Advertentie

Kiezers hebben geen idee wie raadsleden zijn

Kiezers kunnen vaak geen enkel raadslid in zijn gemeente opnoemen. De VNG verwacht dat dit door de decentralisaties in de toekomst zal veranderen.

18 maart 2014

Bijna de helft van de kiesgerechtigden (46 procent) kan geen raadslid in zijn gemeente noemen. Van de kiezers jonger dan 35 jaar kent zelfs 60 procent niemand die in de raad zitting heeft. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het AD is gehouden. De uitkomsten staan dinsdag in de krant.

Grote steden 

De onbekendheid van de raadsleden is het grootst in de vier grote steden, waar 55 procent van de inwoners niemand kent. In dorpen zijn lokale politici bekender, daar kent twee derde van het electoraat één of meer gemeenteraadsleden. Een derde stemt op iemand die hij of zij persoonlijk kent.
 
Bekender in toekomst 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat lokale politici de komende jaren bekender zullen worden omdat gemeenten taken gaan vervullen die met zorg en werk te maken hebben. Woensdag zijn in Nederland gemeenteraadsverkiezingen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
"VNG verwacht dat lokale politici de komende jaren bekender zullen worden" Vast wel.



En dat zou dan komen door allerlei belangwekkende taken op gebied van werk en zorg. Precies dìe gebieden waar die raadsleden (a) niets te vertellen hebben, en (b) gemiddeld genomen de ballen verstand van hebben. En waar ze zich bovendien nauwelijks op hebben kunnen voorbereiden, en als ik zo om me heen kijk, nog geen begin van beleid of visie hebben ontwikkeld.



Tja, ze zullen zich de komende tijd best wel in de kijker spelen. Maar of dat nou het soort positieve bekendheid zal zijn die ze zoeken betwijfel ik.
Louis
Niet alleen weten veel kiezers niet wie de raadsleden zijn, vaak is dit ook niet te achterhalen als ze erachter proberen te komen wie er, naast de lijsttrekkers, nog meer op de lijsten van de verschillende partijen staan. Niet zelden houdt het op met een naam en een pasfoto en is verdere informatie niet te vinden.



Voeg daar nog aan toe dat, vooral in kleinere gemeenten, er vaak maar één (of zelfs geen) lokale krant is, die haar lezers al jaren op een rantsoen van trivialiteiten heeft gezet, en niet of nauwelijks over belangrijke lokale zaken bericht, en je kunt rustig stellen: bij de gemeenteraadsverkiezingen moeten veel kiezer geblinddoekt gaan stemmen.

Advertentie