of 59130 LinkedIn

Kamervragen over commerciële folder bij stempassen

De SP heeft vragen gesteld over een flyer. De folder is geschreven door PostNL en door verschillende gemeenten meegestuurd met de stempassen voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.
4 reacties

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vragen gesteld over een flyer. De folder is geschreven door PostNL en door verschillende gemeenten meegestuurd met de stempassen voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Betaalde service

Vijftien gemeenten zijn ingegaan op een voorstel van het postbedrijf om een informatiebrochure bij de stempassen mee te sturen. Volgens een woordvoerster van PostNL gaat het om een betaalde service aan de gemeenten. 'Het gaat om neutrale informatie die is gebaseerd op de website van de Kiesraad en de referendumcommissie. De gemeenten konden zelf aanpassingen doen. Ze zijn zelf verantwoordelijk ', aldus een woordvoerster van het postbedrijf zaterdag.

Politieke duiding

Ze wist nog niet of PostNL voor de parlementsverkiezingen voor volgend jaar ook weer een dergelijke informatiefolder gaat maken. 'Sinds wanneer heeft PostNL, de commerciële bezorger van de stempassen, de taak om ook een politieke duiding te verzorgen?', vraagt Van Raak zich af. Volgens hem is de folder 'heel eenzijdig en sturend'' en lijkt het op een stemadvies. 'PostNL lijkt een politieke voorkeur te geven. Kiezers worden zo op het verkeerde been gezet', aldus Van Raak.

Spijt

De gemeente Amersfoort laat weten inmiddels spijt te hebben de folder te hebben meegestuurd. 'De tekst van de folder is zelfstandig door en onder verantwoordelijkheid van PostNL opgesteld. De gemeente had op het moment dat de folder werd aangeboden de indruk en het vertrouwen dat de tekst was afgestemd met de referendumcommissie. Dat blijkt nu niet zo te zijn', aldus de gemeentewebsite. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door secretaris ver. PEL op
@Trevor: citaat: "De SP heeft pas recht van spreken als ze ongeclausuleerd stoppen met folders e.d. in brievenbussen te doen waarop een nee-nee- of nee-ja-sticker zit."
Uit een publicatie van de gemeente hier: "Berichten vanuit wijk, stad of dorp evenals die welke betrekking hebben op cursussen, religieuze of politieke groeperingen vallen niet onder de bescherming van de code. Deze vallen namelijk onder de grondwettelijke vrijheid om informatie te verstrekken.Ook al staat hier reclame in." Maar het blijft lachen bij wat we wel meemaakten: half-hysterische lieden die woedend naar buiten stormen, per fiets de achtervolging inzetten naar de "crimineel" die inmiddels paar straten verderop is, en vervolgens bedreigingen uiten, omdat er een folder in hun brievenbus viel... Of hierover bij huis aan huis folders wat bedreigingen sturen via de e-mail, gebaseerd op paranoia vervolgingswaanzin (hoe komen jullie aan een lijst van mensen die.. vul maar in..) dreigen politieaangifte te gaan doen, verfrommelde folders retour in postvak met kreten volgekalkt ed. Vrijheid van meningsuiting geldt alleen voor hen. LOL
Door Trevor op
De SP heeft pas recht van spreken als ze ongeclausuleerd stoppen met folders e.d. in brievenbussen te doen waarop een nee-nee- of nee-ja-sticker zit.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Dit referendum is het meest gecorrumpeerde circus dat ik ooit in Nederland heb gezien.

Ik zou het liefst al op voorhand naar de rechter stappen: gemeentes die stemmen bemoeilijken door minder stemlocaties, officials en politici die rommelen met propaganda rond de stempassen, financiële rariteiten rond de informatie-subsidies, aperte leugens en bedrog door regering en organiserende overheden....

Je verwacht het ergens in een Zuid-Amerikaanse bananenrepubliek, fo in één of ander duister Oostblok oligarchaat (oeps, Oekraïene?).

Als binnen Europa iets de afgang van Nederland voor moet stellen, dan is het dit wel. Je schaamt je voor dit land.