betreft dus zaken, die "onder de pet" moeten worden gehouden. En zo zal de burger t.z.t weer worden opgezadeld met zaken en/of regels, die de burger niet wenst.
Rik / journalist
Zit daar op EZ ook iemand met een democratische politieke antenne om dit soort fratsen en geheimzinnigheid tegen te houden? Ze zullen daar toch geen schaliegasaandelen hebben of zo? Wordt wel wat veel zo langzamerhand al die VVD'ers die liegen, bedriegen en ons dom willen houden.
Kritikus / Geen Hagenees
Kamp is een ramp. Eerst op Sociale Zaken, waar hij helemaal NIETS heeft klaargemaakt. (Behalve dan een wet die iedere AOW-er bij voorbaat tot crimineel bestempelt. Maar wat wil je ook, met deze oud FIOD-rechercheur). En bij EZ bakt hij er zo mogelijk nog minder van. De economishe crisis verdiept zich razendsnel in NL. Henk blijft gewoon op zijn handen zitten.



Het meest treurigeisnog wel dat deze non-valer doorgaat voor zo ongeveer het beste wat de VVD in huis heeft. Wat een treurige bende toch, die liberalen.
Tamara Metze / UD Bestuurskunde
Nogmaals pleidooi voor joint fact finding proces, lokaal en regionaal evt nationaal. Als input voor dialoog (zoals) door Rathenau georganiseerd. Zie ook stuk Schaliegas: van halve waarheid naar gedeelde waarheid van 25 feb 2013 op deze website.
Leen
De kikkers kunnen niet in de kruiwagen worden gehouden, hetgeen mij niet verbaast.

Wat minister Kamp betreft: vragen betreffende schaliegas gesteld aan deze minister worden niet beantwoord, maar genegeerd. Een tweede Barendrecht debacle: slechte voorlichting, negeren van vragen, de ene kenner rolt over de andere heen.

Wordt het niet eens tijd eerst een onafhankelijke technische evaluatie van de ondergrond te doen van de voorgestelde schaliegas locaties?

Met belangstelling wacht ik het rapport schaliegas af met een onafhankelijke technische evaluatie van de voorgestelde boorlocaties van schaliegas. Hiermee kan dan een goede risico inschatting worden gedaan over de veiligheid van boren naar schalie gas.

En van deze minister antwoord op de gestelde vragen betreffende schaliegas.

Overigens het project Barendrecht was technisch niet haalbaar.
Mary Ritsema / Medewerker Facilitair bedrijf Hanzehogeschool, schrijver
Hulde voor de politici die niet mee willen doen aan geheimhouding over het ter discussie staande schaliegas.



Kamp, VVD, er zijn hier al een aantal reacties gegeven, daar sluit ik mij graag bij aan!
Fabienne Blocq / Dir./eigenaar DE COACH
Hulde voor degenen die niet wensen mee te werken aan deze wijze van corruptie van het democratisch proces!

Waren ze wel gebleven, dan had "onze Minister" zich kunnen verschuilen achter hen met de term

" democratisch besloten". Nu geen commissies de klap op laten vangen maar direct gebruik maken van de (sociale) media: breng deze gang van zaken in de publiciteit! Het gaat hier nu namelijk om TWEE dingen: de beslissing over het al dan niet exploiteren van schaliegas (niet doen; kijk maar naar de voorbeelden van drama's hiermee in de VS!!); EN het corrumperen door de nationale overheid van het democratisch proces. Want ga er maar niet van uit dat deze "klankbordgroep" de enige is die zo gemanipuleerd wordt! Ze heeft alleen het "geluk" dat deze minister zo onhandig is dat zelfs een kikker zijn onmacht en onvermogen kan opmerken! (P.S.: ik heb veeeeel respect voor kikkers hoor!)
Addy Rutgers / verbinder/kantelaar
Helaas allemaal oude economie. Winstgedreven en achterhaald. De begrippen integriteit bij bestuurders, MVO, duurzaam ondernemen en burgerparticipatie blijken helaas niet intrinsiek gedragen te worden door onze centrale overheid. Bottom-up en cooperatief samenwerken zijn de manieren waarop gelukkig steeds meer inwoners van ons land zich ontworstelen van de doodlopende rat-race die ook nog dagelijks plaatsvind. Leiders met een gezonde rechte rug en een goed ontwikkeld hartsgevoel zullen we in de nabije toekomst nodig hebben om te koersen naar een eerlijker samenleving. Lagere overheden doen er goed aan alvast na te denken over een revolutie met recht en bijpassende gevoelige ludieke akties om te komen tot veranderingen.... dus niet stoppen na het sturen van een brandbrief aan de Kamer en/of verantwoordelijke Minister. Neem de handschoen op alstublieft, want uw bevolking is deze doorzichtige volksverlakkerij meer dan zat!
Advertentie