of 65101 LinkedIn

Kandidaat lijsttrekker SGP: 'Dan doe ik het wel'

Beeld: Omroep Zeeland
Beeld: Omroep Zeeland
4 reacties

Lilian Janse, die in Vlissingen mogelijk de eerste vrouwelijke lijsttrekker wordt voor de SGP, vindt het niet opzienbarend dat een vrouw zich namens de SGP kandidaat stelt. ,,Iemand moest de eerste zijn'', vertelde ze woensdag.

Typiste

Zes mannen waren eerder al benaderd om zich als SGP-lijsttrekker verkiesbaar te stellen. Toen zij allemaal weigerden, werd dat door sommigen ervaren als ,,een blamage'', en dus besloot de 40-jarige Janse: ,,Dan doe ik het wel''. Van jongs af aan was ze al betrokken bij de politiek. Als typiste werkte ze de politieke beschouwingen uit van haar vader, die namens de SGP in de Vlissingse gemeenteraad zat. ,,Het werd me met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis werd ook gewoon over politiek gesproken'', aldus Janse.


Koningin Beatrix
Ze zet vraagtekens bij de overtuiging dat het geloof alleen mannen aan het roer laat. ,,In de Bijbel staan weliswaar passages over het absolute heerschap van de koningen en dat de macht overgaat van vader op zoon, maar nergens staat iets over een democratisch gekozen iemand. We hebben toch ook koningin Beatrix gehad? Daar was toch ook geen protest tegen?'' In 2010 besloot de Hoge Raad dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens haalde niks uit. In maart van dit jaar moesten de staatkundig gereformeerden dan ook noodgedwongen hun vrouwenstandpunt aanpassen.

Pijnlijke ontwikkeling 

Voor sommige SGP'ers is deze wijziging en de kandidaatstelling van Janse een doorn in het oog. Cornelis Mekelenkamp is SGP-lid en vertelde woensdag in het EO-televisieprogramma De Vijfde Dag: ,,Dit vind ik een pijnlijke ontwikkeling. De Bijbel houdt ons voor: een vrouw op de kieslijst, dat is niet aan de orde. Van binnen huilde ik.'' Voor dergelijke gevoelens heeft Janse begrip, maar ze vindt tegelijkertijd dat de tijden veranderen. ,,Ik ben dan wel een vrouw, maar ik sta voor hetzelfde partijprogramma als iedere andere SGP'er. Alleen het vrouwenstandpunt is anders.'' Tot nu toe is Janse de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap in Vlissingen, maar formeel kunnen andere kandidaten zich maandag nog aanmelden tijdens de ledenvergadering.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door T. Joosse (Lid SGP kiesvereniging zaanstreek) op
Dit is en absolute misvatting van Het Woord des HERE: een vrouw die "haar verantwoording" wil nemen omdat mannen dit niet doen?
Ook al zouden mannen de roepstem van de Vader in deze niet verstaan en/of zich niet kandidaat zouden willen stellen en dus hun "Verantwoording" niet nemen hoeft een vrouw daar zeker niet op te reageren!
Als echte SGP- aanhangster en vrouwelijk lid ageer je op deze manier juist tegen de partij en haar Bijbelse opvattingen en versta je dus het Woord Gods niet in deze!
Mijn oproep aan alle 6 de mannen aan wie de verantwoordelijkheid ligt: laat je kandidaat stellen om zo deze verkeerde houding t.o.v Het Woord Gods en de standpunten van de SGP teniet te doen!
Ook een oproep aan mevrouw lilian Janse: u leest hetzelfde Woord al ik (ons), laat uw kandidaatstelling dan varen en laat de mannen (zoals de HERE het bedoeld heeft en nog steeds bedoeld) hun verantwoordelijkheid nemen en als deze dat niet doen hoeft u daar zeker NIET op te reageren!
Dit alles gezegd in de Liefde van Onze Vader!

Hartelijke groet en veel Zegen,

T. Joosse,
Heemskerk
Door B. Janssen (Appartmentbewoner) op
Met de Bijbel in de hand kun je discrimineren en leifhebben, je kan wraakzuchtig zijn of vergeven. Kortom de Bijbel wijst je niet de weg door het politieke landschap en kan dan ook nooit de bais zijn voor gezonde politieke overtuigingen. Wel goed dat er eindelijk een vrouw uit deze kringen is die het dogma doorbreekt. Succes Lilian Janse
Door hoogmoed (publicist) op
ik hoop dat mevrouw janse zich niet terugtrekt, als een mannenbroeder zich alsnog meldt. veranderingen komen vaak door moedige mensen.
Door Hor op
twee reacties niet afgedrukt, kan toeval zijn.
ik geloof in toeval, vertrouwen doe ik het niet.

Vacatures

Van onze partners