Advertentie

Kerken in gesprek met burgemeester over abortuskliniek

Eerder deze week ontstond er veel commotie in Houten toen bleek dat de kliniek pal naast een gereformeerde kerk komt.

18 juli 2013

Zeven kerkgemeenschappen in Houten (Utrecht) nodigen zichzelf deze week nog uit op gesprek bij het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Dat hebben kerkafgevaardigden woensdagavond samen besloten op een speciaal belegde bijeenkomst over de mogelijke komst van een abortuskliniek in het dorp.

Naast gereformeerde kerk

Eerder deze week ontstond er veel commotie in Houten toen bleek dat de kliniek pal naast een gereformeerde kerk komt. De kerken zijn daarover volgens raadslid Peter den Boef van de lokale SGP ,,erg ongerust" en willen horen wat er nu precies gaat gebeuren. Het gesprek wordt waarschijnlijk pas in september gevoerd. 

Pastoraat aanbieden
Verder willen de kerken na de zomer een bredere maatschappelijke discussie in het dorp aanzwengelen over abortus. Mocht de kliniek er komen, dan zullen de kerken ,,pastoraat aanbieden aan de bezoekers van de kliniek'', aldus Den Boef. Eerder deze week sprak de gemeente al met Casa, de organisatie achter de kliniek. Ze liet weten niet tegen de komst te zijn, omdat de kliniek geheel bij het bestemmingsplan van het pand naast de kerk past.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten
We leven in de democratie waar we ook kerken (moeten) toestaan. Verder vind ik de discussie over abortus niet aan de kerken, maar voor medici en hun patiënten.
Jacco / Projectassistent
Juridisch mag het dan wel kunnen, dat de gemeente het puur zakelijk bekijkt, vind ik jammer. Als de hele wereld een mening mag hebben over de kerk, dan mag de kerk ook een mening over abortus.
August Biels / gewezen ambtenaar
@Jacco: ik had nog niet meegekregen dat de kerken in Houten een beperking van de vrijheid van mening kregen opgelegd. Ik had ook nog niet gemerkt dat zij beperkt zijn geworden in het uiten van hun mening.



Een democratisch gekozen instituut (iets waar de kerken zich in ieder geval niet op kunnen beroepen) hebben een verzoek van een medische instelling op z'n merites beoordeeld, en de benodigde vergunningen en toestemmingen verstrekt. Ik neem aan dat die besluiten ter inzage hebben gelegen, en dat het geheel geformuleerd was in voor beroep vatbare beslissingen. Dan hebben de kerken dus alle tijd (ik denk zo zes weken) de tijd gehad om tegen de verstrekking van die vergunningen beroep aan te tekenen, en later zelfs bezwaar.



Dat hebben ze kennelijk niet gedaan, of verloren. Zo werkt een democratie nou eenmaal.
Willem Kamps
In dit land is abortus (gelukkig) vrij gegeven. De locatie waar de handeling plaatsvindt doet er dan niet toe. Ik neem aan dat de curretage niet op de stoep wordt verricht. Ook komt het voor dat een slager is gehuisvest naast een winkel met veganistische waar. Indien je moeite hebt met je buren, kun je altijd overwegen te verhuizen. Dat geldt ook voor de kerk.
Paul / projectleider
Ik vind de reactie van de kerken zeer correct. Zowel rondom het praktische verhaal (er komt een kliniek naast de kerk) als de ethische discussie. Een discussie die in het publieke domein zeker gevoerd moet worden (het is niet ''en of ander technocratisch dingetje van in welke kleur je voordeur moet worden geschilderd).



Heel krachtig vind ik dat ze pastorale hulp willen aanbieden aan mensen die iets doen waar de kerk zeer veel moeite mee heeft.
Advertentie