of 64231 LinkedIn

Kamer debatteert over gaswinning Groningen

Oppositiepartijen spreken van een ,,nationale kwestie die het Noorden raakt'' en willen er nog voor de verkiezingen van 18 maart over praten
3 reacties

De Tweede Kamer buigt zich volgende week opnieuw over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen willen dat behalve minister Henk Kamp (Economische Zaken) ook minister-president Mark Rutte het debat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bijwoont.

Nationale kwestie
Regeringspartijen VVD en PvdA hadden het nieuwe gasdebat liever later gehad, wanneer ook de kabinetsreactie op het OVV-rapport er zou zijn. Kamp streeft ernaar om daar eind maart mee te komen. Oppositiepartijen spreken van een ,,nationale kwestie die het Noorden raakt'' en willen er nog voor de verkiezingen van 18 maart over praten. 
De OVV concludeerde dat bij instellingen die bij de gaswinning betrokken zijn en het ministerie van Economische Zaken de afgelopen decennia het financiële belang van de gaswinning vooropstond en er nauwelijks oog was voor de risico's voor de Groningers.

Verminderen 

Kamp besloot onlangs de gasproductie voor de eerste helft van dit jaar te verminderen van 22 tot 16,5 miljard kuub. Als in juli de adviezen van experts binnen zijn, bekijkt Kamp of de productie ook de tweede helft van het jaar ook omlaag kan tot 35 miljard kuub of dat zijn eerder genomen besluit om 39,4 miljard kuub gas uit de Groningse bodem te halen overeind blijft. De meeste oppositiepartijen vinden dat de gaskraan nu al nog verder dicht kan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door René Hoijtink op
Ik vraag me voortdurend af, waarom er niet onderzocht wordt of het methaan niet vervangen kan worden door CO2. Pomp methaan op en pomp er CO2 in. Dan blijft de druk in de ondergrond constant en dat voorkomt toekomstige aardbevingen. En we komen deels van de CO2 af. 2 vliegen in één klap. Wat is hier op tegen?
Door H J Smeenge (inwoner van de prov Groningen) op
er zal wel weer 11/2 man en een paardekop in de kamer zitten, is toch niet belangrijk
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het lijkt er op dat de regerende politieke opeens 'brood' zien in douceurtjes voor de provincie Groningen. Zou het soms met de komende verkiezingen te maken hebben? Waarschijnlijk zien ze de donderbui van 18 maart a.s. al hangen.

Vacatures

Van onze partners