of 60220 LinkedIn

Kerk en moskee vullen dodenherdenking zelf in

Dodenherdenking in Brunssum
Dodenherdenking in Brunssum

De kerk en een moskee zorgen in de aanloop naar de dodenherdenking voor boosheid en irritatie. In christelijke gemeenten, waaronder Urk, weigert men om de dodenherdenking op 4 mei te houden. Dat valt dit jaar namelijk op een zondag en is volgens de gemeenten niet met de zondagsrust te verenigen. Een moskee in Hilversum wil op 4 mei tegen Israël te demonstreren door tijdens de nationale herdenking de naar eigen zeggen ‘etnische zuivering van Palestina’ te gedenken.

Burgerinitiatief
Veteraan Klaas Mars uit Urk verzamelt handtekeningen voor een landelijk burgerinitiatief om alle gemeenten te verplichten de dodenherdenking op 4 mei te houden. Tegen het Reformatorisch Dagblad zegt hij dat hij het een kwestie van 'respect voor gevallenen' vindt om de Dodenherdenking te allen tijde op 4 mei te houden. Ook als die dag op een zondag valt. 'Dodenherdenking is één van de weinige zaken die we als Nederlanders nog gezamenlijk hebben,' zegt hij.

Werken op zondag
Maar de gemeente Urk verandert niet van gedachten. ‘Er is geen regel die zegt dat dit niet mag,’ zegt een gemeentewoordvoerder, ‘bovendien is dit niet de eerste keer dat we dit op zaterdag doen. 4 mei is natuurlijk vaker op een zondag gevallen. Het gaat ons er vooral om dat bij zo’n herdenking werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en dat strookt niet met de zondagsrust. Bovendien willen we iedereen die de behoefte heeft ook bi de herdenking aanwezig kan zijn.’

'Oorlog ging ook door op zondag'

En dat betekent dat het op zaterdag 3 mei om 20.00 uur ’s avonds 2 minuten stil is in Urk en andere gemeenten als Staphorst, Genemuiden, Rijssen en Reimerswaal. In Holten (vallend onder de gemeente Rijssen-Holten) houden ze wel twee dodenherdenkingen op zondag. 'Daar is een andere behoefte. De redenering luidt daar: 4 mei is een vastgestelde dag en de oorlog ging ook op zondag door,' schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Sabbat
In diezelfde krant zegt een woordvoerder geen moeite te hebben met de lokale keuzes de herdenking op een andere dag te houden. “Vorig jaar namen bijvoorbeeld sommige Joodse organisaties niet deel aan de nationale herdenking op de Dam op 4 mei vanwege de sabbat.”


Holocaust en Palestijns conflict

De gemeente Hilversum is ondertussen druk in gesprek met het Platform Bewust Moslim. Tegen de ceremonie in een moskee waarin de holocaust vergeleken wordt met het Palestijnse conflict wordt zijn tientallen bezwaren ingediend.

 

Update: Dinsdagavond laat de gemeente Hilversum weten dat het Platform Bewust Moslim heeft besloten de bijeenkomst op 4 mei in de moskee niet door te laten gaan. 'De Al Amal moskee is voorstander van een open dialoog, maar kan organisatorisch het aantal bezoekers niet huisvesten. Na alle ophef over de lezing verwacht de moskee teveel bezoekers,' luidt de schriftelijke verklaring. Het Platform gaat volgens de gemeente op zoek naar een andere locatie. Of er dan alsnog op 4 mei tijdens de dodenherdenking een bijeenkomst wordt gehouden is niet bekend.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door druif op
Palestina, hou toch op.
Een paar ondoordachte strepen op de landkaart, meer is het nooit geweest.
Door lia leeuwenburgh (zzp-verzorgende en reikimaster ) op
recht op een bed
recht op leven
recht op liefde
recht op geborgenheid
recht om je taak te vervullen zoals is bedoeld is bij geboorte
recht op spelen
recht op eten
recht op liefde
recht op een knuffel
recht op een vriend
recht op zuurstof
recht op begrip
recht op leven
recht op scholing
recht op vrede

en iedere ziel is van waarde, dus waarom deze zielen op zaterdag herdenken terwijl men in de kerken op zondag de doden herdenkt.
de mensen die in oorlogstijd zijn doodgegaan hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid.
laten wij allen de doden herdenken op de dag die wij afgesproken hebben. en tijdens de allerzielenherdenking op zondag en op 4 mei en danken we hen nogmaals in gedachten op 5 mei.
ik wens u allen een vredige toekomst.
Door Likoed Nederland (Vereniging) op
Het verband tussen de Nakba en de Holocaust is dat in 1948 de Arabieren een tweede Holocaust op de Joden wilden plegen – slechts drie jaar na de eerste.
In de woorden van de voorzitter van de Arabische Liga destijds:
"Het zal een oorlog zijn van uitroeiing en van reusachtige slachting, waarover gesproken zal worden zoals over de Mongoolse bloedbaden en de kruistochten."
Dat mislukte en dat noemen ze dus een Nakba (ramp).

Het is onderdeel van Arabische projecties; het beschuldigen van Israel van wandaden die de Arabieren zelf juist doen:
http://likud.nl/2013/10/arabische-projecties/
Door Erik Veldhuizen (Werknemer) op
@Jeffry Jager De organisatoren van het symposium hebben het over de bezetting van Palestina, en de etnische zuivering die door Israel zou zijn uitgevoerd. Met Palestina doelen ze op het gebied waar nu de Joodse staat is. Het is dus niet echt 'gepast' om tijdens dodenherdenking een schaduwholocaust lezing te gaan organiseren, en op basis van de zogeheten 'Nakba' (beschuldiging ethnische zuiveringen) te verkondigen tegen de staat Israel te zijn en beschuldiging van etnische zuiveringen waarbij ze opruien en de geschiedenis op zijn minst verdraaien.
Door johannes (adviseur) op
Wij moeten respect hebben voor christenen, moslims en alle andere geloven op deze wereld, maar wanneer wordt nu eens vanuit deze geloven respect getoond voor anderen? God, Allah of welke god dan ook heeft er echt geen bezwaar tegen als wij stilstaan bij mensen die gestorven zijn voor een werlend waarin hun aanhangers vrijelijk hun geloof kunnen belijden.
Door Gerard op
Woorden als "sukkels" en zo, dragen niet bij tot een gezonde discussie. Wel zou het goed zijn als de mensen uit christelijke kringen die de herdenking niet op 4 mei willen, echt eens zelf de bijbel gaan lezen. En dat niet overlaten aan de dominee. Jezus verzette zich ruim 2000 jaar geleden al tegen de strakke leer van de zondagsrust. Toen ging het om farizeeërs die zelf een uitleg gaven aan de bijbel. Nu doen dominees het.
De zondag is juist de meest geschikte dag voor de dodenherdenking. Een dag van bezinning. Een dag van meer rust en tijd om na te denken over zingeving van het leven. Voor zowel gelovigen als de ongelovigen.
Dus Urk en omgeving: kom tot bezinning. Lees de bijbel nu eens een keer goed zou ik zeggen.
Door Kramer (Urkse visserszoon) op
Nou Hannes (9:52), jij lijkt me wel de laatste om het woord 'respect' in de mond te nemen. Getuige de wijze waarop jij je uitlaat over de Urkse christenen.
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Het gaat om het respect voor de mensen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van meningsuiting, hun ras of geloof. Als die sukkels in Urk de teksten laten prevaleren boven de intentie van het geloof, ben ik alleen maar blij dat ik nooit in hun hemel hoef te verkeren. Het zijn net zulke sukkels als die moslimbroeders en hun dubieuze trawanten. Niet slim genoeg om zelfstandig te kunnen denken en oordelen.
Door D te B (adviseur) op
Waarom niet nationaal één datum geprikt, dit keer op zaterdag 3 mei uit respect voor dat Christelijk smaldeel van Nederland? Tenslotte vinden we elkaar in de éne gedachten; eervol en respectvol herdenken van hen die vielen voor onze vrijheid. Willen we dat oprecht doen; moeten we ook respectvol met elkaar omgaan (!) Met de Europese verkiezingen en Koningsdag planningen lukt dat toch ook?
Door Rex Rotary (Coordinator) op
Dan moeten ze ook ophouden met op zondag kerkdiensten te houden. Voor het organiseren van een dienst moeten ook diverse mensen aan het werk. Het organiseren van een dodenherdenking valt bij mij in dezelfde categorie als een kerkdienst en moet als je werkelijk de doden wilt herdenken gewoon op 4 mei worden gehouden. Nu wordt het in die gemeenten zoeits van: "O, dat evenementje moet ook nog ergens tussengeschoven worden." Geen respect voor de doden dus.