Advertentie

Kamer schrapt benoemde burgemeester uit grondwet

De Tweede Kamer heeft een obstakel uit de weg geruimd voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen. De Kamer besloot uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Als de Eerste Kamer instemt, is het straks veel eenvoudiger om de manier te veranderen waarop een burgemeester wordt aangesteld.

23 januari 2018

De Tweede Kamer heeft een obstakel uit de weg geruimd voor het invoeren van burgemeestersverkiezingen. De Kamer besloot uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Als de Eerste Kamer instemt, is het straks veel eenvoudiger om de manier te veranderen waarop een burgemeester wordt aangesteld.

Tweederde meerderheid
Op de SGP na steunde de hele Kamer het voorstel van D66'er Rob Jetten. Die haalde daardoor met gemak de tweederde meerderheid die nodig is om de Grondwet te kunnen wijzigen. Maar zo'n meerderheid heeft hij ook in de Eerste Kamer nodig, en die lijkt minder enthousiast.

Kiezen of benoemen

Coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie schaarden zich achter Jetten, terwijl zij hun twijfels hebben over een verkiezing of zelfs uitgesproken hechten aan de benoeming door de regering. Ze werkten toch mee aan het D66-plan, omdat ze vinden dat de manier waarop een burgemeester wordt aangesteld niet in de Grondwet thuishoort. Dat betekent niet per se dat burgers hun burgemeester in de toekomst ook rechtstreeks gaan kiezen, stellen zij. D66 wil dat de burger de burgemeester kiest, maar schuift dat vraagstuk liever nog even vooruit.

Gemeenteraad

De vorige poging, in 2005, de Grondwet te wijzigen liep namelijk stuk omdat bondgenoten van D66 terugdeinsden voor zo'n rechtstreekse verkiezing. Veel partijen zien liever dat de gemeenteraad de burgemeester kiest. Het jongste voorstel van D66 kreeg al een keer groen licht van beide Kamers. Maar een grondwetswijziging moet nogmaals worden goedgekeurd door een nieuwgekozen Tweede Kamer en nog eens door de Eerste Kamer. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Laat je niet blij maken met een dode mus. Eerst zien en dan geloven in dit land met te veel sprookjesvertellers en draaitollen.
Daan
Laat de Eerste Kamer het maar weer afschieten. Misschien loopt er daar nog eoa Wiegeltje rond die graag een nachtje naar zich vernoemd heeft.



De huidige tijd is er immers een om de druk op het volk TOE te laten nemen. En dat doe je niet door het volk allemaal inspraakdingetjes te geven.



Met het toenemen van de scholing van het volk - tot inmiddels het punt waarop het gemiddeld hoger geschoold is dan de meeste bestuurders en ambtenaren - moet het minder inspraakmogelijkheden krijgen.



Hoe hou je al die hoog opgeleide en mondige burgers er anders onder?



Nee, daar past maar 1 ding: de druk opvoeren. De overheid onbereikbaar voor hen maken. En al helemaal geen inspraak geven.



Want er valt tegenwoordig ook al helemaal niks meer te vertellen aan het volk. Het trapt niet meer in de propagandapraatjes, het slikt niks meer voor zoete koek en het kan al helemaal geen respect meer opbrengen voor de maar gemiddelde intellectuele vermogens van ambtsdragers.



Of om het met een ander woord te zeggen: het volk is 'onregeerbaar'. En volstrekt onvatbaar voor de lijntjes tussen landsbestuur en landelijke media.



Dat zit maar zichzelf te informeren via internet.



Nee, geen gekozen BM! Integendeel: een totale terugtrekking van het landsbestuur!
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Daan. Tot aan de laatste zin was het verhaal prima te volgen. Een landsbestuur hebben we echter nodig, ook al is het zwak. In elk geval beter dan dat de fictieve landsgrenzen direct worden opgeofferd voor het monster van de dictatoriale politieke EU. (Moest vandaag daar weer eens om lachen. Eerst werd Berlusconi geofferd. Nu wordt hij door de EU verwelkomd als de redder van Italië. Zo de wind waait.) natuurlijk zal de 1e Kamer de roep om de gekozen BM afschieten; maar wel na de GR in maart as.

Het volk moet tot die tijd de idee vasthouden dat die gekozen BM er komt. lees bijv. hier in BB de suggestieve kop boven het artikel.
Advertentie