Advertentie

Kamer stemt in met afschaffen deelgemeenten

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Gemeentewet. Op grond van deze wet worden ondermeer de deelraden in Amsterdam en Rotterdam afgeschaft.

05 juli 2012

Amsterdam en Rotterdam moeten hun deelgemeenten afschaffen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met de nieuwe Gemeentewet, waarin dat is bepaald.

Onnodige bestuurslaag
Volgens het kabinet vormen de deelgemeenten een onnodige bestuurslaag. Gemeenten kunnen volgens minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) beter gaan werken met zogeheten bestuurs- of adviescommissies. Die hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan deelgemeenten.

Te weinig tijd
De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan. De Eerste Kamer moet zich ook nog over het voorstel buigen. Rotterdam (14 deelraden) en Amsterdam (7) lieten eerder weten niet blij te zijn met de veranderingen. Ze stellen bovendien te weinig tijd te hebben om de aanpassingen voor te bereiden.

Nieuw stelsel
Wethouder bestuurlijk stelsel Andrée van Es van Amsterdam zegt dat de hoofdstad ,,zijn uiterste best zal doen om deze ingrijpende verandering snel en vooral zorgvuldig tot stand te brengen''. Samen met de gemeenteraad en de stadsdelen wordt de komende tijd gewerkt aan een nieuw Amsterdams stelsel. In de herfst bespreekt het stadsbestuur met de gemeenteraad de contouren. Veel kantoren in de huidige stadsdelen zullen niet verdwijnen. ,,Amsterdammers moeten niet voor elk wissewasje naar de Stopera'', meent Van Es. ,,Daarom blijven lokale uitvoeringsorganisaties bestaan. Daarmee waarborgt de gemeente de leefbaarheid van buurten en betrokkenheid van bewoners.''

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Opdelen van te grote en te logge gemeenten als Amsterdam en Rotterdam in zelfstandige gemeenten van ca. 60.000 inwoners zou het beste zijn.
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker/raadslid
Dit was primair een bezuinigingsmaatregel, maar de vraag is wat dit besluit nu werkelijk aan bezuinigingen op gaat leveren. In plaats van stadsdeelraden kokmen er nu bestuurscommissies. Deze zullen ook een bemensing gaan krijgen. Je mag dus verwachten dat de bezuiniging nihil is. Dus spreek je van pure symboolpolitiek.
Kritikus / Geen Hagenees
Mooi zo. En nu de volgende overbodige bestuurslaag opheffen graag: de Waterschappen.
Advertentie