of 65101 LinkedIn

Kamerlid Verheijen (VVD) schort werkzaamheden op

VVD-Kamerlid Mark Verheijen schort zijn werkzaamheden op. Hij heeft dat woensdagavond laten weten.
8 reacties

VVD-Kamerlid Mark Verheijen schort zijn werkzaamheden op. Hij heeft dat woensdagavond laten weten.

Integriteit
'Ik heb aan fractievoorzitter Halbe Zijlstra verzocht mijn werkzaamheden als Kamerlid op te mogen schorten tot de uitkomst van het onderzoek van de Commissie Integriteit. Dit betekent dat ik tot de uitkomst van dit onderzoek geen werkzaamheden verricht en de door mij te ontvangen schadeloosstelling voor deze periode zal terugstorten.''

Declaratiegedrag
De Commissie Integriteit van de VVD doet onderzoek naar het Kamerlid nadat hij in opspraak was gekomen wegens declaratiegedrag in zijn vorige functie als gedeputeerde van Limburg. Woensdag deed een bedrijf bovendien aangifte tegen hem wegens corruptie toen Verheijen wethouder van Venlo was.

Aangifte
'Vandaag is er aangifte tegen mij gedaan', zegt Verheijen in een verklaring. 'Dit is nu een zaak voor het Openbaar Ministerie en het past mij niet daar publiekelijk op te reageren. Al eerder heb ik de Commissie Integriteit van mijn partij gevraagd onderzoek te doen vanwege de aanhoudende discussie omtrent mijn integriteit. Mocht het oordeel van de commissie daar aanleiding toe geven, dan zal ik daar vanzelfsprekend consequenties aan verbinden. Datzelfde geldt op het moment dat er sprake zal zijn van een strafrechtelijk onderzoek tegen mij.'

Twee weken 

Naar verwachting is de Commissie Integriteit van de VVD, onder voorzitterschap van oud-europarlementariër Jan Kees Wiebenga, over twee weken klaar met haar werk. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Ik zou er met al die sjoemelende VVD-ers niet meer voor uit durven te komen dat ik VVD-er ben...
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Overigens zitten er in de VVD als ook in andere partijen gewoonweg ook hele goede, integere mensen die vanuit idealen hun werk doen; ik weet het, het klinkt ouderwets, maar een beetje meer moraal terug zou ook meer lucht en ruimte geven in de dialoog. En v.w.b. de naïviteit, tja, die mag op bepaalde onderwerpen wel een beetje minder...
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Het grote verschil tussen partijen en de mensen die er binnen zitting hebben; de echte VVD'ers heeft een "ons-kent-ons"-cultuur en gaan er prat op om zoveel mogelijk behaald te hebben ten koste van anderen. Een keer "gepakt" worden maakt hier onderdeel van uit en is niet iets waar de "echten" zich druk over maken; is hooguit een goed verhaal op de 'club'. Het is, daar waar dit voor anderen wel geldt, ook geen afbreukrisico voor een betere baan of deal, nee het toont dat je lef hebt; ballen (hoe verkeerd deze ook mogen zijn). Echte VVD-ballen zijn mannetjesputters die er prat op gaan weer een hiaat of loophole in de (belasting- of anderzijds) wet te hebben gevonden. De interpretatie van integriteit van wat wel kan of niet is gelegen in de ruimte die je afdwingt in de positie die je zit en anderen onder de indruk van je zijn... Tja, er valt voor andere partijen nog veel te leren, maar ook in de andere partijen zitten deze zelfde wormen!
Door Haantje op
De opsomming van Henk is nog niet compleet al heeft hij aardig zijn best gedaan. In PS van Limburg zit nog een VVD-er die het niet zo nauw heeft genomen met ethiek en voorbeeldfunctie. Hij heeft zijn partner lange tijd WOB verzoeken bij gemeenten laten doen met als enig doel om er zelf financieel beter van te worden. Niet tegen de wet maar toch. Gelukkig heeft de VVD hier afstand van genomen maar de heer Meertens zit nog steeds in het VVD zadel. De VVD heeft de mond vol van zwaarder straffen als mensen over de schreef gaan maar kennelijk geldt dat niet voor de VVD zelf.
Door Willem op
Opschorten. Terugstorten. Een goedmakertje? Kijk mij eens braaf zijn! De lapswans. Heb je een beetje eergevoel en eigenwaarde, beste Mark, dan trek je je conclusies en stap je gewoon op (wat je overigens al lang had moeten doen).
Door Frits van Vugt (adviseur/jurist publieke domein) op
Dit lijkt me einde oefening voor Verheijen. Hij heeft al toegegeven fouten gemaakt te hebben met zijn declaraties (VVD-bijeenkomsten gedeclareerd bij de provincie), al noemt hij dit zelf "dunne feitjes".
Zo betaalde de provincie Limburg vijf keer een rit van Maastricht naar Amsterdam voor een bestuursfunctie bij Pro Demos. Verheijen incasseert ook vijf maal ruim 70 euro reiskosten en een vergoeding van 256 euro per keer. Hotelovernachtingen die hij als vice-voorzitter van de VVD maakte in Den Haag, betaalde de provincie en niet de partij.
Eten doet meneer er ook goed van, ten koste van de publieke kas. Een etentje met onder meer de drie latere hoofdrolspelers in het Roermondse corruptieproces Jos van Rey, projectontwikkelaar Piet van Pol en oud-wethouder Tilman Schreurs wordt voor een kwart -657,75 euro- door Verheijen ten laste van de provincie gebracht.

En dan nog zo een en ander. Eerder kwam Verheijen in opspraak omdat zijn campagne voor een deel werd gesteund door projectontwikkelaar Piet van Pol. Die stortte het niet aan Verheijen persoonlijk, maar in de partijkas, zo verdedigde de VVD Verheijen eerder.

Andere bestuurders werden om minder weggestuurd, zoals burgemeester Roep van Vlissingen, of staatssecr. Co Verdaas die "alleen maar" foute reisdeclaraties had.

Dat wordt een enkeltje Limburg, vrees ik voor Verheijen.
Door Theo van Luijk (Centrummanager) op
Wat vreemd dat de slager zijn eigen vlees gaat keuren.
Door henk op
"de VVD kent niet alleen de meeste affaires, het zijn vaak ook opvallend ernstige integriteitsschendingen. Drie VVD’ers werden recent strafrechtelijk veroordeeld: Ricardo Of­fer­manns kreeg in januari 120 uur taakstraf wegens corruptie, Berthold Ziengs werd afgelopen september veroordeeld tot 22 maanden cel wegens belastingfraude en witwassen en Ton Hooijmaijers kreeg in december drie jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. In de jaren ervoor waren al Jart Sluiter, René Waas, Patricia Remak, Sjoerd Swa­ne, Ton van der Schans en Stan Klijnhout veroordeeld (om de lijst even te beperken tot de laatste tien jaar, zie vn.nl voor een totaaloverzicht). Bij elkaar verzamelden deze negen veroordeelde VVD’ers een indrukwekkende 85 maanden celstraf en 680 uur taakstraf. Ter vergelijking: vier PvdA’ers kregen alles bij elkaar in deze periode 680 uur taakstraf. Zo kreeg Bahattin Erbas 240 uur taakstraf en een half jaar voorwaardelijk wegens fraude en Peter van den Baar 100 uur wegens valsheid in geschrifte.

Dat zijn op zich serieuze veroordelingen, maar toch van een geheel andere orde dan het totaal van 85 maanden celstraf. En dan is de beker bij de VVD nog niet leeg. De omvangrijke corruptiezaak rond Jos van Rey moet nog voor de rechter komen. Tegen Kamerlid Johan Hou­wers loopt nog een onderzoek van de Rijks­recherche naar hypotheekfraude. Tegen de voormalige (kandidaat-)raadsleden Thijs Sjou­werman (Purmerend) en Roel Slomp (Hoo­ge­veen) en ex-wethouder Jacques Damen (Vlis­singen) is aangifte gedaan. Er zijn nog twee andere prominente VVD’ers tegen wie een strafzaak loopt: oud-topambtenaar van Jus­titie Joris Demmink (verdacht van kindermisbruik) en voormalig fraudeofficier Matthieu van S. (verdacht van belastingfraude). Van S. was tevens voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD. Beiden zijn of waren niet actief als politicus en vallen dus buiten de reikwijdte van de Politieke Integriteits-index, maar het zijn uiterst pijnlijke affaires gezien hun prominente rol binnen Justitie en de VVD.

Carel van Gelder, tenslotte, moest in januari aftreden als wethouder van Wijk bij Duurstede omdat hij volgens het Algemeen Dagblad betrokken zou zijn bij een wietplantage. Vol­gens Van Gelder zelf is hij alleen getuige in deze strafzaak. Toch was alleen al de mogelijke betrokkenheid voldoende reden voor de partij om hem tot aftreden te dwingen.

Zo kunnen we nog even doorgaan. In een overzicht van VN komen de volgende namen ook nog voor als zijnde in opspraak: fred de graaf, johan houwers, etc."
Een hele lijst. zie :
http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politi …

Vacatures

Van onze partners