of 63966 LinkedIn

Kamermeerderheid: religieus leerlingenvervoer niet vergoeden

De coalitie wil dat de gemeenten wel blijven betalen voor het vervoer van gehandicapte leerlingen. Een handicap is geen keuze, anders dan een religie, betoogt Kamerlid Ypma
29 reacties

De coalitie van PvdA en VVD wil af van de verplichting voor gemeenten om het vervoer te betalen voor leerlingen die naar een religieuze school willen. Die verplichting ligt nu vast in de wet, maar PvdA-Kamerlid Loes Ypma wil dat artikel schrappen. Ze liet donderdag weten daarvoor steun te hebben van de VVD.

Hoge kosten

Ypma heeft in haar eerdere werk als wethouder gemerkt dat de verplichting heel lastig is. Soms zorgt het voor zeer hoge kosten, zoals in de Friese gemeente Gaasterlân-Sleat. Daar kost het leerlingenvervoer jaarlijks 47.000 euro, berichtte Binnenlands Bestuur vorige week.. Verscheidene gemeenten hebben dan ook opgeroepen om een einde te maken aan de verplichte reiskostenvergoedingen.

Keuze 

De coalitie wil dat de gemeenten wel blijven betalen voor het vervoer van gehandicapte leerlingen. Een handicap is geen keuze, anders dan een religie, betoogt Ypma. Ouders die kinderen naar een strenggelovige school willen sturen, moeten daarom zelf voor de kosten gaan opdraaien. Overigens kunnen gemeenten er wel voor kiezen om het vervoer van de zogeheten signatuurleerlingen toch te blijven betalen.

10 miljoen euro

De PvdA-politica wil van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs weten of hij de regels gaat aanpassen. De wet moet zo worden aangepast dat ouders wel het recht behouden hun kind naar de school van keuze te sturen. Volgens Ypma zijn er 6000 leerlingen die omwille van hun geloof gesubsidieerd naar school worden vervoerd. Er gaat 10 miljoen euro in om.

Reli-bashing
De SGP stelt echter dat maar 4 procent van de totale kosten van leerlingenvervoer wordt besteed aan het vervoer van religieuze kinderen. Bovendien is er een ondergrens voor het aantal kilometers en is de regeling inkomensafhankelijk. ,,Wij hebben dus het gevoel dat het hier meer om reli-bashing gaat dan om de feiten'', aldus een woordvoerder.

CDA ziet probleem niet
Ook het CDA ziet het probleem niet. Volgens Kamerlid Michel Rog kijken gemeenten nu al goed hoe problemen opgelost kunnen worden. Ook heeft de PvdA geen bezuiniging op het oog. ,,Ik weet niet welk probleem hiermee wordt opgelost'', aldus Rog.

Vrije keuze niet meer mogelijk
Joël Voordewind van de ChristenUnie vreest dat het recht van ouders om kinderen naar een school te sturen die aansluit bij de levensovertuiging wordt aangetast. ,,Voor ouders die dit vervoer niet zelf kunnen financieren is die vrije keuze straks niet meer mogelijk.”

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Inge op
Geen leerlingenvervoer vergoeden als het eigen keuze is . Is onzin , wil je iets anders kan je of verhuizen of zelf brengen en halen of fietsen . In heel veel plaatsen in Nederland moeten kinderen fietsen of met het openbaar vervoer en die krijgen ook geen vergoeding . Wij hebben onze kinderen op de school in ons dorp laten gaan en het is heus niet verkeerd hoor dat ze daar andere dingen zien dan thuis , komt de tolerantie ten goede .
Door Duikplanken en fonteinen op
Ongelofelijk, ze willen duikplanken uit zwembaden - fonteinen uit vijvers halen. Zulk vervoer moet betaald worden. Als ze de leerlingen op andere scholen willen hebben betalen ze zelf het vervoer maar.
Door b op
als je je kind om religieuze redenen ver weg naar de "juiste"school wil laten gaan, dan moet je ze zelf maar vervoeren.
hier hoeft de maatschappij niet voor op te draaien
Door Ongelovige op
Stoppen met die vergoeding voor die minderheid. Wij, die onze kinderen niet naar een 'religieuze school' sturen moeten alles zelf betalen. Het is zeker niet zo dat wij daar vergoeding voor krijgen, alleen doordat een school groot kan inkopen bij een vervoersmaatschappij kan er korting gegeven worden ! Maar we kunnen het ook omdraaien: Afschaffen van alle religieuze scholen. Zijn we direct van het probleem verlost. Iedereen gelijke kansen enz en geloven doe maar in je privé tijd!!
Door meneer M op
Wat een kul, die z.g. "ultra orthodoxe" scholen presteren vaak beter dan gemiddeld, niet meer dan redelijk dat er dan, relatief gezien, een ietsje pietsje meer voor betaald wordt door de staat. Ze kunnen zich in den Haag beter druk maken over zaken die er echt toe doen!
Door groot-belastingbetaler op
vlgs mij heeft dit idd met reli-bashing te maken.
Ik wel een heleboel voorbeelden noemen waarvan ik vind dat ze daar beter op zouden kunnen bezuinigen.....
Door Jan op
Als slechts 4% van het hele budget gebruikt wordt voor het leerlingvervoer lijkt het mij dat ze bij de PvdA en PVV niet efficient met hun tijd omgaan. Het lijkt me dat er grotere posten zijn waarop bezuinigd kan worden.

Wel hebben ze voor elkaar gekregen hebben waar het waarschijnlijk om te doen was, namelijk religieuze groepen 'aanpakken'. Grote jongens hoor...
Door harde werker op
Rare beslissing. Als je ziet hoeveel geld er wordt betaald aan allerlei onzinnige zaken waar maar een beperkt aantal mensen iets aan heeft is het zeer onjuist als niet wordt meegewerkt aan goed onderwijs.
Door À boon op
Groot gelijk zie zojuist op 3 verschillende tijden mijn buurtonderzoek thuiskomen terwijl ma met de benen op de bank zit en met de auto op de oprit
Waar blijft de eigen verantwoording voor eigen keuzes in het leven
Door Ton ter Ellen (Projectmanager) op
Alle vormen van vergoeding voor schoolbezoek moeten worden afgeschaft, behalve voor kinderen met een handicap. 1 + 1 = op elke basisschool 2, ongeacht de signatuur.