of 59345 LinkedIn

Karakter nekt oud-cdk Tichelaar

In het boek wordt Tichelaars politieke loopbaan als Kamerlid, fractievoorzitter en cdk beschreven, en zijn uiteindelijke val. Uit het boek komt een beeld naar voren dat zijn karakter – ‘recht door zee, als het moet met de vuist op tafel, hier een grapje, daar een opmerking en niet te beroerd om de boel eens even lekker op te schudden’ – en zijn ‘aanpakkende stijl’ hem nogal eens in de weg zat. En hem uiteindelijk fataal werd

Het landelijk partijbureau van de PvdA heeft zich actief bemoeid met de val van de Drentse oud-cdk Jacques Tichelaar in februari 2017. 

‘Partijvoorzitter Hans Spekman heeft meerdere leden [van de PvdA-Statenfractie, red] gebeld en geprobeerd druk uit te oefenen om Tichelaar te laten vallen. De PvdA kan zo vlak voor de verkiezingen geen schandaal gebruiken. De fractievoorzitter is woedend’, schrijft auteur Birte Schohaus in haar boek Slagkracht het verhaal van Jacques Tichelaar. Ook belde Spekman vlak voor het debat met de Staten met de onder vuur liggende Tichelaar zelf, met de vraag of hij niet beter kan opstappen. Tichelaar reageert verontwaardigt en is ‘innerlijk gekwetst’.

In het boek wordt Tichelaars politieke loopbaan als Kamerlid, fractievoorzitter en cdk beschreven, en zijn uiteindelijke val. Uit het boek komt een beeld naar voren dat zijn karakter – ‘recht door zee, als het moet met de vuist op tafel, hier een grapje, daar een opmerking en niet te beroerd om de boel eens even lekker op te schudden’ – en zijn ‘aanpakkende stijl’ hem nogal eens in de weg zat. En hem uiteindelijk fataal werd. Volgens de auteur was het ‘niet die ene fout, hoe ontoelaatbaar ook, die hem fataal werd, maar de botsing van zijn karakter en gedrag met het Drentse parlement’.

Tichelaar stapte in februari 2017 op nadat zijn positie onhoudbaar was geworden, in verband met de ophef over zijn rol bij een omstreden opdracht die door de provincie Drenthe werd gegund aan zijn schoonzus.

Birte Schohaus. Slagkracht, het verhaal van Jacques Tichelaar - Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. € 24,95.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door D. Dekker op
Dat heeft Hans Spektrui dan uitstekend aangepakt, en vervolgens zelf ook nog opgestapt. Die Tiggelaar van de Partij van de Oplichters heeft overigens genoeg aandacht gehad, weg ermee.