Advertentie

'Kant-en-klare verkiezingsborden zijn ondemocratisch'

In stadsdeel Amsterdam-Centrum worden de verkiezingsborden namelijk al voorgedrukt met de affiches. Dit tot groot verdriet van de plaatselijke SP fractie.

11 juli 2012

Een emmer behanglijm, een kwast, een ladder en een stapel verkiezingsaffiches. Het zijn de gereedschappen van de echte campagnevoerder. Met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht verheugen velen van hen zich weer op het beplakken, en soms zelfs overplakken, van de grote verkiezingsborden in stad en streek. Maar stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft die klus overbodig gemaakt. De verkiezingsborden worden namelijk voorgedrukt met de affiches. Dit tot groot verdriet van de plaatselijke SP.

Ondemocratisch

Laurens Ivens, fractievoorzitter van de hoofdstedelijke SP, beweert zelfs dat de kant-en-klare borden niet democratisch zijn. ‘Het is heel makkelijk om een mailtje met de afbeelding op te sturen naar de gemeente waarna die wordt afgedrukt. Echt democratisch is pas dat je laat zien hoe breed een organisatie is, dat mensen trots zijn op een partij en dat willen laten zien door middel van het posters plakken.’

Onzichtbaar

Ook denkt Ivens dat de instant-verkiezingsborden hun doel gaan missen. ‘De borden zijn er niet om de verkiezingen aan te kondigen, ze zijn er om je als partij te onderscheiden. Als alle partijen netjes op een rijtje staan, zijn ze dus allemaal even onzichtbaar voor de voorbijganger.’

Netter

‘Het ziet er gewoon netter uit,’ verklaart een voorlichter van het stadsdeel Centrum. ‘We hebben het probleem met overplakken nu niet meer, er werd over geklaagd. We zetten in het centrum 15 grote borden neer en daarnaast zijn er nog gewoon plekken waar naar hartelust geplakt mag worden.’ Veel begrip voor de klagende plakkers heeft hij niet. ‘Als ze hun enthousiasme alleen uit het plakken moeten halen…’


Plaksessie

Toch speelt het onderwerp in meer stadsdelen. Zo is stadsdeel Oost ook meer gecharmeerd van de doe-het-zelf-verkiezingsborden. Nieuw-West maakt het helemaal bont volgens Ivens: ‘Daar houden de partijen uit de deelraad een gezamenlijke plaksessie. Maar dan doen bijvoorbeeld de PVV en de Partij van de Dieren niet mee.’ Ivens gaat de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de verkiezingen, om opheldering vragen.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
Laten we voortaan plakwedstrijden houden om te bepalen wie ons gaat regeren.
Fritz
De reactie van de SP geeft de onvolwassenheid, de kinderachtigheid en het gebrek aan fatsoen en tolerantie jegens andere partijen haarscherp weer. De SP is bij uitstek de partij die steeds bewijst zodanig onbeschofte plakkers te hebben dat zij grote delen van de beschikbare ruimte ten koste van de andere partijen in beslag nemen. Vrijheid van meningsuiting is bij de SP een groot goed, zolang het tenminste de mening van de SP betreft.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
De gemeente Amstelveen heeft al jaren centraal geplakte borden. iedere partij levert zijn posters tijdig in en ze worden van gemeentewege netjes naast elkaar geplakt. Nooit gezeur over en alles hangt netjes op volgorde van de lijstnummers.
Tom ten Hoedt
Waar we in een klein land niet groot in zijn: ons druk maken over "plakvoorschriften". Misschien buitenlandse waarnemers laten invliegen om te controleren of het juiste behangplaksel wel gebruikt wordt? En die met de meetlat in de hand kunnen checken of de afmetingen van de affiches correct zijn?
Jan
‘De borden zijn er niet om de verkiezingen aan te kondigen, ze zijn er om je als partij te onderscheiden. Als alle partijen netjes op een rijtje staan, zijn ze dus allemaal even onzichtbaar voor de voorbijganger.’



Uh, kenneijk verschillen we van inzicht...
True
naast het bloed van Jezus, gods zoon een afbeelding van Geert, zal wel toeval zijn.
Thirza
De SP is een van de partijen die in Amsterdam (en ongetwijfeld elders) met grote hoeveelheden posters over de posters van andere partijen plakt. Dat is pas ondemocratisch! Heel goed dat gemeenten de borden zelf beplakken dan wel laten voorbedrukken. Dat scheelt een hoop papier en vooral ook veel ergernis.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Dat afficheren van partijreclame heeft het voordeel dat niet met lijm wordt gemorst, geen bladscheuring optreedt, geen rommel ontstaat en zo meer. Nog milieuvriendelijk ook. Een uiterst efficiënte manier van voorbereiden van de verkiezingsperiode. Ik ben ook blij dat de ter plaatse gezag uitoefenende Amsterdamse Vaderen de opvoeding van burgers en as. politici weer strak ter hand nemen. Toch één vraagje: deze voorgeprogrammeerde vrijheid van meningsuiting.. ehh.. zou de SP in dezen toch een beetje gelijk hebben?
Hilda Passchier / GroenLinks campagnevoerder
Ik heb ervaring met 42 jaar verkiezingsborden plakken, de laatste jaren in Amsterdam Centrum. Het is ode bedoeling dat deelnemende partijen een plek vinden op zo'n bord, maar de SP plakt doodleuk iedere keer (zelfs als de lijm nog nat is) alles over en gunt andere partijen geen ruimte. Ook al houd je de borden in eigen buurt goed bij, zij maken het onmogelijk. Dat vind ik nu niet zo democratisch.
Kaas !
Groenlinks voert graag de regie vooraf over andermans meningsuitingen, de SP plakt gewoon over anderen heen, ieder z´n intolerantie.
Advertentie