Advertentie

Kamer wil tussentijdse raadsverkiezingen

Gemeenten met politieke problemen moeten tussentijds gemeenteraadsverkiezingen kunnen houden. Dat vinden partijen in de Tweede Kamer. Zij willen een wijziging van de Grondwet.

31 oktober 2019

Gemeenten met politieke problemen moeten tussentijds verkiezingen kunnen houden. Dat vinden partijen in de Tweede Kamer. Zij willen een wijziging van de Grondwet. Het kabinet wil er naar kijken, maar noemt het 'geen kleinigheid'.

Vestoorde verhoudingen Regeringspartij VVD en oppositiepartij 50PLUS vinden het maar niets dat vervroegde verkiezingen nu niet mogen bij conflicten in gemeentebesturen. Zij wijzen erop dat sprake kan zijn van ernstig verstoorde verhoudingen.

Onbestuurbaar

Het college van burgemeester en wethouders kan bijvoorbeeld het vertrouwen van de raad verliezen. Gemeenten kunnen onbestuurbaar worden, wat slecht is voor het vertrouwen van kiezers. Het kan een oplossing zijn als burgers dan opnieuw naar de stembus kunnen, vinden Jan Middendorp (VVD) en Henk Krol (50PLUS). Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) zegt open te staan voor 'experimenten op dit vlak'. Hij wil kijken of tussentijdse verkiezingen een oplossing kunnen bieden voor ernstige conflicten in gemeentebesturen.

Thorbecke

In oktober vorig jaar stelde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in de Thorbeckelzing dat ze gemeenten meer ruimte wil geven om hun eigen bestuur in te richten. Daarbij dacht ze bijvoorbeeld aan het organiseren van tussentijdse raadsverkiezingen en de mogelijkheid om zelf het aantal raadsleden te bepalen. In een recente Kamerbrief over de toekomst van het openbaar bestuur, als uitwerking van haar Thorbeckelezing, komt ze daar echter niet op terug. Jaren geleden pleitten CDA-lijsttrekkers in grote steden al voor tussentijdse verkiezingen. Nu zijn die alleen mogelijk in nieuwe gemeenten die door een herindeling zijn ontstaan, en als besturen hun taken grof verwaarlozen. (ANP/redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Nieuwe verkiezingen in gemeenten organiseren bij verstoorde politieke verhoudingen is het paard achter de wagen spannen. Gemeenten zijn daarvoor te kleinschalig en het gevaar bestaat dat straks half Nederland regelmatig in een verkiezingsroes terecht komt.. Op deze manier leren mensen bovendien helemaal niet wat samenwerken is. Het is daarom juister om de samenwerking op lokaal niveau te verbeteren via bemiddeling. Minder politieke partijen (via hogere drempels) zal ook een veel betere situatie kunnen creëren..
Advertentie