of 62812 LinkedIn

Kamer stemt in met grondwetswijzigingen Ollongren

Eerste Kamerleden moeten voortaan een zittingstermijn krijgen van zes jaar, in plaats van vier. De helft van de senatoren zou dan elke drie jaar worden vervangen, zoals ook gebeurde tot 1983. Omdat Statenleden de senatoren kiezen, hoopt Ollongren dat de Provinciale Statenverkiezingen zo minder om de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer zullen draaien.
3 reacties

De eerste stap in de hervorming van het parlementair stelsel is gezet. Dinsdag stemde de Tweede Kamer in met een nieuwe verkiezingswijze van Eerste Kamerleden. Ook een voorstel om de procedure voor een grondwetswijziging te veranderen, werd aangenomen.

Zes jaar
De twee voorgestelde grondwetswijzigingen komen van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Eerste Kamerleden moeten voortaan een zittingstermijn krijgen van zes jaar, in plaats van vier. De helft van de senatoren zou dan elke drie jaar worden vervangen, zoals ook gebeurde tot 1983. Omdat Statenleden de senatoren kiezen, hoopt Ollongren dat de Provinciale Statenverkiezingen zo minder om de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer zullen draaien.

Kleine partijen
Dat voorstel is aangenomen, maar de Kamer vraagt het kabinet wel te zorgen dat de positie van kleine partijen in de zetelverdeling door deze verandering niet verslechtert. Daarover diende coalitiepartij ChristenUnie een motie in.

Verenigde vergadering
Het andere voorstel van Ollongren gaat over de wijziging van de Grondwet zelf. Nu wordt over zo'n aanpassing twee keer gestemd door de Eerste en Tweede Kamer: een keer voor, en een keer na de Tweede Kamerverkiezingen. Ollongren wil dat die zogenoemde tweede lezing voortaan zal plaatshebben in een verenigde vergadering, waarbij de leden van de Eerste en de Tweede Kamer samen in debat gaan over de wijziging.

Volgende kabinetsperiode
De beide voorstellen zijn door de Tweede Kamer aangenomen in de eerste lezing. Als ze ook door de Eerste Kamer komen, zullen ze in de volgende kabinetsperiode nogmaals worden behandeld door de Eerste en Tweede kamer, zoals gewoonlijk is bij grondwetswijzigingen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Nog beter is om de 1e Kamer gewoon op te heffen en haar werkzaamheden over te laten nemen door een afzonderlijke kamer bij de Raad van State (gelijk twee vliegen in één klap). Uiteraard wel met daarin opgenomen een gevarieerde samenstelling en de meest bekwame Nederlanders (zonder politici).
Door Petra op
Hadden we eerder dit jaar niet een gevalletje van verstopte grondwetswijzigingsvoorstellen die door Arib zijn tegengehouden juist omdát ze zo verstopt zaten tussen ik meen 80 andere voorstellen?
Door Opmerker (orig) op
Bij deze gooi ik een "knuppel in het hoenderhok" met een aanvullende opvatting:

Koppel een grondwetswijziging los van verkiezingen.
Geef de wijziging een eigen plaats, dan is de volle aandacht aanwezig en wordt de wijziging niet ondergesneeuwd door immer aanwezige politieke verhoudingen of zaken anderszins. Da's pas transparant en zichtbaar democratisch.

Vacatures

Van onze partners