of 59821 LinkedIn

Kamermeerderheid wil zaak Spijkers oplossen

Fred Spijkers
Fred Spijkers
4 reacties

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de zaak van Defensie-klokkenluider Fred Spijkers snel wordt opgelost en dat oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven gaat bemiddelen.

Balkenende
De Kamer wilde dat al eerder, maar in 2008 hield de toenmalige premier Jan Peter Balkenende dat tegen. Bedrijfsmaatschappelijk medewerker bij Defensie Spijkers weigerde in 1984 te liegen over de ware toedracht van een dodelijk ongeval met een ondeugdelijk type landmijn. ,,Hij is ontmenselijkt. Defensie heeft hem jarenlang voor gek verklaard en daarvoor moet minister Hillen nu excuses aanbieden’’, zei SP Kamerlid Jasper van Dijk woensdag in EenVandaag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Michiel Jonker op
Correctie. Ik was een beetje naïef. Misschien hopen de daders en hun netwerk helemaal niet dat Spijkers doodgaat, want in het internet-tijdperk is er dan weinig controle meer op allerlei informatie die zich kan verspreiden. Misschien proberen ze gewoon zo lang mogelijk tijd te rekken, en ondertussen waar mogelijk sporen te wissen (bijvoorbeeld uit archieven).
Door Michiel Jonker op
@Norbert
Je stipt het probleem wel aan, maar je gaat voorbij aan de kern ervan. Als de veroorzakers "ermee wegkomen" in een zo ernstige zaak als die van Spijkers, dan zal dit nogmaals gebeuren, en nogmaals, en nogmaals... om van talloze kleinere, maar nog steeds funeste zaken nog maar te zwijgen.

Er zijn (potentiële) daders die alleen lessen leren van het verleden als het duidelijk is dat niet alleen de waarheid boven tafel komt, maar ook dat er recht wordt gedaan. In de zaak-Spijkers is het eerste tot dusverre waarschijnlijk maar voor een beperkt deel gebeurd, en het tweede niet.

De hardnekkig weerstand die er bij betrokken overheden nog steeds bestaat tegen een oplossing van de zaak, duidt erop dat men nog steeds bang is dat er nieuwe feiten bekend worden. Vandaar dat het traineren en chicaneren maar blijft doorgaan - door de daders en hun netwerk. Waarschijnlijk hopen ze dat Spijkers eerst doodgaat en dat dan de druk wegvalt, zodat ze definitief "ermee wegkomen".
Door Norbert (wijkzaken) op
Het wordt echt tijd dat deze zwarte bladzijde uit het boek van de Nederlandse democratie gescheurd kan worden. Spijkers verdient volledige rehabilitatie evenals de gesneuvelde Ovaa. Dit mag nooit meer gebeuren. Dat de veroorzakers ermee wegkomen, is te triest voor woorden maar jammer genoeg erg in bij het tegenwoordige management: ik kijk niet naar het verleden want daar weet ik toch niets van. Hopelijk leert men toch van de lessen uit het verleden.
Door Michiel Jonker op
Bravo!

En dit keer graag doorzetten, geachte kamerleden. Fier en met rechte rug.

Het zou trouwens prettig zijn als het artikel zou vermelden welke partijen tot die ruime meerderheid behoren, en welke niet.