Advertentie

Kerkrade staat stil voor vergadering

In Kerkrade beginnen raadsvergaderingen met een levensbeschouwelijke overweging. Idee van burgemeester Jos Som, die daarmee het gebed wilde vervangen. Jaren verzorgde hij de praatjes zelf, nu geeft hij het woord aan de fracties. Daar is niet iedereen het mee eens.

24 november 2010

Phil Bosmans
‘Toen we een paar jaar geleden het gebed afschaften, spraken we af dat ik een overweging zou doen. Iets wat je hebt meegemaakt, waarmee je even stilstaat bij de zin van het leven. Soms citeer ik een gedicht, of ik haal Phil Bosmans (Belgische pater en schrijver, red.) erbij. Soms haal ik iets uit de krant.

Relativiteit
Som vindt dat dergelijke overwegingen net zo goed thuishoren in een gemeentehuis als in een kerk. ‘Het is bedoeld om ons te doordringen van de relativiteit van ons werk. Een paar duizend kilometer verderop sterven mensen van de honger, en wij maken ons druk om een paar tientjes.’

Gebed terug
Nu wil de burgemeester het stokje doorgeven aan andere raadsfracties. ‘Ik zei: laten we dat een ronde proberen. Ik doe een appel op henzelf. Het is niet de bedoeling dat er politiek in verweven wordt. Dan stop ik er direct mee.’ Juist leden van Soms eigen partij, het CDA, waren tegen het voorstel. Zij vinden dat het gebed terug moet komen. Heel jammer, vindt de burgemeester: ‘Het is een democratisch besluit geweest om dat af te schaffen, dat kun je niet terugdraaien.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / sr. adviseur
Vreemde gedachtenkronkel van de burgemeester. Net zoals je iets democratisch kunt afschaffen is natuurlijk ook mogelijk iets democratisch (her) in te voeren. Als de meerderheid van de raad vindt dat de vergaderingen van de raad weer met het gebed moeten beginnen, dan gebeurt dat toch. Zonodig kan de raad besluiten haar reglement van orde te wijzigen. Om iemand, tegen zijn/haar wil, te verplichten een levensbeschouwelijke oveerweging uit te spreken lijkt mij wat te ver gaan, hoewel het dan een raadslid vrijstaat om bij die gelegenheid wel een gebed uit te spreken. Dan zet je de burgemeester ook klem.
H.A.Decker / adviseur.
In Kerkrade hebben ze blijkbaar nog nooit gehoord van scheiding tussen Kerk en Staat.
Als je moet bidden om je te realiseren, dat er een paar duizend kilometer verder mensen van de honger sterven dan is dat vrij naief. Je druk maken om een paar tientjes is voor de een van levensbelang en voor de ander pinuts. Je zal maar afhankelijk zijn van een Voedselpakket en toch geen duizenden kilometers buiten Kerkrade wonen. Gemeenteraad blijft bij uw leest, en spreek een dankgebed uit als u uw politieke targets hebt gehaald. Het is intens zielig als u een peptalk nodig heeft van uw voorzitter om uw werk goed te doen.
W.Wilkens
Een beetje van God los, denk ik zo maar.
Misschien helpt het om de fles 's avonds eerder weg te zetten?

Hoe dan ook: van harte beterschap!
wietse
Geweldige gedachte, dan laten mensen ook zien wat hen bezig houdt en wat ze belangrijk vinden in het leven. Bovendien ga je anders naar mensen kijken, je ziet een stukje binnenkant en anders vaak alleen maar de buitenkant. Jos gaat zo door, misschien vindt het navolging.
Advertentie