of 58952 LinkedIn

‘Kladderkunstwerk' voor kleine ton

Niet alleen de simplistische stijl van de moderne fresco kon op kritiek rekenen van Statenleden van o.a. de VVD en SGP, ook enkele boodschappen op de muur.

Krap een week voor de feestelijke opening van het nieuwe provinciehuis van Utrecht is er een rel ontstaan. De PVV is niet te spreken over het kunstwerk à 90 duizend euro dat de wand van de nieuwe foyer siert en heeft samen met de SGP vragen gesteld. ‘Wanstaltig en verspilling van het geld,’ aldus PVV-statenlid Han IJssenagger.

Excentriek

Eigenlijk had de muurschildering van kunstenaar Jan Rothuizen tot de opening een verrassing moeten blijven, maar IJssenagger nam vorige week alvast een kijkje in de foyer. Hij werd niet blij van wat hij zag. ‘Alsof een stel kinderen de muur met stiften onder handen heeft genomen,’ aldus IJssenagger. ‘Het is een zeer excentriek kunstwerk, iets wat maar een kleine groep kan bekoren. Ik weet zeker dat het overgrote deel van de mensen dit niet mooi vindt.’


Wc-pot

Maar niet alleen de simplistische stijl van de moderne fresco kon op kritiek rekenen van statenleden van onder meer de VVD en SGP, ook enkele boodschappen op de muur werden niet op prijs gesteld. Zo zou er een afbeelding zijn van een boek in een wc-pot, suggererend dat het om een bijbel ging.  

 

Aangepast

De provincie erkent dat er een aantal woorden waren die wellicht als aanstootgevend ervaren konden worden. De kunstenaar heeft hierop een aantal aanpassingen moeten maken. ‘Het is natuurlijk de bedoeling dat het kunstwerk politiek neutraal wordt en geen mensen kwetst,’ zegt een woordvoerster van de provincie. ‘Maar uiteindelijk is het maar een héél klein deel waar mensen moeite mee hadden en dat is veranderd. Het is nog steeds werk in uitvoering, om het te beoordelen moeten we gewoon wachten totdat hij af is.’

 

Koningin

Tot die tijd is de foyer afgesloten voor nieuwsgierige provincieambtenaren, de Koningin is bij de opening over een week de eerste die het voltooide kunstwerk mag aanschouwen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Soepsidie op
@RO

Deze kunst heeft me inderdaad aan het denken gezet; over linkse hobby's.
Door RO op
@Soepsidie, 'links' en 'rechts' zijn zulke ouderwetse termen die voornamelijk gebruikt worden door mensen die graag in hokestermen denken. De meeste kwesties zijn niet zwart wit genoeg om louter links of rechts te zijn.

On topic: kunst is bedoeld om mensen aan het denken te zetten, om mensen bewust te maken van bepaalde zaken. In die zin zijn kunst en cultuur absoluut onmisbaar. Of je in dit specifieke geval het schilderij mooi vindt is subjectief. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen het niet mooi vinden maar moeten we voortaan dan alleen nog maar dingen ophangen die meeste mensen 'mooi' vinden??

Tip hieronder suggereert in feite dat in tijden van crisis ('wanneer de inkomsten van burgers ter discussie staan') er maar geen geld aan kunst besteed moet worden. Wellicht zitten we de komende 10 jaar nog in een economische crisis en dan besteden we 10 jaar niets of nauwelijks wat aan kunst?
Door Soepsidie op
Originele kunstenaar zeg, als het inderdaad een Bijbel betreft, na 40 jaar links gesubsidieerd christenbashen.

Waarom niet voor de afwisseling das Kapital in een WC- pot?
Door J. Nuijens (Beleidsmedewerker) op
Hoezo rel?
Ik stel voor dat de media niet iedere dunne opmerking opblazen tot een ramp of een rel. Zo blijven er geen woorden meer over voor echte rampen en rellen.
Door Oersuf op
De PVV heeft een punt.
Door TIP! (PR-/Imago-specialist) op
"Kunst mag provoceren", "PVV nieuwe zondebok...", wat een onzin. De overheid heeft een publieke verantwoordelijkheid en dient zich verre te houden van provocaties en dat het nu toevallig iemand is van de PVV die iets heeft gezegd doet er gewoonweg niet toe; deze zegt het in ieder geval. Meer mensen zouden hun mening moeten durven uiten wanneer het maatschappelijk geld wordt ingezet. Daarnaast, in deze tijd zeker, zou een heroverweging op de plaats zijn als het gaat om besteding aan kunst. Ik denk dat er op dit moment weinig maatschappelijk draagvlak is voor een dergelijke besteding wanneer inkomsten van burgers en andere doeleinden ter discussie staan.
Door R. Bruynesteyn (adviseur) op
Kunst mag provoceren en mag dus ook PVV'ers provoceren. Ik vraag me wel af of publieke middelen aanwenden voor kunst in een zeer publieke ruimte handig is, zeker als je in de briefing al moet aangeven dat het politiek neutraal moet zijn. Welke kunstenaar kan zo'n randvoorwaarde naar eer en geweten nakomen?
Door Corso op
Een koran in WC pot? benieuwd naar de feestelijke onthulling..
Door flip op
Ah, de pvv heeft weer een nieuwe zondebok - de kunstenaar. "Dat kan mijn kleine broertje van twee ook", nietwaar? Jongens, wat word ik HIER moe van. En iedereen reageert er nog op ook. Blijf verdorie met je gore poten van de kunst af! Rothuizen is een uitstekende en intelligente kunstenaar, en dat zijn werk niet besteed is aan dom volk is het probleem van dat domme volk. Laat dit soort domme PVV-geblaat alsjebieft geen invloed hebben.