Advertentie

Kamer: met terugwerkende kracht betalen voor ID

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) moet van de Tweede Kamer met terugwerkende kracht regelen dat burgers weer voor een identiteitskaart moeten gaan betalen.

29 september 2011
De Tweede Kamer vindt dat burgers weer moeten betalen voor een identiteitskaart en stemt er ook mee in dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dat met terugwerkende kracht heeft geregeld.

Moeite

Aanvankelijk had een meerderheid van de Kamer er moeite mee dat burgers vanaf vorige week donderdag weer leges moeten gaan betalen, terwijl Tweede en Eerste Kamer de wet die dit regelt nog moeten goedkeuren. Maar na extra juridisch advies vindt de VVD toch dat deze gang van zaken door de beugel kan. Daardoor is er geen meerderheid voor een voorstel pas weer leges te heffen als de wet in het Staatsblad staat.

Vijf keer

Minister Gerd Leers, die woensdag waarnam voor Donner, ontraadde met klem uitstel van betaling voor de ID-kaart omdat dit de overheid veel geld gaat kosten. In de bijna 2 weken dat de ID-kaart gratis was, waren er bijna vijf keer zo veel aanvragen als normaal. Dat kostte 800.000 euro per dag.

Noodwet

De kaart was een tijdje gratis nadat de Hoge Raad had bepaald dat gemeenten geen leges meer mogen heffen voor het document, omdat de juiste juridische grondslag ontbrak. Donner kwam daarom snel met een noodwet die vorige week al van kracht werd.

10 jaar

De PvdA bleef er woensdag bij de betaling voor de ID-kaart pas te regelen als het kabinet volgend jaar met een nieuwe wet komt voor identiteitspapieren. Dan gaat het kabinet vastleggen dat het paspoort 10 jaar geldig wordt. Minister Leers zegde toe het kabinet dan ook zal bekijken of de ID-kaart zo lang geldig kan zijn.


Donderdag kan de Tweede Kamer stemmen over de wet. De Eerste Kamer heeft al aangekondigd meer tijd voor de behandeling van de wet te nemen dan Donner voor ogen had.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Ja, opvijzeling van de publieke moraal of constitutioneel besef, om het met de woorden van Tjeenk Willink te zeggen, kan geen kwaad voor de dames en heren politici. Zij laten zich als altijd leiden door financiële overwegingen, terwijl zij hadden moeten weten dat wetten waarbij het opleggen van dwang een rol speelt (straf- en belastingwetten) ex post facto wetgeving uit den bozen is (Na WOII is dit eens gebeurd, maar daar waren de omstandigheden dan ook naar).

Het belooft niet veel goeds voor dit land dat toch al een zware economische tocht voor de boeg heeft!

Politici die het zo op hebben met de burger en kennelijk niet bereid zijn de daad bij het woord te voegen, verdienen de hoon die hen vaak ten deel valt.

Eigen schuld.....
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@bedrijfspoedel
Ik vind dat @W. Wilkens het goed verwoordt. Deze kamermeerderheid (CDA/VVD/PVV) bestaat niet uit volksvertegenwoordigers, maar uit boekhouders die, als het even zo uitkomt, lak hebben aan het doel van wet en recht.

Daarmee schaden ze het vertrouwen in zowel politici als in wet en recht. Wat blijft er op deze manier nog over van de democratische rechtsstaat. Geen wonder dat veel burgers steeds vaker denken: "We regelen het zelf wel, buiten de regels om."

Wat betreft de benaming "bedrijfspoedel", ik vond dat Cohen daar goed op reageerde: heel rustig, maar wel met een scherpe karakterisering van degene die het etiket had bedacht. Hij noemde Wilders een "kleuter". De PvdA is een partij die in de loop der tijd veel schade heeft aangericht en in alle valkuilen van de macht is gevallen - zonder daar wezenlijk van te leren. Maar dit vond ik een teken van niveau van deze partijleider. Heel anders dan het gedoe van Rutte (eerstejaars student) en Sap (brugklasser).
Leo / beleidsmedewerker
Nog geen reactie? Het blijft angstvallig stil. Eerder verscheen een bericht naar aanleiding van het voorstel van Donner, dat op dit discussieplatform veel populistische klaagreacties opriep. Zou het kunnen zijn omdat uitgerekend ook die grote gedoogkleuter het voorstel heeft gesteund?
Advertentie