of 63082 LinkedIn

Kiezers lokken bij week van de democratie

Democratisch vonden bestuur en een groot deel van de inwoners van Haren het herindelingsproces niet, maar nu doet de gemeente Haren toch volop mee met de Week van de Democratie in november. Dat doet zij samen met fusiepartners Groningen en Ten Boer.

Democratisch vonden bestuur en een groot deel van de inwoners van het Groningse Haren het herindelingsproces niet, maar nu doet Haren toch volop mee met de Week van de Democratie in november. Samen met fusiepartners Groningen en Ten Boer organiseert Haren een week lang activiteiten met als doel zo veel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen. Op 21 november zijn in deze gemeenten herindelingsverkiezingen.

‘Daarnaast laat de week zien dat democratie meer is dan stemmen en dat je ook op andere manieren actief en betrokken kan zijn’, meldt de gemeente Haren op haar website. ‘Groningen loopt landelijk voorop met experimenten lokale democratie en gebiedsgericht werken waarin bewoners meer zeggenschap hebben over hun wijk.’ Groningen kent onder meer het Right to Challenge, het recht van burgers om taken van gemeenten over te nemen als ze denken dat ze dat slimmer, beter, goedkoper of anders kunnen doen.

 

Andere vormen

Tijdens de Groninger Week van de Democratie is ook aandacht voor andere vormen van democratie en participatie en voor experimenten met zeggenschap in de wijk, zoals de Coöperatieve Wijkraad Oosterpark. Daarnaast zullen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hun visie geven over de stand van de lokale democratie.

 

De Week van de Democratie loopt van 14 tot en met 21 november, en wordt overal in het land georganiseerd. Op vrijdag 16 november is de Landelijke Dag van de Democratie en op woensdag 21 november zijn de herindelingsverkiezingen in alle 37 gemeenten die per 2019 fuseren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners