of 64621 LinkedIn

Kamer wil debat over onderzoek naar moskeeën

NRC onthulde deze maand dat een adviesbureau in opdracht van zeker tien gemeenten onderzoekers islamitische gebedshuizen instuurde.
Reageer

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil een debat over de rol die de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) speelde in een onderzoek dat gemeenten lieten uitvoeren in moskeeën.

Heimelijk
NRC onthulde deze maand dat een adviesbureau in opdracht van zeker tien gemeenten onderzoekers islamitische gebedshuizen instuurde. In een vertrouwelijke nota van de NCTV werd gesproken van onderzoekers die in moskeeën ‘heimelijk informatie’ inwinnen. Uit documenten die demissionair minister Ferd Grapperhaus dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat de NCTV zich bewust was van problemen met de werkwijze.

Onrechtmatig
‘Uit de juridische toets op de activiteiten van sommige partners en ook onze eigen keuzes in de werkwijze is naar voren gekomen dat deze op delen onrechtmatig zijn’, staat in de nota. Er is onder meer sprake van oneerlijke concurrentie en het niet volgen van aanbestedingsprocedures, maar ook constateerde de NCTV problemen met de ‘wettelijke grondslag’ en de ‘regels met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens’.

Zelf verantwoordelijk
De minister erkent dat ‘de gemeenten nadrukkelijker gewezen hadden kunnen worden op de vragen die binnen de NCTV leefden’, maar zegt ook dat ‘de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de besteding van de gelden, en dat er duidelijke bepalingen werden opgenomen over het werken conform wet- en regelgeving’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.